Roštilj
Hrana i piće

Roštilj – top 7 savjeta za pripremu vrhunskih jela

Savršen roštilj u omiljenom društvu idealna je ljetna kombinacija no iako se čini jednostavnim poslom, roštiljanje ipak zahtijeva poznavanje nekih tehnika pripreme mesa, a one uključuju i biranje mesa, njegovo mariniranje i na kraju, pečenje. Ako ste ljubitelj roštilja, volite društvo i želite spremiti najbolje meso s roštilja, bacite oko na nekoliko naših savjeta o tome kako pripremiti savršeni roštilj.

1. Pomno birajte meso za roštilj

Dobar roštilj započinje dobrim mesom stoga je potrebno poznavati vrste mesa koje su najbolje za pripremu na roštilju i birati samo najsvježije komade. Kvalitetno meso znači kvalitetni obrok i uživanje u hrani.

Neke vrste mesa bolje su za roštilj od ostalih, iako se u pravilu gotovo svaka vrsta mesa može peći na grilu. Dvije najhvaljenije vrste mesa su biftek i ramstek i oduševit će vas u potpunosti. Riječ je o komadima junetine ili govedine koji će pomnom pripremom na roštilju postati vrhunska delicija kojom ćete oduševiti vaše goste. Osim što ostaju sočni i puni okusa, ovi komadi mesa ne zahtijevaju dugu termičku obradu pa su idealni za pripremu na žaru. Još jedan takav komad mesa, ali od svinjetine, je i popularni lungić.

Jako puno ljubitelja mesa voli i mljeveno meso s grila, pri čemu su najpopularniji ćevapi i pljeskavice koji će biti najukusniji i najsočniji ako ih napravite iz nekoliko vrsta mljevenog mesa, pri čemu je junetina obavezan dio. Možete dodati i teletinu, janjetinu, ovčetinu – uvijek je bolje da je nekoliko vrsta mesa. 

Žene, a pogotovo djeca koja su poznata kao izbirljivci, ljubitelji su piletine s roštilja, a najomiljenija su naravno marinirana pileća krilca koja su ljepljiva i hrskava istovremeno. Mekani i ukusni dijelovi piletine su i batak i zabatak, a posebno će biti slasni ako uspijete nabaviti piletinu iz slobodnog uzgoja.

2. Marinada je ključ za vrhunski roštilj

Sočno i dobro začinjeno meso znak su da je vaš roštilj bio uspješan, a ovo ćete najlakše postići ako meso dan ranije stavite u ukusnu marinadu. Za svaku vrstu mesa postoji drugačija marinada, iako tehnički marinada u kojoj su samo sol, ulje i češnjak može poslužiti za svaku vrstu mesa, ali neće ga obogatiti drugim bogatim okusima.

Ako marinirate piletinu u tome će vam od velike koristi biti sezamovo ulje i sol koje se u kombinaciji s timijanom, origanom i mažuranom koristi za mariniranje pilećih krilaca, batka i zabatka. Ako marinirate samo čisti pileći file tada možete koristiti marinadu od soli, papra, ulja i slatke crvene paprike. 

Svinjetina je vrsta mesa između crvenog i bijelog pa joj odgovaraju sve marinade, a među najčešćima se koristi marinada načinjena od soli, papra, suncokretovog ulja i češnjaka. 

Ostale vrste crvenog mesa koje zahtijevaju kraću termičku obradu na roštilju, poput junetine i govedine, treba posoliti i popapriti po želji, bez marinade.

3. Dobra vatra daje dobre rezultate

Još jedan važan faktor za roštilj je stvaranje odgovarajuće vatre na roštilju jer meso mora biti dobro pečeno, a opet ne prepečeno i mora zadržati sočnost. 

Ako volite ćevape, pljeskavice i druge vrste proizvoda od mljevenog mesa potrebno je napraviti dovoljno jaku vatru da se meso peče, a ne presuši što je vrlo često pogreška koju rade ljudi koji roštiljaju. 

Za razliku od mljevenog mesa, piletina se mora peći na laganijoj vatri, kako meso oko kostiju ne bi ostalo krvavo. Izvana je bitno napraviti finu hrskavu koricu. 

Crveno meso se mora peći na dovoljno visokoj temperaturi, ali ne višoj od 180 C. 

Roštilj
Foto: Pixabay

4. Dodajte masnoću

Iako neki vole jako nemasno meso s grila, kao što su neki dijelovi piletine, oni ipak ne smiju biti u potpunost bez masnoće kada ih polažete na rešetku ili ploču roštilja. Potrebno ih je premazati uljem ili maslacem prije pečenja, kako bi klizili po rešetki i kako bi se stvorila fina korica.

5. Meso se ne smije peći hladno

Jedna od čestih grešaka koje rade ljudi kod roštiljanja je stavljanje mesa na roštilj direktno iz hladnjaka. Tada se meso neće dobro ispeći jer je razlika u temperaturi mesa i vatre roštilja velika pa će se dogoditi da će meso biti suho i tvrdo.

Meso mora odstajati nekoliko sati van hladnjaka kako bi se temperiralo i savršeno ispeklo na rešetkama roštilja. Nakon toga je potrebno ostaviti meso da odstoji i zamotati ga u aluminijsku foliju kako bi bilo toplo i još ukusnije od sokova koji su u njemu.

6. Tips & tricks

Ako pečete marinirano meso (što biste i trebali) pokušajte s njega prije pečenja maknuti višak marinade jer bi vam on mogao smetati pri pečenju.

Ako pečete ražnjiće namakajte ih u vodi nekoliko sati prije pečenja jer tada neće izgorjeti na roštilju. 

Konstantno premazujte meso nekom masnoćom, kao recimo mast s ružmarinom. 

Kod redoslijeda slaganja mesa na roštilj prvo stavljajte juneće ili goveđe odreske, zatim svinjetinu, pa tek onda piletinu i kobasice. Kobasice prije pečenja dobro osušite i zarežite kako bi se lijepo ispekle.

Povrće uvijek ostavljajte za kraj jer mu najbolje paše niža temperatura. Najbolje povrće za roštilj su paprika, tikvice, gljive i patlidžan. Oni su posebno ukusni pripremljeni na ovaj način. 

7. Isprobajte nove marinade za roštilj

Iako većina ljudi koristi klasičnu marinadu od soli, češnjaka, papra i ulja, postoji mnogo raznih ukusnih marinada koje biste mogli isprobati kako bi malo promijenili rutinu vašeg roštilja.

MARINADA 1:

Posebno ukusna marinada sastoji se od namirnica koje imamo kod kuće. U posudu stavite po 100 ml sljedećih tekućina: suncokretovog ulja, maslinovog ulja i jabučnog octa, pa u to dodajte 2 žličice soli, 2 češnja češnjaka, 1 žličicu papra i 1 sitno nasjeckani luk kojeg je prije pečenja potrebno maknuti s mesa.

MARINADA 2:

Američka verzija marinade, često nazvana teksaškom marinadom, sastoji se od 100 ml suncokretovog ulja, 250 ml pasirane rajčice, 2 žličice mrvljenog čilija, 2 češnja češnjaka, 2 žlice Worcester umaka i 1 žlica Tabasca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.