Čestitke za Uskrs – kako ih napraviti?

Foto: Pixabay

Najveći i najduhovniji katolički blagdan donosi u naše domove toliko željeni osjećaj zajedništva, nade i vjere, a osim izrade pisanica kao znaka novog rođenja i buđenja novog života, jako je lijepa pomisao nekome drugome zaželjeti najljepše želje povodom blagdana i pomoću čestitke za Uskrs.

Kako bi još više istaknuli koliko su vam važne obiteljske i emocionalne vrijednosti i blagdan Uskrsa odlična bi zamisao bila da ih pošaljete ljudima koje volite. Nije ih potrebno kupovati već ih možete napraviti sami, ili uz pomoć najmlađih i najmaštovitijih članova čija je bujna mašta upravo ono što može stvoriti najljepše uskrsne čestitke.

U nastavku pročitajte na koje sve načine možete napraviti unikatnu i toplu uskrsnu čestitku.

SIMBOL PISANICE KOD ČESTITKE ZA USKRS

Jedna od najljepših uskršnjih čestitki je ona s pisanicom kao glavnim motivom.

Ovu čestitku na kojoj je jaje kao simbol života možete napraviti u uobičajenom obliku pravokutnika s pisanicom na prednjoj strani, ali vrlo je lijepa i čestitka oblikovana kao pisanica i ukrašena mašnom, čipkom ili nekim drugim svečanim detaljem.

Izrada je vrlo jednostavna, a potrebno vam je ljepilo, tvrđi karton s nekom lijepom teksturom koja će mu dati svečanu notu, malo papirnate čipke (odlično je izrezati je s običnih podloga za tortu koje su vrlo često krasnog oblika čipke), malo ukrasne trake ili papirnatog sitnog cvijeća.

Nakon što ste izrezali tvrđi papir u oblik jajeta, zalijepite ga na pravokutnu podlogu od tvrdog papira, ali u drugoj boji, kako bi se pisanica na prednjoj strani bolje isticala. Zalijepite papirnatu čipku u obliku pisanice na čestitku te na nju zalijepite vašu pisanicu koja mora biti malo manja da bi čipka ispod nje tvorila okvir oko pisanice.

Preko pisanice zalijepite ukrasnu traku, s jedne strane jajeta na drugu, ali ju ukosite. Svežite mašnu i dodajte na vrh mašne jedan lijepi papirnati cvjetić koji će joj dati elegantniji oblik. Možete dodati koje god ukrase želite, samo nemojte pretjerivati.

Čestitke za Uskrs - pisanice
Foto: Pixabay

Izradu čestitke s pisanicama možete prepustiti i svojim mališanima i unucima jer dječji su radovi obično vrlo toplih boja, veseli i sviđaju se svima kojima su upućeni.

SIMBOL KRIŽA

Ako ste veoma duhovna osoba i voljeli biste to pokazati kroz čestitku onda je za vas dobar izbor čestitka na kojoj se nalazi simbol križa.

Lijepa čestitka se može vrlo jednostavno napraviti i to na bijeloj pravokutnoj podlozi.

Primjer 1.

Izrežite papir u obliku križa i stavite ga na čestitku. Uzmite pastele i pomoću svih toplih nijansi povlačite crte tako da se dio crte nalazi na križu, a dio prelazi na čestitku. Kad ste prešli svaki rub papira s križem maknite papir s čestitke. Na čestitki će ostati prekrasna oblik bijelog križa s rubovima iz kojih će „isijavati“ boje koje ste vi nanijeli. Jednostavno, a efektno.

Primjer 2.

Kao i kod gornjeg primjera izrežite papir u traženi oblik, u ovom slučaju veliko srce. Položite ga na bijelu čestitku i u potpunosti ispunite sav prostor oko njega tako da će se oblik srca vrlo jasno očitavati jednom kad maknete papir. Prostor oko srca možete ukrasiti točkicama, ružama i slično.

Kada maknete papir dobit ćete prazan dio papira u obliku srca pa unutra njega nacrtajte što jednostavniji jednobojni križ koji će se tako istaknuti u centru.

Primjer 3.

Odlična uskrsna čestitka je i ona koja se sastoji iz samo dva tvrda papira. Napravite dva oblika pravokutnika od kojih jedan mora biti manji i jedan također mora biti u boji ( nije bitno koji je koji).

Na manjem kartonu nacrtajte znak križa i izrežite ga. Karton s križem možete ukrasiti, obojiti ili koristiti reljefni papir kako bi se strukturom razlikovao od pozadinskog papira. Nalijepite karton s križem na veći pravokutnik i dobili ste krasnu čestitku na kojoj će simbol križa biti jako uočljiv.

BRZE ČESTITKE ZA USKRS OD SALVETA

Ako niste netko tko bi svoje čestitke mogao kreirati uz pomoć printera, jedan od najbržih načina za izradu krasne uskrsne čestitke prepune uskrsnih motiva je pomoću salveta s uskršnjim motivima, prozirne folije i glačala. Osim ova tri sastojka trebat ćete i prozirnu foliju (tanku), škare, ljepilo (može i sa šljokicama), tvrde kartončiće i veći papir za printanje.

Tvrdi papir (hamer papir) izrežite na željene veličine kako biste dobili pravi oblik čestitki. Salvetu s nekim lijepim uskrsnim motivom izrežite oštrim škarama tako da dobijete površinu barem za 2 cm veću od površine čestitke tj. tvrdog papira.

S obzirom na to da su salvete troslojne potrebno je skinuti dva sloja viška jer za čestitku treba samo najgornji dio, onaj sa slikom.

Na dasku za peglanje stavite dva velika papira za printanje, a na njih u sredinu postavite čestitku (prazan tvrdi karton).  Uzmite komad prozirne folije za zamatanje hrane koje će vam poslužiti kao ljepilo. Komad neka bude veći od čestitke, ali manji od papira na kojem se nalazi.

Zatim na foliju postavite salvetu i lijepo ju namjestite tako da su motivi baš tamo gdje ih želite. Uzmite druga dva print papira i poklopite salvetu, ali dobro pazite da vam ne ostane prozirne folije koja viri van papira jer će vam se zalijepiti na peglu.

Uključite peglu na program pamuka, ali bez pare  i kad se ugrije „istostirajte“ svoju čestitku. Nakon par sekundi maknite peglu i pustite da se sve ohladi. Pažljivo maknite papire s nje (u smjeru iz sredine prema van) i vaša uskrsna čestitka je gotova.

Ako se neki dio čestitke nije dobro zalijepio ponovno ga pokrijte papirom i zapeglajte. Presavinite čestitku i ispunite toplim riječima i željama za prekrasan blagdan Uskrsa.

Po želji ih možete još dodatno ukrasiti, ali ne treba pretjerivati jer su uskrsne salvete obično dovoljno šarene i vesele. Dodavanje jedne mašne ili cvjetića je obično i više nego dovoljno.

DJEČJE ČESTITKE ZA USKRS

Najljepše uskrsne čestitke su često baš one koje su radila djeca. Njihova mašta, razigranost i ljubav za bojama često stvaraju unikatne i vesele čestitke. Stoga izrežite nekoliko kartona za čestitke, nabavite tempere, pastele, flomastere i tkanine i prepustite se dječjem viđenju Uskrsa.

Osim toga, s njima možete i razgovarati o važnosti Uskrsa, upoznati ih s novim načinima izrade čestitki za koje još nisu znali, a oni će vam zauzvrat pokazati koliko su spretni njihovi prstići i koliko vole raditi rukotvorine.