Kako napraviti čestitke za prvu pričest

Foto: Pixabay

Kršćanski sakrament Prve ili Svete Pričesti jedan je od sedam svetih sakramenata i čini dio kršćanske inicijacije. Važan je dio kršćanske vjere i poseban trenutak za mlade prvopričesnike. Oni su maleni, ali svjesni da se događa nešto jako bitno za njihov duhovni život pa dan svoje Prve Pričesti vide kao njihov slavljenički dan. Zato je Prva Pričest vrlo važan događaj u životu svakog djeteta.

Kako bi u potpunosti osjetili koliko je njihov sakrament važan u njihovom životu, njihovi roditelji i kumovi žele taj dan učiniti posebnim za njih. Ako ćete i vi biti dio njihovog prvopričesničkog slavlja, svoju ljubav i sreću možete podijeliti s njima izradom unikatne i jedinstvene čestitke za prvu pričest koja će im taj dan učiniti još posebnijim. 

Izradite ovaj poseban dar vlastitim rukama i pokažite koliko je ovaj sakrament bitan za njih i za vas. Za izradu ovog posebnog dara nije potrebno puno vremena niti novaca, samo puno ljubavi. Mogućnosti su beskonačne, a ideju za kreativnu i maštovitu čestitku možete pronaći ovdje.

Čestitka za prvu pričest s križićem

Vrlo jednostavnu, ali posebnu čestitku možete napraviti korištenjem zlatnog flomastera, zlatnih perlica i s malo sjajnog papira. Pokušajte nabaviti finiji i sjajniji papir za čestitku jer će izgledati svečanije. 

Izrežite tvrdi bijeli papir u veličinu čestitke koju želite napraviti i presavinite ga na dva dijela. Zatim izrežite jedan komad još debljeg bijelog papira, koji ćete kasnije nalijepiti na prednji dio čestitke, ali pazite da taj dio bude manji od čestitke jer mora biti odmaknut od rubova čestitki. Neka izgleda kao polje u polju. 

Sada tom manjem komadu papira oslikajte rubove kako želite. Možete mu napraviti okvir pomoću zlatnog flomastera, možete ga oslikati zlatnim listićima ili cvijećem ili možete izrezati uske trake sjajnog papira i zalijepiti ih na njega tako da izgleda kao njegov okvir.

Unutar tog okvira nalijepite polovice zlatnih perlica tako da formirate križić od njih, a on će čestitki dati religijski ton. 

Taj papir zatim zalijepite na onu prvu, veću praznu čestitku, ali pazite da taj dio nije u potpunosti pričvršćen već da izgleda kao dodatak na čestitki (rubovi se moraju dati odmaknuti).

Nakon toga na gornjem dijelu čestitke zlatnim flomasterom napišite ime prvopričesnika najljepšim krasopisnim pismom koji znate, a na donji dio, ispod križića, napišite datum i vrstu slavlja.

Ovo možete napraviti i sa srebrnim perlama i flomasterom zbog kojih će čestitka također izgledati jako elegantno i svečano.

Čestitka za prvu pričest s plosnatim cvjetićima od tekstila

Lijepu i elegantnu čestitku također možete napraviti uz pomoć prazne bijele čestitke, malih plosnatih cvjetova od tekstila u plavoj ili ružičastoj boji i sa samo jednim plavim ili ružičastim cirkonom. Za ovu čestitku je idealan neki tvrđi bijeli papir s teksturom ili reljefnim uzorkom.

Izrežite papir na veličinu čestitke. Škarama maknite kutove i napravite lijepe oble rubove na njemu, tako da čestitka ne bude uglata. 

Napravite oblik križa na cijeloj prednjoj strani čestitke, ali neka se cvjetići preklapaju, kako bi čestitka imala što više teksture. Ako je riječ o Prvoj pričesti dječaka izaberite plave, a ako je riječ o djevojčici izaberite ružičaste cvjetove. 

Nakon što ste zalijepili cvjetiće i formirali križ uzmite jedan cirkon kvadratnog oblika (nipošto ne krug jer se to neće slagati s križem) i postavite ga u centar križa.

Ovaj jednostavni križ i cirkon na teksturiranom papiru dat će čestitki posebnu čar, osobito ako ste bliski prijatelj obitelji pa će im vaš trud biti još dragocjeniji.

Čestitka za prvu pričest u srebrnom izdanju

Unikatna i jednostavna za izradu, ova je čestitka jedna od najljepših za poklanjanje prvopričesniku. Sve što vam treba je papir za izradu čestitke, papir s mramornim sivim ili srebrnim uzorkom, privjesak u obliku križa i srebrni konac.

Izrežite papir na veličinu čestitke. Možete koristiti bijeli ili sivi papir. Zatim uzmite papir s mramornim uzrokom i izrežite ga na istu dužinu kao što je čestitka, ali neka bude uži. Zalijepite ga na prednju stranu čestitke tako da izgleda kao staza koja prolazi sredinom čestitke. 

Stavite mali križić na deblji srebrni konac. Prislonite ga na prednju stranu čestitke da izgleda kao da visi čestitki oko vrata, a ostatak konca pričvrstite na unutarnji dio čestitke, kako se privjesak ne bi pomicao.

Rezultat je krasna čestitka s privjeskom koja će zasigurno oduševiti malog prvopričesnika ili prvopričesnicu. Ovakav poklon nerijetko završava uokviren na zidu jer se radi o jako lijepoj uspomeni.

Najjednostavnija klasična čestitka za prvu pričest

Posebno lijepa, a jedna od najjednostavnijih za izradu – ova je klasična čestitka uvijek dobar izbor. Potrebne su vam samo dvije vrste papira: bijeli i u boji (može i s uzorkom). Ako ste kreirali čestitke za Uskrs i ako vam je ostalo neiskorištenog papira, sad je pravo vrijeme za upotrijebiti ga.

Izrežite bijeli papir na veličinu čestitke. Na prednjoj strani čestitke olovkom nacrtajte oblik križa kojeg kasnije izrežite. Na unutarnju desnu stranu čestitke zalijepite papir u boji ili s uzorkom. 

Kada zatvorite čestitku obojeni papir će se vidjeti kroz izrezani dio što će stvoriti odličan vizualni efekt.

Čestitka za prvu pričest s kaležom

Još jedna lijepa čestitka za koju je potreban zlatni reljefni papir, bijela čestitka i zlatni flomaster. Jedino što trebate učiniti jest izrezati papir na dimenziju čestitke, napraviti preklop i na prednju stranu zalijepiti kalež koji ste izrezali od zlatnog reljefnog papira. 

Zatim iznad kaleža napišite ime prvopričesnika, a ispod kaleža datum i mjesto ovog važnog događaja. 

Unutrašnjost čestitke također ispišite zlatnim flomasterom.

Najljepše čestitke za prvu pričest

Ako ste se odlučili sami napraviti čestitku za prvu pričest i želite da bude jedinstvena i značajna malom prvopričesniku bitno je i što ćete napisati u nju. Lijepe riječi kojima ćete otkriti koliko ste ponosni njihovim sakramentom ostavit će duboki trag na malenom srcu. 

Evo koje sve prekrasne riječi možete upisati u svoje unikatne čestitke:

Čestitamo tvoju Prvu Svetu pričest. Neka te radost i mir vodi na tvom životnom putu. 

Danas, dok primaš svoju prvu svetu pričest, u potpunosti postaješ pravi vjernik i dijete Isusovo. Neka te Njegova ljubav i dobrota prate na tvom putu.

Dragi prvopričesniče, danas si otvorio svoje srce Isusu i tvoj novi život može započeti. Budi ponosan i neka Isus uvijek bude u tvojim mislima.

Moje drago dijete, nastavi rasti pod svjetlom Isusove ljubavi i zauvijek budi blagoslovljen njegovim prisustvom. Čestitamo!

Čestitamo ti prvu svetu pričest. Ponosni smo na tebe i znamo da ćeš nastaviti hodati stazom ljubavi i mira.

Danas, dok primaš ovu svetu pričest, molimo se da blagoslov koji primaš ostane zauvijek dio tebe.