Balkanski domaći kolači: 10 neodoljivih recepata

Znate li kako se zovu vaši najdraži domaći kolači? Balkan je regija jugoistočne Europe koja obuhvaća više zemalja, kao što su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija. Svaka od ovih zemalja ima svoje karakteristične kolače, ali postoje i sličnosti u sastojcima i načinu pripreme.

Balkanski kolači su poznati po svojoj raznovrsnosti, bogatstvu okusa i tradicionalnoj pripremi. Postoji na tisuće fantastičnih recepata koji se tradicionalno rade u tim zemljama i svaki od njih poseban je na svoj način. 

S vama ćemo podijeliti recepte za one najpopularnije zbog kojih će tradicionalni domaći kolači postati neizostavan dio vašeg stola.

Domaći kolači – 10 neodoljivih recepata

Ako vas zanimaju domaći kolači na pravom ste mjestu, osobito ako volite tradicionalne kolače. U nastavku vam donosimo zanimljivu kombinaciju recepata iz balkanske regije, od kojih ste većinu jeli, ali mnoge niste sami pripremali. Dobar tek!

1. Baklava

Bosanski domaći kolači među najpopularnijima su na Balkanu, posebno zbog svoje sočnosti. Rijetko koja domaćica nije radila baklavu, a za nju također postoji mnogo verzija.

domaći kolači
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sastojci

Za sirup:

  • 2 šalice šećera
  • 1 šalica vode
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 kriška limuna (tanko narezana)

Za nadjev:

  • 3 šalice mljevenih oraha
  • 1/2 šalice šećera

Ostalo:

  • 1 pakiranje kora za baklavu (oko 450 g)
  • 1 šalica otopljenog maslaca

Uputstvo:

U većem loncu, pomiješajte sastojke za sirup (šećer, voda, limunov sok, kriške limuna). Kuhajte smjesu na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte sirup još 10-15 minuta, dok ne postane malo gušći. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

U posebnoj posudi, pomiješajte mljevene orahe i šećer za nadjev. 

Uzmite kore za baklavu i postavite ih na radnu površinu. Prije nego što počnete, preporučljivo je da koru premažete malom količinom otopljenog maslaca. Stavite dvije kore preko dna pleha za pečenje (veličine otprilike 23×33 cm) tako da dijelovi kora prelaze preko rubova pleha. Premažite kore maslacem.

Stavite jedan sloj kora, premažite maslacem, pa pospite smjesom oraha i šećera. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve kore i nadjev. Nakon što ste složili sve kore i nadjev, preklopite dijelove kora koji su prelazili preko rubova prema unutra.

Baklavu narežite na dijagonalne komade, kako biste formirali trokute ili rombove. Prelijte preostalim otopljenim maslacem preko baklave. Pecite baklavu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, ili dok ne postane lijepo zlatno smeđa i hrskava.

Nakon što je baklava pečena, izvadite je iz pećnice i odmah prelijte ohlađenim sirupom preko vruće baklave. Pripazite da sirup ravnomjerno prekrije sve dijelove. Ostavite baklavu da se ohladi i potom je ostavite da odstoji najmanje nekoliko sati (ili preko noći) kako bi se svi okusi dobro sjedinili.

Poslužite baklavu narezanu na komade i pospite eventualno dodatnim mljevenim orasima ili šećerom u prahu po želji. Domaći kolači uvijek moraju i izgledati efektno pa se nerijetko posipaju raznim orašastim plodovima, šećerom, makom ili nekim nadjevom.

Ovo je osnovni recept, a baklavu možete prilagoditi svojim ukusima dodajući npr. bademe, pistacije ili druge sastojke u nadjev. Također, budite pažljivi prilikom rukovanja korama za baklavu, jer su osjetljive i brzo se suše.

2. Hurmašice

Hurmašice su također vrlo popularan i sočni kolač, a u nastavku pročitajte kako ga napraviti. Vidjet ćete da su mnogi domaći kolači na našem području zapravo preuzeti i od drugih kultura. Ovaj se kolač može pojesti uz domaći sladoled koji dodaje svježinu!

hurmašice
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak (za premazivanje)
  • 1/2 čaše jogurta
  • 1/2 praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • sok od 1/2 limuna

Ostalo:

  • Mljeveni orasi za posipanje

Uputstvo:

U većoj posudi, pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte maslac, jaja, jogurt i prstohvat soli. Umijesite mekano tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 15-20 minuta.

Za to vrijeme, pripremite sirup. U loncu pomiješajte šećer, vodu i sok od limuna. Kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 10-15 minuta dok se ne dobije gusta sirupasta smjesa. Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini u debljinu od oko 3-4 mm. Režite tijesto na kvadrate ili rombove. U sredinu svakog kvadrata stavite malu količinu mljevenih oraha. Preklopite tijesto preko orašastog punjenja tako da dobijete trokutiće. Pritisnite rubove lagano da se tijesto zalijepi.

Pecite hurmašice u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu lagano zlatno smeđe. Nakon pečenja, vruće hurmašice prelijte hladnim sirupom. Pripazite da se sirup ravnomjerno rasporedi po svim hurmašicama.

Ostavite hurmašice da se natapaju u sirupu najmanje nekoliko sati (ili preko noći) kako bi upile sveukupne arome i postale sočne. Prije posluživanja, hurmašice pospite dodatnim mljevenim orasima po želji. 

3. Slavski kolač

Srpski domaći kolači također imaju neke jedinstvene predstavnike koje možete kušati na svakom većem obiteljskom okupljanju. 

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g bijelog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca (oko 40 g) ili 1 vrećica suhog kvasca
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca (ili ulja)
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Za premazivanje:

  • 1 žumanjak
  • Malo mlijeka

Ostalo:

  • Krupna morska sol
  • Slavski ukras (npr. svijeće, grančica žita)

Uputstvo:

U posudi lagano zagrijte mlijeko dok bude mlako. Dodajte šećer i kvasac (svježi ili suhi) i ostavite da se kvasac aktivira, što će trajati oko 10 minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i ulijte aktivirani kvasac, dodajte maslac ili ulje i jaje.

Rukama ili mikserom umijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna ili mlijeka kako biste postigli pravilnu konzistenciju tijesta. Prekrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči.

Kada se tijesto udvostruči, premijesite ga i oblikujte ga u željeni oblik za slavski kolač (obično je to okrugla pogača ili kugla). Stavite tijesto u pripremljeni okrugli kalup za pečenje. Ostavite ga da odmara još 15-20 minuta dok se ponovno ne blago diže. Za to vrijeme, ugrijte pećnicu na 180°C.

Umutite žumanjak s malo mlijeka i nježno premažite premazom cijelu površinu kolača. Kao što smo rekli, domaći kolači su nešto posebno lijepo.

Prije pečenja, na vrhu kolača napravite nekoliko ureza u obliku križa. Posipajte krupnom morskom soli po urezima. Pecite slavski kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi. 

Kada je kolač potpuno ohlađen, možete ga ukrasiti slavskim ukrasima kao što su žito, grančica žita i svijeće, prema svojoj tradiciji. Slavski kolač se obično reže na poseban način tijekom slavskih obreda, a zatim se dijeli među prisutnima kao blagoslov.

4. Kremšnite

Postoje mnogobrojni domaći kolači koji se često pripremaju, a jedan od recepata je i ovaj za kremšnite. Iako će mnogi reći da je ovaj kolač zapravo slastičarski kolač, a ne kolač koji se radi kod kuće, svakako se možete okušati.

kremšnite

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g lisnatog tijesta 

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • Korica limuna (po želji)

Za posipanje:

  • Šećer u prahu

Uputstvo:

Ako koristite kupovno lisnato tijesto, razvaljajte ga na debljinu od otprilike 3 mm i pecite prema uputama na pakiranju.  U loncu zagrijte mlijeko, ali pazite da ne zakuha. U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, vanilin šećer i koricu limuna. Dodajte brašno i dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.

Postepeno ulijevajte vruće mlijeko u smjesu jaja i šećera, neprestano miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudica. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući dok se krema ne zgusne. To će potrajati nekoliko minuta.

Kada se krema zgusne, maknite je s vatre i pustite da se ohladi. Povremeno promiješajte kako bi se spriječilo stvaranje kožice na površini kreme.

Kada je krema potpuno ohlađena, nanesite je na donji dio pečenog lisnatog tijesta. Prekrijte kremu gornjim komadom lisnatog tijesta. Posipajte vrh kremšnita šećerom u prahu. Ostavite kremšnite da se ohlade i stegnu u hladnjaku najmanje nekoliko sati prije posluživanja kako bi se kora i krema prožele.

Prije posluživanja, narežite kremšnite na željene komade. Domaći kolači, osim što su ukusni, moraju i lijepo izgledati, stoga ih obvezno lijepo servirajte.

5. Šampita

Jedna od najpopularnijih slastica na Balkanu je šampita, domaći kolač iza kojeg ostaju ljepljivi prsti.

Sastojci

Za biskvit:

  • 7 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 70 ml mlijeka
  • 70 ml ulja
  • 100 g pšeničnog glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo

Za šaum:

  • 400-500 g šećera
  • 50 ml vode
  • 7 bjelanjaka

Uputstvo:

Žumanjke i šećer miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte mlijeko, ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu dobro izmiješajte i izlijte u namašćeni pobrašnjeni lim za pečenje (30 x 20 cm) te pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 10 minuta.

Šaum nanesite preko pečenog biskvita, poravnajte i vratite u pećnicu na 5 minuta (da se formira korica). Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite hladiti u hladnjaku. Neki se domaći kolači moraju raditi i kroz par dana!

Šaum radite tako da šećer i vodu zagrijete na srednjoj temperaturi dok se šećer ne otopi i počne formirati mjehuriće. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg (kad okrenete posudu naopačke da šaum ne ispadne).

Polako dodajte vrući, rastopljeni šećer uz stalno miješanje i tako nastavite još 15 minuta. Na kraju šampitu vratite u isključenu pećnicu kako bi se na šaumu uhvatila korica, lakše će se rezati.

6. Tufahije

Svi već znamo da su bosanski domaći kolači prava delicija, a tufahije su jedan od najstarijih. Ovo su domaći kolači koje su obožavale naše bake!

tufahije
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 6 manjih jabuka
  • 200 g oraha (mljevenih)
  • 200 g šećera
  • 1 l vode
  • 1 štapić cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • Limunova korica (naribana)
  • Šlag (za posluživanje)

Uputstvo:

Operite jabuke i pažljivo ih očistite od kožice, ostavljajući dno jabuke netaknuto kako bi dobili udubljenje za punjenje. U većem loncu zakuhajte vodu sa šećerom, štapićem cimeta, vanilin šećerom i naribanom koricom limuna. Ovi domaći kolači imaju pravi zimski okus.

Smanjite temperaturu i pažljivo stavite jabuke u vruću tekućinu. Kuhajte jabuke na laganoj vatri oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu mekane, ali ne do te mjere da se raspadaju. Tijekom kuhanja, povremeno prelijte jabuke šećernom vodom kako bi se ravnomjerno natapale i dobile lijepu boju.

U međuvremenu, pripremite punjenje tako da pomiješate mljevene orahe s malo šećera. Kada su jabuke kuhane, izvadite ih iz vode i pažljivo izvadite sredinu (oko 2/3 unutarnjeg dijela), praveći šupljinu za punjenje.

Napunite šupljinu jabuka pripremljenim punjenjem od oraha. Poslužite tufahije u zdjelama, prelivene šećernom vodom iz lonca, tako da se dio vode sipa oko svake jabuke. Prije posluživanja, svaku tufahiju ukrasite šlagom po želji.

7. Orehnjača

Domaći kolači koji se rade na principu savijače osobito su popularni na ovom području, a orehnjača je najbolji primjer kad su u pitanju dizani domaći kolači.

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca
  • 100 ml toplog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • Naribana kora limuna (po želji)
  • Vanilin šećer (po želji)

Za nadjev:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 dl mlijeka
  • Naribana kora limuna
  • Cimet (po želji)
  • Rum (po želji)

Uputstvo:

Aktivirajte kvasac tako da ga pomiješate s malo šećera i toplog mlijeka. Ostavite ga da se diže oko 10-15 minuta, dok ne postane pjenušav. U većoj posudi, pomiješajte brašno, šećer, naribanu koricu limuna, vanilin šećer (ako koristite), i prstohvat soli.

Dodajte pripremljeni kvasac, jaja i maslac. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna ili mlijeka da biste postigli pravu konzistenciju. Prekrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči.

U međuvremenu, pripremite nadjev. Pomiješajte mljevene orahe, šećer, naribanu koru limuna i naranče te cimet (ako koristite) u zdjeli. Dodajte jaje, mlijeko i rum (po želji) te dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.

Kada se tijesto udvostruči, premijesite ga i podijelite na dvije jednake polovice. Razvaljajte jednu polovicu tijesta na pobrašnjenoj površini kako biste dobili pravokutnik. Premažite prvu polovicu tijesta pripremljenim nadjevom od oraha. Zarolajte u roladu. Isto napravite i s drugim tijestom.

Premažite orahnjaču razmućenim jajem kako biste dobili lijepu zlatno smeđu boju tijekom pečenja. Pecite orahnjaču u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok ne postane lijepo zlatno smeđa. Mnogi se domaći kolači peku po principu “odokativnog” pregleda, a svaka domaćica mora razviti taj njuh.

Izvadite orahnjaču iz pećnice i ostavite je da se ohladi prije rezanja.

8. Pinca

Uskrsni kolač kojeg je vrlo lako napraviti je pinca, tradicionalni dalmatinski kolač.

pinca
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sastojci

  • 1 kg glatkog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 4 jaja
  • 1 kockica svježeg kvasca (oko 40 g) ili 1 vrećica suhog kvasca
  • Prstohvat soli
  • Suho grožđe (po želji)
  • Limunova korica (naribana)
  • Vanilin šećer (po želji)
  • Žumanjak (za premazivanje)
  • Mljeveni bademi (za posipanje)
  • Perlice od šećera (za posipanje)

Uputstvo:

Aktivirajte kvasac tako da ga pomiješate s malo šećera i toplog mlijeka. Ostavite ga da se diže oko 10-15 minuta, dok ne postane pjenušav. U većoj posudi, pomiješajte brašno, šećer, naribanu koricu limuna i vanilin šećer (ako koristite).

Dodajte pripremljeni kvasac, jaja, maslac i prstohvat soli. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna ili mlijeka da biste postigli pravu konzistenciju.

Prekrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Kada se tijesto udvostruči, dodajte suho grožđe (ako koristite) i ponovno premijesite tijesto kako biste ravnomjerno rasporedili dodatke.

Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte dvije pince. Pincu obično oblikujemo tako da napravimo dva valjka tijesta koji se križaju.

Premažite pince razmućenim žumanjkom kako biste dobili lijepu zlatno smeđu boju tijekom pečenja. Pospite pince mljevenim bademima i perlicama od šećera kako biste dodali dekoraciju i slatkoću.

Pecite pince u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok ne postanu lijepo zlatno smeđe. Izvadite pince iz pećnice i ostavite ih da se ohlade prije posluživanja. Naravno da postoje domaći kolači prigodni za određene blagdane, a pinca je odličan kolač za Uskrs.

9. Paprenjaci

Domaći kolači koji se u Zagrebu jedu još od 16. stoljeća su paprenjaci. Evo recepta za paprenjake, tradicionalne medene kekse s aromatičnim začinima.

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g meda
  • 250 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenih klinčića
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • Prstohvat soli

Za glazuru:

  • 200 g šećera u prahu
  • 2-3 žlice vode

Uputstvo:

U loncu otopite med i maslac na laganoj vatri, pazeći da smjesa ne prokuha. Ostavite smjesu da se ohladi. U velikoj posudi, pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu, cimet, klinčiće, đumbir i prstohvat soli.

Dodajte ohlađenu smjesu meda i maslaca u suhe sastojke i miješajte dok ne dobijete homogeno tijesto. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od otprilike 5 mm. Upotrijebite kalupe za kekse različitih oblika kako biste izrezali tijesto.

Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi. Dok se keksi peku, pripremite glazuru tako da pomiješate šećer u prahu s vodom dok ne dobijete glatku pastu.

Nakon što su keksi pečeni, ohladite ih nekoliko minuta na rešetki za hlađenje. Nanesite glazuru na ohlađene kekse pomoću četkice ili stražnje strane žlice. Ostavite da se glazura stisne. Vaši paprenjaci su spremni za posluživanje ili pakiranje u ukrasne kutije kao poklon.

10. Međimurska gibanica

Dizani domaći kolači odličnog predstavnika imaju i u međimurskoj gibanici, koja je najbolja s domaćim svježim sirom. 

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice ulja

Za nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 3 jaja
  • 100 g maslaca (otopljenog)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g griza
  • Naribana kora limuna (po želji)

Za premazivanje:

  • Malo mlijeka

Uputstvo:

U posudi pomiješajte brašno i prstohvat soli. Dodajte jaja, ulje i mlijeko. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

U zdjeli pomiješajte svježi sir, jaja, maslac, šećer, vanilin šećer, griz i naribanu koricu limuna. Ako koristite, dodajte rozine i promiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili.

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini u veći pravokutnik. Rasporedite pripremljeni nadjev ravnomjerno po površini tijesta. Pažljivo zamotajte tijesto s nadjevom u rolat. Stavite ga u pripremljeni protvan za pečenje.

Pomoću četkice ili prsta, premažite gibanicu s malo mlijeka kako biste dobili lijepu zlatno smeđu boju tijekom pečenja. Pecite gibanicu u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-50 minuta, ili dok ne postane lijepo zlatno smeđa i pečena.

Izvadite gibanicu iz pećnice i ostavite je da se ohladi prije rezanja. Narežite na komade i poslužite ovu ukusnu tradicionalnu gibanicu.