Ljepota u kosi: najbolje prirodne maske za kosu

Foto: Pixabay

Lijepa i sjajna kosa san je svake žene, a pravljenje svečane frizure, kao i svakodnevno stiliziranje kose nekima od njih je vrlo bitno. No, vremenski uvjeti, kvaliteta vode, tretiranje kose kemikalijama i toplinskim uređajima može oštetiti kosu i učiniti je beživotnom i suhom. Ovdje u pomoć mogu priskočiti prirodne maske za kosu koje sami možete napraviti kod kuće. 

Nažalost, mnogi kupovni proizvodi koji su namijenjeni regeneraciji kose ili njenoj njezi, sadrže mnoge sastojke koje vašu kosu mogu učiniti još lošijom. Često se koriste razne kemikalije koje rješavaju jedan problem istovremeno stvarajući drugi. Tako recimo neki proizvodi za njegu suhe kose sadrže alkohol, a opće je poznato da alkohol isušuje.

Da bi uspješno izbjegli ovakve situacije i učinili što je najbolje za vašu kosu iskušajte domaće prirodne maske, napravljene bez kemikalija i od najboljih kvalitetnih sastojaka. U nastavku su nabrojene najbolje prirodne maske za svaki tip kose, koje je potrebno nanijeti, držati na vlažnoj kosi neko vrijeme zatim dobro isprati.

Prirodne maske za kosu
Foto: Unsplash

1. MASKA ZA SUHU KOSU

Suha kosa je često bezizražajna i bez sjaja, a najveći problem kod ove kose su jako suhe i lomljive vlasi zbog kojih je oštećena, što se prije svega očituje u ispucalim vrhovima. Takvoj je kosi potrebna dubinska njega i mnogo hranjivih sastojaka koji će je učiniti čvrstom i sjajnom.

Masku za suhu kosu možete napraviti od bilo kojih sljedećih namirnica jer su upravo one najbogatije hranjivim uljima i vitaminima koji će suhu kosu učiniti opet vitalnom.

Avokado – Avokado je jako česti sastojak mnogih preparata za kosu jer sadrži mnogo vitamina B i E, ali i prirodnih ulja koja će suhoj kosi dati toliko potrebnu vlagu. Za izradu maske za kosu dovoljne za jedno nanošenje dovoljna je polovica avokada, kojeg je potrebno izgnječiti u kašu i povezati s ostalim sastojcima po želji.

Banana – Mnogima nepoznata namirnica za hranjenje kose je i obična banana. Ona će pomoći kosi vratiti elastičnost što znači da će vlasi manje pucati. Osim toga, pomoći će u ublažavanju suhoće i svrbeža vlasišta. Za jednu upotrebu je potrebno pola banane. 

Med, jaja i maslinovo ulje – Povezujući sastojci za bananu i avokado obično su jedan od ova tri sastojaka, a svaki od njih ima važnu ulogu u saniranju problema s kosom. 

Med hidratizira kosu pa ona zadržava vlagu i ne suši se istim intenzitetom kao ranije. Nemojte staviti previše meda jer će se teško isprati i kosa će biti ljepljiva.

Jaja su jako dobro sredstvo za jačanje kose jer sadrže puno proteina koji ju hrane. Osobito je korisno koristiti ih u kombinaciji s maslinovim uljem.

Maslinovo ulje je vrlo hranjivo za kosu, i njega čak možete koristiti samo. 

2. MASKA ZA MASNU KOSU

Masna kosa mnogim je ženama veliki teret zato jer ju je potrebno prati gotovo svakodnevno. Preskakanjem pranja kosa će postati jako masna i izgubit će sjaj i lepršavost.

U rješavanju tegoba uzrokovanih masnom kosom, pomoći će vam šamponi za masnu kosu, ali i mnogi proizvodi iz kuhinje za koje niste niti znali da su učinkoviti u tome. 

Proizvodi

Jabučni ocat – Ovo je jedan od proizvoda kojem se mnogi čude, ali on je zapravo vrlo hranjiv za kosu i učinit će je jačom i sjajnijom. Njegova sposobnost reguliranja vlasišta pomoći će regulirati njegov pH i tako pomoći u uklanjanju peruti, a to znači da nećete niti morati kupovati šampon protiv peruti jer ga možete doma napraviti sami. 

Možete ga dodati u neke prirodne maske za kosu ili ga koristiti na kraju pranja, tako da ga rastopite u vodi i prelijete preko kose. Kada se kosa osuši, miris jabučnog octa će ispariti, a kosa će imati prekrasan sjaj. 

Omjer jabučnog octa i vode trebao bi biti najmanje 1:3. 

Soda bikarbona – Soda bikarbona je jedna od najkorisnijih kućnih namirnica i odličan je pomoćnik u uklanjanju masti iz kose. Nanesite jednu žlicu sode razmućene u vodi, nanesite na kosu i isperite nakon određenog vremena. 

Jagode – Jagode su jako dobre za regulaciju masnoće i bogate su vitaminom C. Napravite kašastu smjesu u koju možete dodati još neki hranjivi sastojak i držite na kosi barem 10 minuta prije ispiranja.

Sok od limuna – Limun je odličan za regulaciju proizvodnje masti na tjemenu jer zatvara pore, ali može posvijetliti kosu pa obratite pozornost na to.  Osim toga, kiselost limuna pomoći će očistiti tjeme od mrtvih stanica i na taj način ublažiti dosadnu svrbež.

Ove maske bi se smjele koristiti najviše dva puta mjesečno jer bi inače moglo doći do prevelikog oduzimanja masnoće ili bi se mogla dogoditi prevelika proizvodnja masnoće.

3. MASKA ZA MJEŠOVITU KOSU

Mješovita kosa je vrlo nezahvalna za održavanje jer je riječ o kosi koja je masna na tjemenu, ali suha i oštećena na njenim vrhovima. Ovakva kosa je vrlo često posljedica korištenja raznoraznih neodgovarajućih proizvoda za kosu. 

S obzirom na to da kombinirana ili mješovita kosa ima karakteristike i masne i suhe kose, ali i oštećenja, bitno je da pronađete kombinaciju sastojaka koja vam najbolje odgovara. 

Jogurt – Jogurt je namirnica vrlo bogata hranjivim tvarima i proteinima pa ćete vrlo brzo primijetiti pozitivne promjene na svojoj kosi. Osim toga, jogurt hidratizira i potiče na regeneraciju. S obzirom na svoje fizičke osobine vrlo ga je lako pomiješati s drugim hranjivim sastojcima, kao što su avokado ili jagode.

Majoneza – Majoneza je jako dobra namirnica za kosu koja će kosi dati vlage i dovoljno hranjivih tvari. Dobra je u kombinaciji s jagodama.

Jaja – Jaja su odlična namirnica koja pruža proteine i hranjive tvari oštećenoj kosi, a u kombinaciji s jabučnim octom isprat će se nakupljeni višak masnoća.

Soda bikarbona – Soda je odlična za uklanjanje nečistoća iz kose i vlasišta, a u kombinaciji s jogurtom je gotovo idilično rješenje za vašu kosu.

Pivo – Pivo će doslovce vratiti život u vašu kosu! Fermentirano i bogato hranjivim tvarima pivo je pravi regenerator za umornu i suhu kosu. Razlog tome su kvasac i vitamin B kojima je pivo bogato. 

Kokosovo ulje – Laurinska kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju je vrlo djelotvorna i omogućuje ulju da se dobro upije u vlasi. Ovo je ulje osobito dobro za oporavak kose koja se puno izlaže kemikalijama (boje za kosu) ili suncu. Kokosovo ulje se koristi vrlo jednostavno: masažom nanijeti dvije žlice ulja na kosu i ostaviti na kosi desetak minuta nakon čega isprati. Nakon toga treba kosu oprati na klasičan način.