Nogometaši i kopačke
Zabava

Zašto nogometaši nose kopačke?

Jedno od pitanja koje ste si možda postavili dok ste gledali neku nogometnu utakmicu, ali i neke druge sportove u kojima je to praksa je: “zašto nogometaši nose kopačke”?

Odgovor je zapravo poprilično jednostavan, no postoji mogućnost da niste do njega uspjeli doći. Reći ćemo stoga ponešto o kopačkama, kome je sinula ideja da bi se nogomet mogao igrati u njima te općenito zašto su kramponi korisni.

Zašto su kopačke najbolje za nogomet?

Onaj tko nije igrao nogomet na travi u svom životu možda neće imati pravu predodžbu kako je to. Kada bi koristili obične tenisice za tu aktivnost, vrlo vjerojatno bi po skliskoj travi prilikom svakog naglijeg pokreta i promjene pravca završili na podu. Iako bi gledati takvu utakmicu nekima bila velika zabava, glavni razlog zašto nogometaši nose kopačke s kramponima je kako bi spriječili to proklizavanje i zadržali svoju agilnost.

Naravno, ako ste vidjeli, a sasvim sigurno jeste gledajući nogometnu utakmicu, da netko od igrača leži na podu zbog bolova samo zato što mu je netko stao na nogu, znajte da je to upravo zbog krampona s kojima bliski susret zna biti izuzetno bolan.

Povijest kopačke

U 19. stoljeću je nogomet bio jako popularan sport u Velikoj Britaniji. Tamošnji radnici bi uživali igrajući ovaj sport, najčešće nakon posla. Međutim, igrali bi ga najčešće u svojim radnim cipelama koje su bile vrlo teške, imale su čeličnu kapicu i pokrivale gotovo cijeli gležanj.

Prvi oblik cipele kreirane isključivo za nogomet došao je u drugoj polovici 19. stoljeća, a radilo se o cipeli težine gotovo pola kilograma koja bi bila duplo teža ako bi se natopila vodom.

Prve prave kopačke kakve su slične onima koje imamo danas došle su od strane Adija Dasslera, osnivača Adidasa koji ih je kreirao za Njemačku uoči Svjetskog prvenstva 1954. godine. To je Njemačkoj dalo značajnu prednost nad drugim ekipama te su na koncu Nijemci i postali svjetski prvaci. Nakon toga su i ostale reprezentacije počele koristiti tu novu, dobitnu formulu za nadolazeća velika natjecanja.

Današnje kopačke su prava mala remek-djela. Izuzetno su lagane tako da igrači gotovo niti ne osjete da ih imaju na nogama. Kreiraju se s naglaskom na lakoću, preciznost i izdržljivost i velikim su dijelom zaslužne za napredak nogometa kao sporta.

Kopačke
Foto: Pixabay

U kojim se još sportovima koriste?

Nogomet nije jedini sport u kojem se koriste kopačke, odnosno kramponi. Nakon što su se kopačke pokazale izvrsnima u sportovima koji se igraju na travi, puno je drugih sportova odlučilo implementirati ih. Od popularnijih sportova tu su američki nogomet, bejzbol, ragbi i slično. Također, sličan koncept imaju i drugi sportovi iako ne koriste baš klasične kopačke kakve su namijenjene za nogomet. Najbolji primjer takvog sporta je golf, a recimo i da atletičari noge posebnu vrstu tenisica koje imaju male krampone zbog bolje stabilnosti prilikom trčanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.