Roditeljske dileme – kućni testovi na drogu

Foto: Unsplash / Myriam Zilles

Dostupnost opijata mladima postala je velik problem modernog društva te jako velik teret roditeljima koji su zabrinuti za svoju djecu i boje se razvijaju li im djeca opijatsku ovisnost, a da oni to ne primjećuju. 

Sve je veći broj mladih osoba na liječenju zbog zloporabe droge, ali je i sve veći broj tinejdžera koji iskušavaju razne druge droge koje su sve dostupnije pa prijeti ozbiljna opasnost zbog rasta ovog lošeg trenda.

Upravo zbog ove roditeljske brige je porasla i potražnja za kućnim testovima na opijate, osobito zbog povoljne cijene takvih testova u ljekarnama, koji se za razliku od testiranja u laboratorijima mogu kupiti već za pedesetak kuna.

Riječ je o testovima na urin koji rezultate pokazuju kroz desetak minuta, a vrlo su jednostavni za upotrebu i vrlo slični testovima za trudnoću. Panel-testovi mogu utvrditi prisutnost većeg broja droga, a neki testiraju i više od deset droga. 

S obzirom na cijenu testova i njihovu učinkovitost najpopularniji testovi su Abugnost i Doa Multignost. Abugnost je vrlo povoljan i može utvrditi prisutnost marihuane ili hašiša i do tri tjedna konzumacije unatrag. Doa Multignost ukazuje na prisutnost čak 5 vrsta droge, i to marihuane, hašiša, exctasyja, amfetamina ili morfina. Postoje još Veroval, Sanotest i mnogi drugi.

Testovi koji obuhvaćaju još neke dodatne vrste droga kao što su heroin ili kokain su također u ponudi pa se osobu može testirati i na više od deset vrsta droge uz pomoć jednog testa.

Roditeljske brige: konzumira li moje dijete drogu?

Obitelj je najvažniji faktor u prevenciji ovisnosti djece i mladih pa je važno da roditelji postanu svjesni važnosti njihove roditeljske i prijateljske uloge. Ako roditelj na vrijeme primijeti neke promjene u ponašanju djeteta ili krene sumnjati da se nešto neobično događa s njim bitno je da odmah djeluje i potraži stručnu pomoć. 

Najveća greška koju roditelji rade jest ignoriranje problema u nadi da će on nestati sam od sebe i da je dijete u nekoj čudnoj fazi koja će proći sama od sebe kako dijete raste. Nažalost, faze konzumacije opijata i faze dobrovoljnog prestanka konzumacija opijata ne postoje pa je bitno jako brzo djelovati. 

Osobito je neprihvatljivo skrivanje problema u četiri zida kako bi se izbjegla obiteljska sramota jer će se na taj način dijete osjećati još lošije i neželjeno. 

Prva dilema o uključenosti droge u djetetov život može se riješiti na jednostavan način, a riječ je o kućnim testovima na drogu. Koriste se testeri na slinu ili urin i daju vrlo precizne rezultate. Takvi testovi obično izgledaju poput trakice koja se uroni u urin  i koja će pojavljivanjem jedne linije potvrditi prisutnost opijata, a s dvije linije ih negirati.

PRVI ZNAKOVI UPOZORENJA KOJI BI MOGLI OTKRITI DA VAŠE DIJETE KONZUMIRA OPIJATE:

1. Dijete napušta staro društvo i stječe nove prijatelje o kojima nerado govori.

2. Dijete kontinuirano laže i počinje potkradati roditelje.

3. Dijete postaje nasilno, ljuti se bez razloga, i vrlo je tajnovito.

4. Nema energije i motivacije za ikakav rad ili učenje.

5. Ocjene u školi su sve lošije.

6. Dijete više nije zainteresirano za sport i svoje hobije.

7. Potpuni nedostatak samodiscipline i izrazita lijenost su također jedan od potencijalnih znakova.

8. Dijete ima novaca iako ne zarađuje samo.

Roditelji moraju velik stupanj pozornosti pridati i važnim tjelesnim znakovima koji govore o potencijalnom problemu s drogom:

1. Nezdrav izgled i zapostavljanje osobne higijene do zabrinjavajuće mjere.

2. Poteškoće s pamćenjem, kretanjem i govorom (nejasan govor).

3. Proširene ili sužene zjenice te krvave oči.

4. Nepravilan ritam spavanja i jedenja te smanjen apetit koji najčešće dovodi do gubitka težine.

5. Ovisno o vrsti droge, dijete može osjećati konstantan umor ili posve suprotno, konstantu energičnost i pretjeranu uzbuđenost.

Ako ste uspjeli nagovoriti dijete na testiranje i test na drogu je ispao pozitivan budite svjesni da je borba tek krenula i da je upravo na vama podnijeti velik teret. Ako želite spasiti svoje dijete iz potencijalne ovisnosti morate biti svjesni da morate biti potpuno usredotočeni i da nema predaje. Djeca nisu dovoljno zrela da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze, a kad su pod utjecajem opijata još su manje uračunljivi. 

Budite oslonac svom djetetu, ali budite strogi i prema njemu i prema sebi kao roditelju jer je, uz ljubav i trud, upornost najvažniji faktor vašeg uspjeha.