Vazelin – koje su njegove dobrobiti i 10 načina primjene

vazelin
Foto: Unsplash/Opollo Photography

Vazelin je jedan od najpoznatijih i najpovoljnijih kozmetičkih proizvoda koji se koristi već više od stotinu godina za liječenje raznih kožnih problema. Rijetko tko nije čuo za njega, a koristi se u gotovo svim zemljama svijeta.

Jedna od njegovih najvećih prednosti je zaštita i obnavljanje izuzetno suhe i oštećene kože, no on ipak ima i nekih negativnih strana s kojima se trebate upoznati. Kako i u koju svrhu ga koristiti, a kada ga treba izbjegavati, pročitajte u nastavku.

Što je vazelin?

Vazelin
Foto: Unsplash

Vazelin je nusproizvod rafiniranog ulja, ili bolje rečeno mješavina mineralnih ulja i voskova koji zajedno tvore tvar nalik želeu, srednje tvrdoće. Njega je još sredinom 19. stoljeća otkrio američki kemičar Robert Augustus Chesebrough koji je primijetio kako naftni radnici koriste žele sličnog sastava za omekšavanje svojih grubih ruku. Odlučio ga je proučiti i zadovoljan svojim postignućem patentirao je svoj novi proizvod. Chesebrough je bio toliko zadovoljan svojim izumom i toliko je vjerovao u njegovu korist da je svaki dan do svoje smrti 1933. godine jeo žlicu vazelina dnevno. S obzirom na to da je doživio 96. godina, nije pogriješio u tome.

Glavna prednost ovog proizvoda proizlazi iz njegovog glavnog sastojka petroleja, koji pomaže zaštititi kožu stvaranjem barijere koja ne dozvoljava vodi da prodre u kožu. To pomaže koži da zacijeli i zadrži svoju vlastitu vlagu bez vanjskih utjecaja. 

10 uobičajenih načina za korištenje vazelina

vazelin
Foto: Wikipedija

1. Liječi manje ogrebotine i opekline

Vrlo je učinkovit u zacjeljivanju kože pa je jako dobar za liječenje manjih ozljeda. Prije stavljanja vazelina na ozlijeđeno ili opečeno mjesto potrebno je očistiti i dezinficirati ozljedu. Ako preskočite ovaj korak može se dogoditi da pod vazelinom ostanu zarobljene neke bakterije koje će spriječiti zacjeljivanje rane.

2. Štiti kožu od isušivanja

Primjerena njega kože je svakodnevna nužda, a vazelin je dobar za zaštitu kože od isušivanja pa se može koristiti kao losion za tijelo. Nije preporučljivo nanositi ga na nježnu kožu lica jer bi mogao prouzročiti zatvaranje pora. Osobito je koristan u njezi ispucale kože peta, suhih laktova i koljena. Također se može koristiti i kao njega za ispucale usne.

Ako želite mekana stopala nanesite ga na čista stopala i obucite čarape preko njih kako bi cijelu noć djelovao na kožu.

3. Pomaže u njezi kože šapa kućnih ljubimaca

Ako primijetite da su jastučići šapa vašeg ljubimca ispucale i stvaraju mu nelagodu slobodno ih namažite vazelinom, a najpametnije vrijeme za to je dok se vaš ljubimac odmara.

4. Smanjuje pelenski osip kod beba

Vazelin može pomoći smanjiti pelenski osip vašeg mališana, ali ga je potrebno nanijeti na potpuno čistu i suhu kožu. Njegova osnovna funkcija je stvaranje zaštitne barijere između vlage uzrokovane mokrenjem, stolicom i znojenjem i kože koja je toj vlazi kontinuirano izložena. 

5. Pomaže u skidanju mrlja s odjeće

Ako ste neki dio odjeće ili posteljine zamrljali šminkom, vazelin će vam pomoći da ga odstranite. Nanesite ga malo na zamrljani dio i istrljajte mjesto prije nego što ga stavite u uobičajeno pranje. 

6. Pomaže kod ispucale kose

Mnoge žene i djevojke koriste vazelin kao sredstvo za zaštitu kose od pucanja. Ovo je osobito korisne za sve one pripadnice nježnijeg spola čija je kosa kontinuirano izložena vjetru i suncu, a osobito kod onih koje mnogo vremena provode u bazenu ili vodi.

7. Štiti kožu od mrlja 

Nanošenjem vazelina na kožu prilikom bojanja kose ili lakiranja noktiju možete vrlo jednostavno osigurati lako skidanje suvišne boje ili laka. On neće dozvoliti bojama da prodru u kožu pa ćete ju lako obrisati sa željenog područja. 

8. Pomaže zadržati miris parfema

Ako svoj omiljeni parfem nanesete na mjesto na koje ste prethodno nanijeli vazelin, miris parfema će se zadržati dulje. 

9. Koristi se kao mazivo

Vazelin je vrlo mastan pa može biti od pomoći i u slučajevima kada se neki predmet zaglavi na neželjenom mjestu. Primjerice, može olakšati skidanje prstena s prsta ili može pomoći kod zaglavljenih šarki vrata. 

10. Odličan je za naglašavanje obrva i trepavica

Vazelin je vrlo koristan za naglašavanje prirodnih trepavica i obrva. Također pomaže njihovom rastu. 

Vazelin za lice i svakodnevnu njegu kože – da ili ne?

Vazelin za kožu
Foto: Pixabay

Iako je vazelin dobra zaštita kože u mnogim slučajevima, u nekim ga slučajevima nije preporučljivo koristiti. Iako on stvara zaštitnu barijeru koja pomaže u sprječavanju razvoja rana na koži, omekšava kožu i slično, on može imati i suprotan učinak.

Tako tretirana koža bit će mekana, ali s obzirom da nije hranjiv za kožu i koža je mekana samo zato jer vazelin stvara tu iluziju mekoće dok je koža ispod njegovog sloja zapravo dehidrirana. To znači da dugotrajno korištenje ovog proizvoda na nekim mjestima može uzrokovati isušivanje kože.

Vazelin za lice nije dobar izbor za problematičnu kožu jer može povećati začepljenost pora i potaknuti razvoj prištića i mitesera. Barijera koju stvara ne daje koži da diše pa sebum koji se luči iz pora ne može izbiti na površinu. 

Iako se povremeno može pronaći kao sastojak krema, losiona ili ulja, ipak je riječ o derivatu nafte koji nije ekološki proizvod, a neke osobe bi mogle razviti alergije na njega.