Tikvice kao glavna namirnica: 20 ukusnih recepata

Tikvice kao glavna namirnica: 20 ukusnih recepata
Shutterstock

Tikvice su svestrano i hranjivo povrće koje se može koristiti u raznim jelima. Pripada obitelji ljetnih tikvica i odlikuje se blagim okusom i nježnim mesom. Tikvice nisu samo ukusne, već imaju i malo kalorija, što ih čini popularnim izborom za one koji žele uključiti više povrća u svoju prehranu. U ovom ćemo članku istražiti neke od mnogih načina na koje možete uživati u ovom divnom povrću. Evo 20 recepata za slasna jela od tikvica koje možete isprobati.

Recepti s tikvicama
Shutterstock

Rezanci od tikvica s pestom i cherry rajčicama

Sastojci:

  • 3-4 srednje velike tikvice, spiralizirane u rezance
  • 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1/2 šalice svježeg lišća bosiljka
  • 1/4 šalice ribanog parmezana
  • 1/4 šalice pinjola
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • posolite i popaprite po ukusu

Upute:

U blenderu pomiješajte bosiljak, parmezan, pinjole, češnjak i maslinovo ulje. Miješajte dok ne postane glatko da dobijete pesto umak.

U većoj tavi pirjajte rezance od tikvica 2-3 minute dok malo ne omekšaju.

Dodajte cherry rajčice i kuhajte još 2 minute.

Prelijte rezance od tikvica i rajčice pesto umakom.

Začinite solju i paprom, a zatim po želji poslužite s dodatnim parmezanom.

Punjeni brodovi od tikvica

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice
  • 220 g mljevene junetine ili puretine
  • 1/2 šalice luka narezanog na kockice
  • 1/2 šalice paprike narezane na kockice
  • 1 šalica rajčice narezane na kockice
  • 1 šalica kuhane riže
  • 1 žličica talijanskog začina
  • posolite i popaprite po ukusu
  • 1 šalica naribanog mozzarella sira

Upute:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Tikvice prerežite po dužini na pola i izdubite meso tako da ostane ljuska u obliku čamca.

U tavi dinstati mljeveno meso, luk i papriku dok ne porumene. Ocijedite višak masnoće.

Umiješajte rajčice narezane na kockice, kuhanu rižu, talijanske začine, sol i papar.

Svaku lađicu od tikvica napunite smjesom i na vrh stavite narezanu mozzarellu.

Pecite 20-25 minuta, ili dok tikvice ne omekšaju, a sir postane mjehurić i zlatne boje.

Popečci od tikvica i kukuruza

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice naribati i ocijediti višak vlage
  • 1 šalica kukuruznih zrna (svježih ili smrznutih)
  • 1/2 šalice ribanog cheddar sira
  • 2 zelena luka, sitno nasjeckana
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • posolite i popaprite po ukusu
  • biljno ulje za prženje

Upute:

U zdjeli pomiješajte naribane tikvice, kukuruz, cheddar sir, mladi luk, brašno, krušne mrvice, jaje, sol i papar.

Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri.

U vruće ulje stavljajte žlice smjese tikvica i kukuruza i lagano ih spljoštite lopaticom.

Pržite dok ne porumene s obje strane, oko 3-4 minute sa svake strane.

Ocijedite na papirnatim ručnicima i poslužite s umakom po želji.

Gratinirane tikvice i rajčice

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice, tanko narezane
  • 2 velike rajčice, tanko narezane
  • 1/2 šalice ribanog parmezana
  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog
  • 2 žlice svježeg lišća timijana
  • posolite i popaprite po ukusu
  • 2 žlice maslinovog ulja

Upute:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

U velikoj zdjeli pomiješajte kriške tikvica i rajčice s mljevenim češnjakom, soli, paprom, bosiljkom i timijanom.

U posebnoj zdjeli pomiješajte naribani parmezan i krušne mrvice.

Posudu za pečenje namažite maslinovim uljem i naizmjenično slažite ploške tikvica i rajčice.

Po vrhu ravnomjerno pospite mješavinu parmezana i krušnih mrvica.

Pecite 30-35 minuta ili dok vrh ne porumeni, a povrće omekša.

Curry od tikvica i slanutka

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice, narezane na kockice
  • 1 konzerva slanutka, ocijeđenog i ispranog
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 limenka rajčice narezane na kockice
  • 2 žlice curry praha
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice pahuljica crvene paprike (po želji)
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • posolite i popaprite po ukusu
  • svježi cilantro za ukras
  • kuhana riža ili naan kruh za posluživanje

Upute:

U velikoj tavi pirjajte nasjeckani luk i češnjak na malo ulja dok ne postanu prozirni.

Dodajte tikvice narezane na kockice i nastavite kuhati nekoliko minuta.

Umiješajte curry prah, kumin, korijander, kurkumu i ljuskice crvene paprike i kuhajte još minutu.

Ulijte rajčice narezane na kockice, slanutak i kokosovo mlijeko. Dobro promiješajte i ostavite da se kuha oko 15-20 minuta dok tikvice ne omekšaju, a umak se zgusne.

Začinite solju i paprom po ukusu.

Poslužite preko kuhane riže ili uz naan kruh, ukrašeno svježim cilantrom.

Tikvice u košari
Shutterstock

Lazanje od tikvica

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice, tanko narezane po dužini
  • 1 funta mljevene junetine ili talijanske kobasice (po želji)
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 konzerva zgnječenih rajčica
  • 1 limenka paste od rajčice
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • posolite i popaprite po ukusu
  • 2 šalice ricotta sira
  • 1 šalica naribanog mozzarella sira
  • 1/2 šalice ribanog parmezana
  • listovi svježeg bosiljka za ukras

Upute:

U velikoj tavi kuhajte mljeveno meso (ako ga koristite) dok ne porumeni. Dodajte nasjeckani luk i češnjak i pirjajte dok ne omekšaju.

Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, sušeni bosiljak, sušeni origano, sol i papar. Pirjajte oko 10 minuta.

Zagrijte pećnicu na 190°C.

U posudu za pečenje složite narezane tikvice, zatim sloj mesnog umaka, sloj ricotta sira i pospite mozzarellom i parmezanom. Ponavljajte ove slojeve dok ne potrošite sve sastojke.

Pecite 30-35 minuta ili dok lazanje ne zapeče, a tikvice omekšaju.

Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg bosiljka.

Salata od tikvica i kukuruza

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice, tanko narezane
  • 1 1/2 šalice svježih kukuruznih zrna (izrezanih od 2-3 klasja)
  • 1/2 crvenog luka, sitno nasjeckanog
  • 1/4 šalice svježeg cilantra, nasjeckanog
  • sok od 2 limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • posolite i popaprite po ukusu

Upute:

U velikoj zdjeli pomiješajte narezane tikvice, svježa zrna kukuruza, nasjeckani crveni luk i cilantro.

U maloj zdjeli pomiješajte sok limete i maslinovo ulje. Posolite i popaprite.

Prelijte preljev preko smjese tikvica i pomiješajte.

Ohladite salatu u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.

Torta od tikvica i kozjeg sira

Sastojci:

  • 1 list lisnatog tijesta, odmrznut
  • 2 srednje tikvice, tanko narezane
  • 110 g kozjeg sira, izmrvljenog
  • 1/4 šalice ribanog parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica svježeg lišća majčine dušice
  • posolite i popaprite po ukusu

Upute:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

List lisnatog tijesta razvaljajte na pleh obložen papirom za pečenje.

U zdjelu pomiješajte kriške tikvica s maslinovim uljem, timijanom, soli i paprom.

Po lisnatom tijestu rasporedite ploške tikvica.

Po tikvicama ravnomjerno pospite izmrvljeni kozji sir i naribani parmezan.

Pecite 20-25 minuta ili dok tijesto ne porumeni, a tikvice omekšaju.

Ostavite da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.

Prženje od tikvica i gljiva

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice, tanko narezane
  • 220 g gljiva, narezanih
  • 1 crvena paprika, tanko narezana
  • 1/4 šalice soja umaka
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žlica đumbira, naribanog
  • 2 žlice meda ili smeđeg šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 2 žlice vode
  • kuhana riža ili rezanci za posluživanje

Upute:

U maloj posudi pomiješajte sojin umak, sezamovo ulje, češnjak, đumbir, med ili smeđi šećer, kukuruzni škrob i vodu da napravite umak za prženje.

Zagrijte veliku tavu ili wok na jakoj vatri. Dodati malo ulja i uz miješanje pržiti gljive i papriku dok ne počnu omekšati.

Dodajte kriške tikvica i nastavite miješajući pržiti nekoliko minuta dok ne postanu hrskave.

Umak za prženje prelijte preko povrća i dobro promiješajte da se prekrije.

Kuhajte još 2-3 minute dok se umak ne zgusne.

Poslužite preko kuhane riže ili rezanaca.

Kruh od tikvica

Sastojci:

  • 2 šalice naribanih tikvica (otprilike 2 srednje velike tikvice)
  • 3 šalice višenamjenskog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 šalice neslanog maslaca, omekšalog
  • 1/2 šalice biljnog ulja
  • 1 1/2 šalice granuliranog šećera
  • 3 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica nasjeckanih oraha ili komadića čokolade (po želji)

Upute:

Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite i pobrašnite dva kalupa za kruh.

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić.

U drugoj velikoj zdjeli pomiješajte omekšali maslac, biljno ulje i šećer dok ne postane svijetlo i pjenasto.

Umutite jedno po jedno jaje, zatim umiješajte ekstrakt vanilije.

Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok se ne sjedine.

Ubacite naribane tikvice i orahe ili komadiće čokolade (ako koristite).

Ravnomjerno podijelite tijesto između pripremljenih kalupa za kruh.

Pecite 50-60 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Pustite kruh od tikvica da se ohladi u posudama oko 10 minuta, zatim ih izvadite iz posuda i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki prije rezanja.

Punjene tikvice
Shutterstock

Paprike punjene tikvicama i kvinojom

Sastojci:

  • 4 velike paprike babure, bilo koje boje
  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • 2 srednje tikvice, narezane na kockice
  • 1 šalica crnog graha, kuhanog i ocijeđenog
  • 1 šalica kukuruznih zrna (svježih ili smrznutih)
  • 1 žličica kumina
  • 1/2 žličice čilija u prahu
  • posolite i popaprite po ukusu
  • 1 šalica nasjeckanog cheddar sira (po želji)

Upute:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Paprikama odrežite vrhove i uklonite sjemenke i opne.

U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, tikvice narezane na kockice, crni grah, kukuruz, kumin, čili u prahu, sol i papar.

Svaku papriku napunite mješavinom kvinoje i stavite u posudu za pečenje.

Po želji svaku punjenu papriku pospite naribanim cheddar sirom.

Pokrijte posudu za pečenje folijom i pecite 25-30 minuta, ili dok paprike ne omekšaju.

Uklonite foliju i pecite dodatnih 5-10 minuta dok se sir ne otopi i postane mjehurić.

Smeđi kolači od tikvica i krumpira

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice naribati i ocijediti višak vlage
  • 2 srednja krumpira, oguljena i naribana
  • 1/4 šalice sitno nasjeckanog luka
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna
  • 1 jaje, tučeno
  • posolite i popaprite po ukusu
  • biljno ulje za prženje

Upute:

U velikoj zdjeli pomiješajte naribane tikvice, naribani krumpir, nasjeckani luk, brašno, razmućeno jaje, sol i papar.

Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri.

Ubacite žlice mješavine tikvica i krumpira u vruće ulje i poravnajte ih lopaticom kako biste dobili smeđu boju.

Pržite dok ne porumene i hrskaju s obje strane, oko 3-4 minute po strani.

Ocijedite na papirnatim ručnicima i po želji poslužite s kiselim vrhnjem ili umakom od jabuka.

Galette od tikvica i rajčice

Sastojci:

  • 1 ohlađena kora za pitu ili domaće tijesto za pitu
  • 2 srednje tikvice, tanko narezane
  • 2 srednje rajčice, tanko narezane
  • 1 šalica naribanog mozzarella sira
  • 1/4 šalice ribanog parmezana
  • 2 žlice svježeg lišća bosiljka, nasjeckanog
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • posolite i popaprite po ukusu

Upute:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Koru za pitu razvaljajte na pleh obložen papirom za pečenje.

U zdjeli pomiješajte narezane tikvice i rajčice. Pokapajte maslinovim uljem i začinite solju i paprom.

Rasporedite kriške tikvica i rajčice u sredinu kore za pitu, ostavljajući obrub oko rubova.

Po povrću pospite mozzarellu i parmezan i preklopite rubove kore preko nadjeva.

Pecite 25-30 minuta ili dok korica ne porumeni, a povrće omekša.

Prije posluživanja ukrasite svježim bosiljkom.

Salata od tikvica i slanutka s vinogretom od limuna

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice, spiralizirane ili tanko narezane
  • 1 konzerva slanutka, ocijeđena i isprana
  • 1/2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1/4 šalice crvenog luka, tanko narezanog
  • 1/4 šalice svježeg peršina, nasjeckanog
  • 1/4 šalice izmrvljenog feta sira (po želji)

Vinaigrette od limuna:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 režanj češnjaka, samljeven
  • Posolite i popaprite po ukusu

Upute:

U velikoj zdjeli za salatu pomiješajte spiralizirane ili tanko narezane tikvice, slanutak, cherry rajčice, crveni luk i svježi peršin.

U posebnoj maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, mljeveni češnjak, sol i papar kako biste napravili vinaigrette.

Prelijte vinaigrette od limuna preko salate i promiješajte da se sjedini.

Po želji prije posluživanja po vrhu pospite izmrvljeni feta sir.

Pileća prsa punjena tikvicama i špinatom

Sastojci:

  • 4 pileća prsa bez kože i kostiju
  • 1 srednju tikvicu naribati i ocijediti višak vlage
  • 1 šalica svježeg špinata, nasjeckanog
  • 1/2 šalice naribanog mozzarella sira
  • 1/4 šalice ribanog parmezana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žličica talijanskog začina
  • posolite i popaprite po ukusu
  • maslinovo ulje za prženje

Upute:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

U zdjeli pomiješajte naribane tikvice, nasjeckani špinat, mozzarella sir, parmezan, mljeveni češnjak, talijanski začin, sol i papar.

Zarežite džep na svaka pileća prsa, pazeći da ne zarežete do kraja.

Napunite svaka pileća prsa mješavinom tikvica i špinata.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi za pećnicu na srednje jakoj vatri.

Nadjevena pileća prsa pecite 2-3 minute sa svake strane dok ne porumene.

Prebacite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta ili dok piletina ne bude pečena i više ne postane ružičasta u sredini.

Poslužite vruće.

Tjestenina od tikvica i sušenih rajčica

Sastojci:

  • 220 g tjestenine po vašem izboru
  • 2 srednje tikvice, tanko narezane
  • 1/2 šalice sušene rajčice, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice ribanog parmezana
  • listovi svježeg bosiljka za ukras (po želji)
  • posolite i popaprite po ukusu

Upute:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedite i ostavite sa strane.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i narezane tikvice. Pirjajte dok tikvice ne omekšaju i lagano porumene.

Dodajte sušene rajčice u tavu i pirjajte još 2-3 minute.

Kuhanu tjesteninu pomiješajte s mješavinom tikvica i sušenih rajčica.

Začinite solju, paprom i naribanim parmezanom.

Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg bosiljka.

Juha od tikvica i avokada

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice, nasjeckane
  • 2 zrela avokada, oguljena i bez koštice
  • 1/2 luka nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 4 šalice juhe od povrća
  • sok od 1 limete
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • posolite i popaprite po ukusu
  • svježi cilantro za ukras (po želji)

Upute:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte dok luk ne postane proziran.

Dodajte nasjeckane tikvice i pirjajte ih nekoliko minuta dok ne počnu omekšati.

Ulijte juhu od povrća i smjesu zakuhajte. Kuhajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta.

Maknite lonac s vatre i pustite da se malo ohladi.

U blenderu pomiješajte smjesu kuhanih tikvica, avokada, sok limete, sol i papar. Miješajte dok ne postane glatko.

Juhu vratite u lonac i lagano zagrijte.

Ukrasite svježim cilantrom i poslužite.

Tikvice
Shutterstock

Ratatouille od tikvica i patlidžana

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice, narezane na ploške
  • 1 srednji patlidžan, narezan na kockice
  • 1 paprika, narezana na kockice
  • 1 glavica luka, narezana na kockice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 limenka rajčice narezane na kockice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica suhe majčine dušice
  • 1 žličica sušenog ružmarina
  • posolite i popaprite po ukusu
  • listovi svježeg bosiljka za ukras

Upute:

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodati luk nasjeckan na kockice i nasjeckani češnjak. Pirjajte dok ne omekša.

U tavu dodajte narezane tikvice, patlidžan narezan na kockice i papriku narezanu na kockice. Pirjajte oko 10 minuta dok povrće ne počne omekšavati.

Umiješajte rajčice narezane na kockice, sušeni timijan, sušeni ružmarin, sol i papar.

Smanjite vatru, poklopite tavu i pirjajte 20-25 minuta uz povremeno miješanje dok svo povrće ne omekša.

Prije posluživanja ukrasite listićima svježeg bosiljka.

Hash od tikvica i batata s poširanim jajima

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice, narezane na kockice
  • 2 manja slatka krumpira, oguljena i narezana na kockice
  • 1/2 luka nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 4 velika jaja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • posolite i popaprite po ukusu
  • svježi peršin za ukras (po želji)

Upute:

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte dok luk ne postane proziran.

U tavu dodajte batat narezan na kockice i kuhajte oko 10 minuta uz povremeno miješanje dok ne počne omekšavati.

Umiješajte tikvice narezane na kockice i nastavite kuhati još 5-7 minuta dok sve povrće ne omekša i lagano porumeni.

Napravite četiri udubljenja u hash i u svako razbijte jaje.

Pokrijte tavu i kuhajte dok se jaja ne poširaju do željene razine pečenja.

Prije posluživanja posolite, popaprite i ukrasite svježim peršinom.

Muffini od tikvica i borovnica

Sastojci:

  • 2 šalice višenamjenskog brašna
  • 1/2 šalice granuliranog šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice neslanog maslaca, otopljenog
  • 1/2 šalice običnog jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 1/2 šalice naribane tikvice (ocijeđena višak vlage)
  • 1 šalica svježih ili smrznutih borovnica

Upute:

Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za muffine papirnatim podlogama.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mljeveni cimet.

U drugoj zdjeli umutite jaja pa umiješajte otopljeni maslac, obični jogurt i ekstrakt vanilije.

Umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke dok se ne sjedine.

Nježno umiješajte naribane tikvice i borovnice.

Žlicom stavljajte tijesto u kalupe za muffine, puneći svaki otprilike do 2/3.

Pecite 18-20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu muffina ne izađe čista.

Ostavite muffine da se ohlade u kalupu nekoliko minuta prije nego ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Ovih dvadeset recepata s tikvicama nudi razne okuse i mogućnosti jela, od slanih do slatkih. Bilo da tražite ideju za brzu večeru ili divan desert, ovi recepti su za vas. Uživajte u svojim kulinarskim avanturama!