Korejska kozmetika – rutina u 10 koraka

korejska kozmetika
Foto: Unsplash

Korejska kozmetika ili K-Beauty brzo se uspela na sam vrh ljestvice beauty trendova svugdje u svijetu. Veća potražnja ubrzo je rezultirala i većom dostupnosti, pa se danas osim u Aziji korejska kozmetika bez problema pronalazi i u Europi, Australiji i Americi. 

Što točno čini korejsku kozmetiku tako kvalitetnom i zašto su korejski trendovi postali takav hit u zapadnom svijetu? Kako K-beauty prati današnje trendove ljepote?

Što je K-Beauty?

korejska kozmetika
Foto: Pixabay

Ukratko, u korejsku kozmetiku ubrajamo proizvode za njegu lica, tijela, ali i proizvode koji su dio svake dekorativne kozmetike. Ipak, ovi proizvodi često su međusobno povezani: korejska kozmetika osigurava dobre, hranjive sastojke i u proizvodima koji nisu namijenjeni isključivo za njegu kože. Tako se u šminki često nalaze sastojci poput hijaluronske kiseline, SPF-a i slično kako bi se istovremeno hranila i koža. 

Korejska kozmetika bazirana je na prirodnim sastojcima i naprednoj tehnologiji. Cilj je staviti što više aktivnih sastojaka, a što manje štetnih filera koji jednostavno popunjavaju proizvod. Tako osoba dobiva najefektivnije rezultate koristeći malu količinu proizvoda. To je ujedno i razlog zašto neki proizvodi mogu biti i ponešto skuplji – oni su dugoročno bolje iskoristivi i neće vas koštati ništa više od očekivanog.

Ono što razlikuje korejsku kozmetiku od europske ili američke kozmetike je to što je pogodna za gotovo sve tipove kože, hidratantna je i ne sadrži iritanse, a cijela svrha korištenja proizvoda je nahraniti kožu hranjivim tvarima i očuvati zdravlje barijere kože. Osim toga, zbog sve veće popularnosti, korejska kozmetika je postala predmet raznih istraživanja, u kojima se pokušava otkriti koliko je učinkovita i razlikuje li se učinkovitost u odnosu na ostale preparate.

Zašto bi svatko trebao isprobati korejsku kozmetiku?

korejska kozmetika
Foto: Pixabay

Jedan od glavnih razloga zašto se korejska kozmetika popela na sam vrh beauty industrije jest to da nudi odličan omjer cijene i kvalitete. Moguće je kupiti proizvode s ogromnim koncentracijama aktivnih sastojaka (time i velikom učinkovitošću) po istim cijenama po kojima se mogu nabaviti proizvodi zapadnih kompanija koji imaju značajno manju količinu spomenutih sastojaka. Stoga, nije potrebno izdvojiti puno novaca na kozmetiku koja je jednake ili slične kvalitete kao i luksuzni europski brendovi koji su cijenama nepristupačni za mnoge. 

Drugi razlog jest što je moguće pronaći brojne sastojke koji su u Aziji iznimno popularni, a na zapadu se ne koriste. Recimo, filtrat mucina puževa jako je rasprostranjen u azijskoj kozmetici zbog toga što iznimno hrani kožu, a na zapadu se počeo koristiti tek u posljednjih nekoliko godina. Ovaj sastojak odličan je za obnavljanje kože i smirivanje upala te ima veliku primjenu kao antiage proizvod.

Svi ljubitelji sheet maski složit će se da ne postoje maske toliko dobre kvalitete kao što su to korejske sheet maske. Naime, sheet maske su jedna od brojnih inovacija korejske kozmetičke industrije. Odlične su za relaksaciju, osvježavanje kože i njegu, a rezultati su vidljivi odmah!

Kako stvoriti svoju rutinu njege kože?

Nit vodilja korejske kozmetike jest pronaći savršenu rutinu koja njeguje i obnavlja vašu kožu, ali i sprječava potencijalne buduće probleme. Tako osoba treba minimalno ulagati u šminku s velikom pokrivnosti, te se može fokusirati na to da se osjeća dobro i bez prekrivanja svoje kože. 

Rutina se većinom dijeli na jutarnju i večernju. Ujutro je važno nanijeti hidratantne proizvode i kremu za sunčanje (iznimno važna za prevenciju), dok se navečer stavljaju gušći tretmani koji će se upiti u vašu kožu preko noći. Ta rutina neovisna je o spolu i neovisna je o vašoj nacionalnosti – svi trebaju čistiti svoju kožu, hidratizirati ju i zaštititi ju od sunca. Nemojte upasti u zamku marketinga te kupovati „muške“ proizvode – njega kože ne poznaje spol.

Važno je spomenuti da se tijekom stvaranja rutine proizvodi moraju dodavati jedan po jedan kako bi koža imala vremena pokazati rezultat ili reakciju! Svaki proizvod se treba testirati oko tjedan dana (da vidimo kako koža na njega reagira) i ako su rezultati dobri sljedeći se tjedan može nadodati još jedan proizvod, i tako sve dok nemate potpunu rutinu koja odgovara vašoj koži. 

Proizvodi se nanose nježnim tapkanjem i polaganim, rotirajućim pokretima prema gore. Na ovaj način koža se ne iritira, te se ne stvaraju linije koje dobivamo grubim povlačenjem kože. Osim toga, ovakvi pokreti pomažu s apsorpcijom i poboljšavaju cirkulaciju krvi u licu, što rezultira u mladolikom licu.

Korejska rutina obično se sastoji od desetak proizvoda, ali ona se može prilagoditi vašim potrebama, i broj koraka se može smanjiti kako bi rutina bila održivija u vašem životu.

Glavni cilj je pronaći proizvode koji odgovaraju potrebama vaše kože i pratiti situaciju kako biste vidjeli odgovaraju li vam proizvodi, i kako bi se uvjerili da ne stavljate previše aktivnih sastojaka i time činite više zla nego dobra barijeri vaše kože. 

Općenito pravilo redoslijeda nanošenja proizvoda jest da se nanose od tekućih do sve gušćih proizvoda. To je korisno jer će se proizvodi bolje upiti i neće se nagomilati jedan na drugome. Ako ih stavljate krivim redoslijedom, može se desiti da se proizvod trusi s vašeg lica kad nanosite sljedeći.

Korejska rutina u 10 koraka

korejska kozmetika
Foto: Pixabay

1. Uljni čistač

Uljni čistač odlična je opcija za sve koji nose šminku na dnevnoj bazi. Ulja lako skidaju i tvrdokornije nečistoće te osiguravaju da je skinuta sva šminka i SPF. 

2. Pjenasti čistač

Nakon čišćenja uljem potrebno je ukloniti sve uljne naslage koje bi mogle začepiti naše pore. Nakon ova dva koraka koža je savršeno čista i spremna za dodavanje svih tretmana.

3. Eksfolijant

Eksfolijacija može biti fizička i kemijska. Fizička eksfolijacija bazira se na tretiranju kože nekim abrazivnim pilinzima ili aparatima kako bi skinuli mrtve stanice s površine kože. Kemijski eksfolijanti to čine s različitim kiselinama poput AHA, BHA i PHA kiselina.

4. Toner

Toner jest iznimno tekuć, blag, prvi sloj hidratacije koji nanosimo na kožu. Njime često balansiramo ph naše kože i vraćamo ga u normalu. Toner je još jedan dobar način da očistite kožu, ali ne može biti primaran način.

5. Esencija

Esencija je gusta tekućina koja uvijek posjeduje bogate hidratantne i obnavljajuće sastojke. Većinom nema jake aktivne sastojke već je samo podloga koja njeguje kožu.

6. Serum

Nakon esencija stavlja se serum. Serumi u sebi imaju koncentrirane aktivne sastojke koji se često bore protiv hiperpigmentacije, suhoće, izblijedjelu kožu i slično.

7. Maska za lice

Maske za lice hidratiziraju vašu kožu i stvaraju zdravu barijeru koja će je braniti od okoline. Ona također pomaže da se sastojci ispod bolje apsorbiraju kako bi bili efektivniji.

8. Krema za oči

Ove kreme posebno su nježne jer njeguju tanku kožu oko očiju, ali i sadrže brojne aktivne sastojke koji pomažu u borbi protiv bora ili podočnjaka. 

9. Hidratantna krema

Kožu je potrebno hidratizirati i zaštititi sa slojem kreme kako bi bila spremna za nanošenje kreme za sunčanje.

10. SPF

Neovisno o tome provodite li vrijeme na suncu ili ne, potrebno je nanositi SPF kako bi je zaštitili od opasnih UV zraka. Na ovaj način ćete prevenirati nastanak danjih oštećenja i održati kožu mladolikom.

Treba li mojoj koži korejska kozmetika?

Odgovor ovisi o tome koliko je vaša koža problematična. U pravilu su hidratantni proizvodi potrebni svima (iako je koža masna, ona je često dehidrirana te stoga stvara sebum kako bi kompenzirala nedostatak hidratacije, što na kraju rezultira u naizgled masnoj koži), isto kao i SPF (kako bi štitio našu kožu i zdravlje) te proizvod za čišćenje lica. Drugi proizvodi su donekle proizvoljni, ovisno o tome sto vaša koža treba u tom trenutku.

Svi sastojci se razlikuju i imaju različite uloge te je stoga na vama da proučite koji sastojci odgovaraju vašim problemima kože. 

Postoji li korejska kozmetika za muškarce?

U Južnoj Koreji muškarci su iznimno zainteresirani za njegu kože. Zbog toga, većina proizvoda su unisex i odlični i za muškarce (nema jakih, ženstvenih mirisa, te uočljivih rozih pakiranja). Posebno su popularni i proizvodi nakon brijanja koji smiruju kožu koju britvica može iziritirati.