Domaći sladoled od prirodnih sastojaka – 10 recepata za vruće ljetne dane

Foto: Pixabay

Stiglo nam je omiljeno godišnje doba – ljeto, a s njim i najpopularnija hladna slastica koju svi volimo. Riječ je naravno o sladoledu. Ovo osvježavajuće, kremasto i mirisno osvježenje omiljena je slastica ljudima svih dobi, a svake se godine pojedu milijarde kuglica sladoleda diljem svijeta. Ono što je najbolje jest da svatko može napraviti svoj domaći sladoled i uživati u njemu kad god poželi.

Iako je većina sladoleda jako ukusna, ipak nisu svi tako dobri za vas. Neke vrste imaju previše šećera, neki su sladoledi premasni, a neki su puni aditiva. Ako želite biti potpuno sigurni u sladoled koji jedete i znati sve njegove sastojke uputite se u avanturu kućne proizvodnje sladoleda. 

Izrada sladoleda kod kuće nije znanstvena fantastika, a postoji velik broj jednostavnih recepata na koje se možete osloniti. Ja sam iskušala mnoge vrste, a u nastavku pročitajte koji su moji omiljeni recepti!

Domaći sladoled
Foto: Pixabay

1. Najjednostavniji sladoled na svijetu – sladoled od banane 

Recept za ovaj sladoled je vrlo jednostavan, jeftin i zdrav:

Ogulite banane i narežite ih na kriške. Nakon toga ih stavite u zamrzivač kako bi se zaledile. Stavite ih u blender, izmiksajte i poslužite kao kuglice sladoleda. Jednostavnije ne može!

P.S. Slobodno dodajte i koji začin po izboru u blender s bananama.

2. Sladoled od limuna

Ukusan i kremast sladoled od limuna posebno je omiljena slastica, ne samo zbog odličnog okusa već i zbog činjenice da se u njemu ne stvaraju kristalići leda.

Sastojci: 15 dag šećera, 1 limun, 3 bjelanjka i 250 ml slatkog vrhnja 

Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i dodajte prstohvat soli u njih. Naribajte koricu limuna i umiješajte ju u sok od jednog limuna. Dodajte šećer i pomiješajte te stavite na laganu vatru. Kuhanjem će se pretvoriti u gust sirup.

Sirup procijedite i vrelog dodajte u snijeg cijelo vrijeme miksajući. Dobit ćete glatku i sjajnu smjesu predivnog mirisa. 

Umutite slatko vrhnje u šlag i dodajte sirupu. Izmiješajte i stavite preko noći u zamrzivač. 

P.S. Možete koristiti i naranču.

3. Sladoled od jagode

Najfiniji sladoled od jagode je onaj koji napravite sami jer znate da u njemu nema nikakvih aditiva. 

Očistite i izmiksajte 300 g jagoda i dodajte im 2 dl jogurta. Zasladite medom i dodajte sitno nasjeckanih komadića jagode. Umjesto jogurta možete koristiti kokosovo mlijeko.

Stavite u zamrzivač preko noći.

P.S. Možete koristiti maline, borovnice, breskve, mango i slično voće, a imajte na umu da voće možete jesti koliko želite.

4. Sladoled od čokolade

Sastojci: 150 ml kondenziranog mlijeka (zaslađenog), 3 žlice kakaa (25 gr) i 1 šalica slatkog vrhnja (240 ml)

Pomiješajte mlijeko i kakao i ostavite sa strane. Izmiksajte slatko vrhnje pa u njega dodajte kakao smjesu.  Stavite u zamrzivač na najmanje šest sati. 

P.S. Kako napraviti domaće kondenzirano mlijeko? 

1 l mlijeka kuhajte na laganoj vatri dok se ne smanji na pola. Miješajte cijelo vrijeme kako ne bi zagorjelo i skidajte pjenu s njega. Kad se smanji na polovicu količine dodajte burbon vanilin šećera, pola žličice ekstrakta vanilije i 150 grama šećera. 

5. Sladoled od šumskog voća

Sastojci: 500 grama smrznutog voća, 200 ml grčkog jogurta, agavin sirup ili med

Izmiksajte sastojke u glatku smjesu pomoću blendera ili štapnog miksera. Dobit ćete ukusni smrznuti jogurt kojem nitko neće moći odoljeti.

P.S. Jogurt ukrasite svježim malinama ili listićem mente prije posluživanja.

6. Dijetni domaći sladoled

Sastojci: 3 smrznute banane, 3 žlice smrznutog voća, pola žlice ekstrakta vanilije, pola šalice indijskih oraščića, 3 čaše vode

U blenderu izmiksajte sve sastojke osim voća i banana. Tada u blender dodajte i sve smrznuto voće i malo meda. Stavite ga u zamrzivač preko noći i uživajte u čarobnom okusu sljedeći dan.

7. Sladoled malina/cheesecake

Sastojci: 125 ml slatkog vrhnja, 125 ml punomasnog mlijeka, 1 jaje, 1 žumanjak, 125 grama kremastog sira, 10 dag šećera, 25 dag malina, ekstrakt vanilije

Mlijeko i slatko vrhnje stavite u posudu na laganu vatru i zagrijte ih do vrenja. Maknite ih s vatre kad zavriju.

Mikserom izmiksajte jaje, žumanjak i šećer dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. U nju dodajte još toplu smjesu vrhnja i mlijeka te ih lagano kuhajte na vatri nekoliko minuta.

Maknite s vatre i dodajte 1 žličicu ekstrakta vanilije pa cijelu smjesu premjestite u drugu posudu koju morate staviti u led ili hladnu vodu kako bi se brže rashladila. 

Operite maline i osušite ih. Stavite ih u blender pa dodajte krem sir. Miksajte dok ne nastane glatka smjesa. Pomiješajte ove dvije smjese u jednu kompaktnu i stavite preko noći u zamrzivač. Morate ju promiješati nekoliko puta prije nego što se u potpunosti stvrdne jer će nastati kristali leda ako to ne učinite.

8. Sladoled od borovnice

Sastojci: 200 grama smrznutih borovnica, 100 grama indijskih oraščića, 80 ml vode i 2 žlice sirupa od agave

Sastojke miksajte u blenderu sve dok ne nastane jednolična smjesa, a zatim zamrznite u aparatu za sladoled ili jako plitkoj posudi. Ako zamrzavate u posudi obavezno je miješajte dok se ne rashladi.

9. Punč – domaći sladoled za odrasle

Sastojci: 2 žumanjka, 50 grama šećera, 2 rum šećera, 250 ml mlijeka, 50 ml indijskog ili zelenog čaja, 50 ml ruma, 100 ml slatkog vrhnja

U posudu stavite mlijeko i rum šećer pa zagrijte do vrenja. Pjenasto umutite žumanjke i šećer pa ih dodajte u mlijeko na vatri, ali vrlo polako i na najmanjoj vatri. Kuhajte dok ne počne gusnuti, ali ne dajte da zakuha. Tada maknite s vatre.

Skuhajte jaki čaj i dodajte u smjesu pa ostavite da se ohladi. Umutite slatko vrhnje i dodajte u kremu zajedno sa rumom. Miješajte dok se ne poveže i stavite u zamrzivač. Razbijajte kristale leda miješanjem nekoliko puta dok se sladoled u potpunost ne zamrzne.

10. Domaći sladoled od dinje

Sastojci: 70 dag dinje ili ananasa, 2 dl šećera, 4 dl slatkog vrhnja i 1 limun

Očistite dinju od koštica pa izmiksajte u glatku kašu. Ovoj kaši dodajte ohlađeni sirup od limuna koji ste prethodno napravili tako da ste šećer kuhali u 2 dl vode zajedno sa trakicama kore jednog limuna i pola soka od limuna.

Izmiksajte slatko vrhnje i dodajte mu kašu od dinje pa sjednite u jednu smjesu. Stavite u zamrzivač i redovno miješajte da razbijete kristaliće leda.

UŽIVAJTE U OVIM UKUSNIM LJETNIM OSVJEŽENJIMA ČIJE STE SASTOJKE SAMI BIRALI!