Koliko daleko seže povijest casina?

Foto: Pixabay

Točno porijeklo casina nije poznato, ali se smatra da datira negdje oko 1700-tih godina. Kockanje se događa, u bilo kojem obliku, stotinama, ako ne i tisućama godina i neraskidivo je povezano s poviješću čovječanstva.

Prva poznata europska kockarska kuća, koja se ne zove kockarnica iako zadovoljava modernu definiciju, bila je Ridotto, osnovana u Veneciji, Italija, 1638. godine od strane Velikog vijeća Venecije kako bi osigurala kontrolirano kockanje tijekom karnevalske sezone. Zatvorena je 1774. jer je gradska vlast smatrala da osiromašuje lokalno plemstvo.

Američka povijest

U američkoj povijesti, rane kockarske ustanove bile su poznate kao saloni. Na stvaranje i važnost salona uvelike su utjecala četiri velika grada: New Orleans, St. Louis, Chicago i San Francisco. Putnici su u salonima mogli pronaći ljude s kojima će razgovarati, piti i često se kockati. Igre poput Roulette i Vingt-et-un stigle su u SAD s ranim doseljenicima iz Francuske, a parni čamci na Mississippiju postali su mjesto kockanja za bogate farmere i trgovce. Najčešće se igrala verzija pokera koja je nastala u Perziji u 17. stoljeću. Tijekom ranog 20. stoljeća u Americi je kockanje bilo zabranjeno državnim zakonodavstvom. Međutim, 1931. godine kockanje je legalizirano u cijeloj državi Nevada, gdje je osnovana prva legalizirana kockarnica u Americi. Godine 1976., New Jersey je dopustio kockanje u Atlantic Cityju, sada drugom po veličini američkom gradu za kockanje.

Mehanizacija kockanja značila je da se dobici tada mogu preciznije regulirati. Prvi automat za kockanje razvili su Sittman i Pitt u New Yorku, a otprilike u isto vrijeme Liberty Bell stroj je izumio Charles Fey u San Franciscu. Prvi video slot izumljen je 1976. godine što je utrlo put za online video slotove koji su uslijedili.

Internetske kockarnice

Foto: Pixabay

Prve internetske stranice za kockanje pokrenute su sredinom 90-ih. Međutim, one su bile daleko od vrhunskih platformi koje danas postoje. U početku su najbolje stranice za online kockanje počele raditi iz Antigve i Barbude zbog otočnog Zakona o slobodnoj trgovini i obradi. Ovaj je zakon maloj karipskoj naciji dao pravo da dodjeljuje licence onim tvrtkama koje su zainteresirane za pokretanje online kockarnica i, u biti, pokrenuo je novu industriju.

Otprilike u isto vrijeme, jedan od najvećih dobavljača softvera u industriji, Microgaming, prvi je došao do izražaja. U povijesti online kockanja, Microgaming je postao poznat kao jedno od vodećih imena i tvrtka koja je praktički revolucionirala online kockanje.

Kada pričamo o online pokeru, općenito se smatra da je Planet Poker bila prva stranica za online kockanje koja nudi poker. 

Nažalost, stranicu su mučili brojni tehnički i drugi problemi. U to vrijeme, velik broj ljudi još je koristio internetske usluge dial-up, što je stvorilo brojne probleme s brzinom i preuzimanjem.

Neke poker stranice nisu uspjele

Međutim, neuspjeh Planet Pokera doveo je do porasta novih poker stranica kao što su Paradise Poker, PartyPoker i, na kraju, PokerStars. Paradise je lansiran 1999. iz Kostarike i brzo je postao najveći igrač na tržištu. Zahvaljujući naprednijoj platformi od Planet Pokera, Paradise je mogao ugurati tisuće igrača na svoju platformu na dnevnoj bazi.