Top 8 savjeta za zaštitu od sunca

Foto: Pixabay

Ljeto je svima obožavani dio godine, jer omogućuje ugodni boravak na otvorenom, odlazak na putovanja i ljetovanja, a istovremeno djeluje kao podizač raspoloženja i pozitivno utječe na naše raspoloženje. Sunce je ugodno i ljeti i zimi, ali ima veliki utjecaj na zdravlje pa treba biti oprezan s količinom izlaganja suncu.

Zaštita od sunca nije dio svakodnevice koji smijete zanemarivati. Štetnost sunčevih zraka je neupitna, ali istovremeno je dobro izlagati se redovno njegovim zrakama, kako bi tijelo proizvelo dovoljno vitamina D što utječe na razinu kalcija u kostima i omogućuje čvrsti skelet.

Vitamin D je vrlo blagotvoran za organizam i može prevenirati niz bolesti. Manjak vitamina D može ozbiljno utjecati na mnoge fiziološke elemente i potaknuti razvoj nekih bolesti.

Zato je najvažnije biti umjeren u izlaganju kože suncu, kako bi se osigurala dovoljna količina vitamina D i prevenirale posljedice nastale prekomjernim izlaganjem sunčevim zrakama.

U nastavku teksta pročitajte koji su najbolji načini zaštite od sunca i kako spriječiti posljedice izlaganja štetnim zrakama.

1. Birajte zaštitna sredstva sa SPF zaštitom višom od 30

Čitanje oznaka na sredstvima za zaštitu od sunca upoznat će vas sa svim bitnim informacijama o proizvodu kojeg namjeravate kupiti. Važno je da proizvod štiti i od UVA i UVB zračenja, jer iako oznaka SPF znači da proizvod štiti od UVB zraka, na proizvodu mora biti napisano da štiti i od UVA zraka. Iako ova sredstva za zaštitu od sunca ne filtriraju sunčeve zrake u potpunosti, ipak zaustavljaju većinu lošeg zračenja.

Biranjem većeg SPF broja birate jaču zaštitu od UVB zraka, a što se tiče zaštite od opeklina svaki faktor je dvostruko bolji od prethodnog. Primjer: proizvod sa SPF zaštitom 30 dvaput bolje štiti od opeklina od onog sa SPF 15. Stoga je uvijek bolje birati viši faktor, osobito ako imate puno madeža na koži, ako ste pjegavi ili svijetle puti. Tada spadate u skupinu koja može dobiti jake opekline ili razviti maligni rak kože.

2. Ne škrtarite sa sredstvom za zaštitu od sunca

Dobra zaštita se može postići jedino kvalitetnim i redovnim nanošenjem sredstva za zaštitu. Jedino na taj način možete postići razinu zaštite koja piše na pakiranju. Odrasla bi osoba stoga trebala nanijeti dovoljnu količinu kreme za sunčanje da bi se stvorio zaštitni sloj koji funkcionira. 

To je najmanje 30 g sredstva pri svakom nanošenju, a većina korisnika koristi samo pola propisane količine.  Sredstvo se mora nanijeti temeljito i potpuno upiti u kožu, kako se ne bi odmah uklonilo.

Osim toga, sredstva se moraju stalno iznova nanositi, i to nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom, čime se odstranjuje zaštitni sloj kreme.

3. Pročitajte rok trajanja sredstva za zaštitu od sunca

Kreme za sunčanje imaju rok trajanja kao i svaki drugi kozmetički proizvod ili lijek. Ako se mažete sredstvom za zaštitu onda morate biti sigurni da te zaštite i ima.

Krema za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja neće biti opasna za vašu kožu ili izazvati neku alergijsku reakciju već jednostavno neće djelovati. Ovo je jedna od najgorih jer se mnogi suncu izlažu dulje vremena misleći kako imaju adekvatnu zaštitu, a njihova ih krema uopće ne štiti.

4. Štetne zrake prolaze i kroz oblake

Mnogi ljudi nisu svjesni da su konstantno izloženi štetnim UV zrakama i kada ne izgleda tako. Niže temperature i oblaci ne mogu spriječiti prodor sunčevih zraka pa se i u slučaju takvog vremena mogu pojaviti opekline na koži. Iako ne vidite sunce i ne osjećate vrućinu sunčeve će vas zrake „napasti“ istom jačinom. 

Mnogi skijaši su upoznati s ovakvim slučajevima, jer su usred zime uz malo sunca dobili opekline uzrokovane sunčevim zrakama koje su se odbile od snježne površine. Stoga  i na zimovanju morate koristiti SPF zaštitu.

5.  Izbjegavajte sunce kada je najviše na nebu 

Sunčeve su zrake najintenzivnije i najopasnije upravo kada se sunce nalazi na najvišoj točki, a to je u periodu od 10:00 do 16:00 sati. Prije i poslije ovog vremenskog intervala ono se pomiče sve dalje preko horizonta i time utjecaj sunčevih zraka slabi. 

Pokušajte izbjegavati sunčanje u ovom periodu jer je velika mogućnost da će vaša koža zapamtiti to neprimjereno izlaganje, a i postoji velika mogućnost dobivanja opeklina. 

Pojavom ozonskih rupa Sunčeve su zrake postale još opasnije stoga uživajte na suncu umjereno i u pravo doba dana.

6.  Zaštitite se odjećom

Odjeća i drugi predmeti za zaštitu od sunca odličan su saveznik u borbi sa sunčevim zrakama. Veliki šešir zaštiti će glavu i lice, a posebno su korisne majice s UV zaštitom kojih je sve više u prodaji.

Dječja koža je posebno nezaštićena od štetnih sunčevih zraka pa je odjeća s UV zaštitom odlično rješenje za njih. Udobna je i ne ometa pri igri, a vama osigurava bezbrižan izlazak na sunce, bez straha da će dijete dobiti sunčeve opekline.

Zaštitite i oči pomoću sunčanih naočala, osobito ako su svijetle boje.

7. Postoji još mnogo proizvoda sa SPF zaštitom

Kreme i losioni koji štite od sunca nisu jedina moguća zaštita za vaše tijelo. Osim kože, možete zaštiti i usne pomoću balzama za usne sa SPF-om, te kosu koju sunce često jako oštećuje. Šamponi i losioni za zaštitu kose pomažu umanjiti štetu od sunčevih zraka, ali ujedno štite i od ostalih stvari koje su često u sprezi sa suncem, kao što je naprimjer sol.

Mnoge kozmetičke kuće sada u ponudi imaju i kozmetiku i šminku sa zaštitnim faktorom pa zaista nema razloga da ju ne koristite kada ste jako izloženi suncu.

Ako ste se ipak našli u situaciji da se niste primjerno zaštitili i izgorjeli ste na suncu, uvijek bi bilo dobro da imate pri ruci vazelin koji može poslužiti kao privremena zamjena za specijaliziranu kremu protiv opeklina.

8. Ne zaboravite nahraniti kožu nakon sunčanja 

Koža koja je dugotrajno i svakodnevno izložena nemilosrdnim zrakama sunca gubi puno vlage i oštećuje se njen površinski sloj. Ako želite da je ona i dalje meka i njegovana te spriječiti njeno isušivanje važno je da ju svaki dan nahranite nekim hranjivim sredstvom. 

Nije važno je li riječ o namjenskim kremama i losionima za poslije sunčanja ili sredstvima na bazi aloe vere, bitno je da ju hranite temeljito i redovno. Tako će zadržati tonus i vlagu koliko je god moguće tijekom vrućih ljetnih dana.

Ako volite prirodne preparate izaberite neki od proizvoda na bazi aloe vere i uživajte u dodiru prirode.