Kako napraviti čestitke za Svetu potvrdu?

Foto: Pixabay

Sveta potvrda bitan je sakrament koji se na našim prostorima obilježava na razne načine, ponekad i kroz nekoliko dana. Ovaj je događaj bitno obilježiti na više načina, a jedan od najbitnijih darova koje ćete donijeti pristupniku sakramenta jest čestitka.

S obzirom na to da je duhovna vrijednost ovog događaja velika, bitno je da uputite svoje lijepe želje i riječi te pokažete ljubav prema krizmaniku. Ipak je ovo sakrament kojim osoba postaje punoljetna u vjeri i radi se o nečem što će pristupniku sakramenta ostati u lijepom sjećanju.

Prvo ćemo komentirati kako možete sami napraviti bazu za čestitku i koje su vaše opcije, a onda ćemo podijeliti neke lijepe citate i stihove te želje koje možete iskoristiti za unutrašnjost čestitke. Najbolji savjet dat ćemo vam odmah na početku – dobro razmislite što bi se moglo svidjeti toj osobi jer u krajnjem slučaju to i jest za tu osobu, a ne čestitka bilo kojoj osobi.

1. Nabavite pribor ili materijal na kojem ćete napraviti čestitku.

Velika većina ljudi odluči se za papir. S papirom je najlakše raditi, jeftin je i uvijek možete početi ispočetka bez velikih troškova. Također, najveća je količina informacija i inspiracije na internetu – možete pronaći jako puno slika i pronaći dizajn koji će vam poslužiti kao jako lijep predložak za vašu unikatnu čestitku za Svetu potvrdu.

Naš savjet je da koristite papir u boji, papir s nekom teksturom ili dodacima ili pak malo deblji papir koji više sliči na karton. On će biti daleko bolja podloga i čestitka će odmah izgledati luksuznije. Obični papir je pretanak da biste od njega napravili čestitku koja se neće polomiti, tako da imajte i to na umu. A4 veličina papira dobra je za raditi čestitke jer, kad se presavine, imate taman A5 veličinu koja sliči konvencionalnim čestitkama.

Nemojte zaboraviti izrezati papir u prigodnu veličinu ako imate preveliki papir ili kvadratni papir, i po potrebi zaobliti rubove. Ako pak niste zainteresirani za papirnatu čestitku, dobar izbor je tkanina, staklene pločice, nakit za gravuru… Bilo koja površina koja se može gravirati. Morate imati na umu da u tom slučaju vjerojatno nećete sve moći napraviti sami i da ćete se morati obratiti nekome tko je profesionalniji.

2. Uredite čestitku ili materijal.

Kako bi vaša čestitka bila lijepa i prigodna, morate ju urediti. S obzirom na to da je Sveta Potvrda sakrament, bilo kakvi religiozni motivi su dobrodošli. Golub, križ, kapelica, Biblija, kalež, hostija posebice… Svi ovi motivi prikladni su i možete ih nekako ukomponirati u čestitku. Nemojte pretjerati, doduše, s obzirom na to da je jednostavnost kod ovakvih stvari prilično bitna. Ako pretjerate i počnete koristiti puno boja i motiva i dodataka, cijela čestitka bi brzo mogla početi biti neukusna i pretjerano dekorirana.

Što se ostalih dekoracija tiče, svakako nije loša ideja kupiti nekakve šljokice ili dodatke koje ćete moći staviti na vanjski dio. Ako niste baš umjetnički raspoložena osoba i ne znate crtati, ovo je najlakši način da ukrasite čestitku. Uvijek možete šljokice postaviti u obliku križa ili nešto slično, možda čak i u obliku okvira!

Nemojte napraviti dizajn s 50 različitih boja, već se držite jedne sheme. Dvije boje su vam sasvim dosta i svakako bi bilo dobro da se držite nekih svijetlih opcija. Za najelegantnije opcije možete izabrati srebrnu i zlatnu boju te tako napraviti minimalistički i decentni dizajn koji će se svidjeti svima. Ako biste radije izabrali neku konkretnu boju, baby roza i baby plava te baby lila su najčešće opcije.

3. Napišite neku lijepu poruku.

Uz običnu čestitku možete napisati i neki citat koji će uljepšati toj osobi dan. Svi citati vezani za odgovornost, integritet, avanture i duhovnost prigodni su, a mi s vama dijelimo neke od najljepših. Svakako razmislite hoće li ti citati biti prigodni za tu osobu ili da možda bolje izaberete neki biblijski stih koji će joj se više svidjeti.

„Ljepota života leži u tome da svaki dan živiš u skladu sa svojim vrijednostima. Neka ti Duh Sveti pomogne u tom naumu.“

„Najljepše stvari u životu ne možemo vidjeti, ali možemo ih osjetiti.“

„Ako tvoja sreća dolazi iznutra, nitko ti ju ne može uzeti. Neka ti Gospodin podari svoj blagoslov i ta te sreća nikada neće napustiti.“

„U svakom problemu nađi lekciju, u svakoj osobi ljepotu, a u svakoj molitvi neku želju za drugoga.“

„Neka ti Duh Sveti osvijetli svaki put na kojem se nađeš i neka ti pomogne da svaki dan bude mali uspjeh.“

„Kao tvoji kumovi, želimo biti uz tebe kada tvoja svijeća ne gori dovoljno jako. Nadamo se da će te Gospodin voditi u smjeru iskrenosti i da ćeš prihvatiti ruku koju ti pružamo.“

„Sad kad si punoljetan/na u vjeri, osjetit ćeš kako je to dijeliti ljubav Gospodinovu na one oko sebe.“

„Neka ti svaka molitva bude korak bliže onome što želiš biti.“

„Želimo ti sve ono što si želiš sam/a jer znamo da ćeš uz pomoć Duha Svetoga to uspjeti.“

Ako ste kumovi, svakako to spomenite na neki način i potrudite se da osoba shvati da vam je stalo do toga da joj budete mentor kroz život. Znamo da je vjerojatno zbunjujuće raditi ovakve čestitke jer niste često nekome kumovi, no baš zato biste trebali ovo shvatiti kao posebnu priliku.

4. Svakako dodajte nešto što će izdvajati vašu čestitku

Mala krunica, neka lijepa vrpca ili pečat male su stvari koje će svakako napraviti veliku razliku između vaše čestitke i čestitke neke druge osobe. Ako znate da ta osoba za koju radite čestitku ima neke specijalne interese, bilo bi dobro da nađete nešto to je povezano s njima te tako napravite čestitku još kreativnijom. 

Napišite datum na dno i svakako se potpišite jer će to osobi pomoći da u budućnosti zna čija je čija čestitka. Ako znate kaligrafiju ili ju možete precrtati, bilo bi lijepo da pišete nekom vrstom krasopisa. Najbolji trik je da nađete neki interesantan „calligraphy font“ na internetu i onda kopirate slovo po slovo – čak i ako niste uredni, sigurno ćete moći odraditi bar dio.

Za kraj, uručite svoju čestitku s velikim osmijehom. To će biti šlag na vrhu torte i prenijet će vaše želje na najbolji način.

Na ovom linku možete pogledati i kako napraviti zanimljive čestitke za krštenje.