Što je paleo prehrana?

Foto: Pixabay

Paleo prehrana svoje ime je dobila iz najdalje ljudske prošlosti – paleolitika pa je mnogi nazivaju i prehranom kamenog doba. Riječ je o vrsti prehrane koja se bazira na hrani iz prirode koju su konzumirali ljudi iz paleolitika. Hrana iz prirode je nutritivno bogata hrana i mnogo je bolji izbor od prerađenih namirnica.

Postoje mnoga istraživanja koja dokazuju da je stalna konzumacija prerađene hrane, šećera i rafiniranih proizvoda te velika količina aditiva vrlo opasna po ljudsko zdravlje. Zbog toga je povratak izvornoj prehrani iz prirode pravi put ka zdravlju.

Namirnice uključene u paleo prehranu

Namirnice uključene u paleo prehranu su namirnice koje su se u doba paleolitika mogle pronaći u prirodi pa ih preporučuje i moderna paleo prehrana, a to su:

1. Masti – paleo prehrana preporučuje konzumaciju masnoća koje sadrže jako puno masnih kiselina koje organizmu trebaju za ispravno funkcioniranje. Preporučuju se masti (svinjska, pačja i guščja mast te goveđi loj) i ulja (kokosovo i maslinovo, palmino i ulje konoplje).

2. Jaja – ovo je namirnica bogata proteinima i zdravim masnoćama, a njena je nutritivna vrijednost odavno poznata.

3. Povrće – kako bi organizmu osigurali dobar izvor vlakana i vrijednih vitamina i minerala jako je bitno konzumirati što više povrća. Ovo je zakon koji vrijedi i za sve ostale vrste prehrane jer je povrće nezamjenjiva namirnica u ljudskoj prehrani. 

Iako je sve povrće zdravo, fokus bi trebao biti na lisnatom povrću dok bi škrobasto povrće kao što je krumpir, rajčica ili batat trebalo jesti u manjim količinama. 

4. Meso – fokus paleo prehrane je na organski uzgojenom mesu koje pase u prirodi i koje nije hranjeno umjetnom hranom ili aditivima. Ovo je osobito važno jer je preporuka paleo prehrane konzumacija što veće količine iznutrica koje su bogate nutrijentima, ali samo kada je riječ o životinjama iz slobodnog uzgoja. Iznutrice ostalih životinja hranjenih na farmi mogu sadržavati razne nepoželjne tvari i nus produkte davanja antibiotika i slično. 

5. Prirodni mliječni proizvodi – iako ovdje nije riječ o izvornoj hrani, paleo prehrana je uključila maslac, ghee i domaći jogurt te kefir na popis dozvoljenih namirnica zbog velike nutritivne vrijednosti koje imaju.

6. Voće – fruktozu u voću nije poželjno unositi u velikim količinama, a prednost se svakako daje bobičastom voću – ono je bogato antioksidansima koji štite organizam od raznih bolesti, a imaju najmanje ugljikohidrata od svih vrsta voća.

7. Brašna od raznih orašastih plodova i sjemenki – uz pomoć ovih vrsta brašna mogu se pripremiti razne zdravije vrste kruha i pogača. Kokosovo brašno je također jedna od dozvoljenih namirnica.

8. Prirodni zaslađivači – med, stevija, kakao prah i cimet dio su paleo prehrane, ali u vrlo malim količinama.

Kome je namijenjena paleo prehrana?

Paleo prehrana odgovara većini ljudi, no može i dodatno pomoći osobama koje pate od određenih zdravstvenih tegoba. Isto tako neke bolesti ne trpe paleo prehranu pa je nužno posavjetovati se s liječnikom i pronaći prehranu koja vam najviše odgovara.

Moderna hrana je nutritivno siromašna, ali bogata aditivima i štetnim sastojcima stoga bi prelazak na paleo prehranu barem na neko vrijeme bio dobar izbor za oporavak organizma od tih loših namirnica.