Depilacija šećernom pastom – alternativa za glatku kožu?

Foto: Pixabay

Dolaskom ljeta svi traže nove, bezbolne načine uklanjanja dlačica kako bi istaknuli svoju ljepotu u kupaćem kostimu. Stoga je depilacija šećernom pastom nešto što ćemo vam pokušati predstaviti.

Tradicionalno brijanje je često samo trenutno rješenje: dlake se iznimno brzo vraćaju te stoga često trebamo nositi britvicu sa sobom na godišnji odmor i zamarati se ponovnim brijanjem. Također, rezultat nije isti kao, na primjer, kod depilacije: koža nije jednako glatka i svijetla kao što je kada uklonimo dlačice iz njihova korijena.

Najčešća zamjena za brijanje jest vrlo popularna depilacija voskom. No, što ako vam kažemo da smo našli bolju, manje bolnu i efektivniju alternativu? Evo što trebate znati o depilaciji šećernom pastom.

Depilacija šećernom pastom - depilirane noge
Foto: Pixabay

Što je šećerna pasta?

Šećerna pasta priprema se sa samo tri jednostavna sastojka: šećerom, vodom i limunovim sokom. Upravo je ova jednostavnost razlog zašto je šećerna pasta tako blaga za našu kožu. Ne sadrži umjetne spojeve i mirise koji često nadražuju osjetljiviju kožu. 

Kako biste napravili šećernu pastu potrebno je zagrijavati spomenute sastojke dok ne postignu konzistenciju sličnu karameli. Jednom kada smjesa prestane biti vruća, pasta se može rukama nanositi na dio tijela koji depilirate. 

Depilacija šećernom pastom – prednosti

depilacijom šećernom pastom
Foto: Unsplash

Kao što smo već spomenuli, sastav šećerne paste iznimno je jednostavan. Zato će ovaj način depilacije šećernom pastom pogodovati osobama s osjetljivom kožom. U pasti nema sastojaka koji bi potencijalno mogli izazvati alergijsku reakciju kao kod voska. 

Također, znamo da vosak često skida žive stanice s naše kože te ponekad čak lomi kosu umjesto da je izvuče iz korijena, što se ne događa sa šećernom pastom. Zbog toga su ljudi koji se depiliraju voskom više podležni urastanju i iritacijama nego oni koji se depiliraju šećernom pastom. Zbog svoje blage naravi, šećerni vosak je i manje bolan nego klasičan vosak. 

Šećerna pasta napravljena je od sastojaka koji se otapaju u vodi. Zbog toga se višak paste koji ostane na koži jednostavno uklanja vodom. Kod voska to zna biti kompliciranije i ponekad je potrebno koristiti ulje kako bi ga uspjeli skinuti s kože.

Kako koristiti šećernu pastu?

Cijeli proces započinje čišćenjem površine koja će se depilirati. Kosa treba biti dugačka otprilike kao zrno riže kako bi se kosa primila za smjesu, ali ne smije biti pre dugačka jer bi to moglo otežati cijeli proces. Zatim se na očišćeno mjesto stavlja puder u prahu kako koža ne bi bila ljepljiva i kako bi postojao medij između kože i šećerne paste. 

Šećerna pasta nanosi se u suprotnom smjeru nego vosak: vosak se nanositi u smjeru rasta kose, i vuče suprotno od istog smjera, a šećerna pasta se nanosi i skida u smjeru rasta dlake brzim trzajem. Nakon što ste gotovi s depilacijom šećernom pastom potrebno je očistiti preostalu šećernu pastu vodom. Kada dođete doma uvjerite se da je sav šećer skinut s vaše kože (mikroorganizmi vole šećer kao hranjivu podlogu). To je to, proces je jednostavan, efektivan i brz.

Što se tiče brige o koži nakon depilacije, preporučeno je da se par dana nakon depilacije koriste fizički eksfolijanti kako bi se mrtve stanice kože uklonile i tako spriječilo urastanje dlaka. Važno je i suzdržavati se veće tjelesne aktivnosti i znojenja dan nakon tretmana kako bi spriječili ulazak znoja u sada otvorene pore.

Mogu li koristiti šećernu pastu kod kuće?

Većina stručnjaka će se složiti da bi se depilacija trebala ostaviti kozmetičarima. Ipak, ako planirate koristiti šećernu pastu doma, proces će biti mnogo lakši od recimo samostalnog korištenja voska. Važno je da slijedite sve gore opisane korake te da budete iznimno pažljivi s toplinom voska. 

Smjesu možete napraviti sami, ali je dosta zahtjevno pogoditi temperaturu kako bi konzistencija bila savršena i vosak učinkovit. Važno je da pastu ne stavljate na oštećene dijelove kože. Primjerice, izbjegavajte jako suhe dijelove, dijelove koje je opeklo sunce. 

Pasta se ne smije koristiti ako nanosite proizvode poput retinola, vitamina C i drugih jačih kemijskih eksfolijanata. Pojedinci koji piju lijekove poput akutana također bi trebali izbjegavati ovu metodu i depilaciju generalno. 

Depilacija šećernom pastom – dobre strane

depilacijom šećernom pastom
Foto: Unsplash

Kod depilacije šećernom pastom dlake trebaju biti dulje nego za depilaciju voskom. Razlog tome je što šećer nije jednako tvrd i ljepljiv kao vosak. Stoga se depilacije šećernom pastom ne obavlja toliko često kao depilacija voskom. 

Također, primijetit ćete da je mnogo teže naći stručne kozmetičare koji se bave šećernom pastom i koji su vrsni u ovoj vrsti depilacije. Potrebno je prethodno istražiti i naći savršen salon za vas. 

Depilacija sa šećernom pastom također može biti skuplja nego ona s voskom te je to još jedna sitnica koju trebate imati na umu. Ipak, neupitno je da je šećerni vosak bolja opcija i svi koji su probali ovakav način uklanjanja dlačica nikada se ne žele vratiti depilaciji voskom!