Šamponi za masnu kosu – 10 najboljih

Foto: Pixabay

Masna kosa je uz perut najčešći problem koji muči mnoge ljude i mnogima se čini kao da je riječ o nečemu s čime se jednostavno treba pomiriti. Svakodnevno pranje nije rješenje za održavanje masne kose, jer nije niti ekonomično niti praktično. Upravo zato postoje šamponi za masnu kosu kreirani isključivo kako bi otklonili te probleme.

Masna kosa nastaje zbog pojačanog lučenja sebuma vlasišta, što zapravo znači da žlijezde na tjemenu glave luče previše ulja i uzrokuju masnu kosu. Takvo stanje se često pogoršava lošom prehranom, stresom, uzimanjem lijekova, pa čak i promjenama godišnjih doba.

Jedan od razloga koji mogu uzrokovati jače lučenje masnoće je i korištenje krivog šampona jer mnogi šamponi koji sadrže parabene, silikone i nepopularne formaldehide samo će dodatno oštetiti i tjeme i kosu. Bilo kakva iritacija tjemena rezultira u obrani kože i lučenju dodatnog ulja koje štiti naše stanice i omogućuje regeneraciju.

Koji su najbolji šamponi za masnu kosu za vas

šamponi za masnu kosu
Foto: Pixabay

Najbolji šamponi sadrže esencijalna ulja raznih biljaka poznatih po svojem blagotvornom utjecaju na tijelo, a kao najbolje moramo izdvojiti ružmarin, čajevac, koprivu, jojobu, mentu i drugo. Uvijek birajte šampone koji sadrže vitamine, minerale, A, B i C vitamine u raznim varijantama.

Za rješavanje problema masne kose, rješenje pokušajte pronaći u listi 10 najboljih šampona za masnu kosu koje sam izabrala za vas. Svakako se dobro okrenuti rješenjima koja sadrže prirodne sastojke i derivate biljaka.

Top 10 šampona za masnu kosu

Šamponi za masnu kosu
Foto: Pixabay

1. Garnier Botanic Therapy Green Tea, Eucalyptus & Citrus

Prvi na list je Garnierov šampon koji cjenovno spada u najpovoljnije kada su u pitanju šamponi za masnu kosu. Namijenjen je za normalnu kosu koja je sklona mašćenju, a njegovi su glavni sastojci zeleni čaj, eukaliptus i citrus. Ovi su sastojci poznati kao protuupalni i zbog toga su od velike važnosti u svakodnevnom čišćenju i zdravom životu. Osim što pomaže protiv masnoće, ovaj šampon omogućuje lakše raščešljavanje.

2. Vichy Dercos šamponi za masnu kosu i kontrolu sebuma

Jedan od najpopularnijih proizvođača proizvoda za njegu kose je Vichy, a njihov glavni proizvod protiv masne kose je Vichy Dercos šampon s četiri aktivna sastojka. Redovnom upotrebom ovog šampona kosa postaje lagana i lakše se raščešljava. Šampon štiti vlasište i smanjuje širenje sebuma duž vlasi.

3. Olival Natural šamponi za masnu kosu s ružmarinom i limunom

Svi Olival proizvodi, kao što i samo ime sugerira, izrađeni su od prirodnih sastojaka. Glavni sastojak ovog šampona je eterično ulje ružmarina koje umiruje vlasište, uz dodatak limuna koji pomaže regulirati masnoću. Veliki plus ovog šampona je i prirodni derivat kokosovog ulja koji temeljito čisti kosu, a nije agresivan prema kosi. I oni koji su skloni reakcijama i alergijama kože definitivno će bolje proći s ovim šamponom nego s nekim drugim.

4. L’Erbolario šampon od oraha

Šamponi za masnu kosu s dodatkom ekstrakta oraha su još jedno odlično prirodno rješenje koje uklanja višak sebuma i pomaže vratiti kožu vlasišta u ravnotežu kako bi se to isto lučenje sebuma smanjilo. Osim što kosa duže ostaje čista, ona postaje i laganija i lakše se raščešljava. Orah također sadrži esencijalne kiseline koje su bitne za obogaćenje kose i njen oporavak od topline i preparata.

5. L’Oreal Elseve Extraordinary Clay

U vrlo popularnu liniju proizvoda za njegu kose na bazi gline svrstava se i hidratizirajući šampon s apsorbirajućom glinom koja pomaže ukloniti višak masnoće s vlasišta. Šampon čisti kosu nježno pa ona postaje mekša i lepršavija.

Uz ovaj šampon preporučujem i korištenje maske protiv masne kose koja se na kosi mora držati pet minuta kako bi upila višak masnoće i očistila tjeme. Što dulje držite masku, to će ona bolje djelovati i rezultat će biti intenzivniji.

U liniji se nalazi i regenerator za kosu, ali ja regeneratore baš i ne preporučujem jer sam uočila da je kosa od njih teža i manje lepršava. Ipak, ako isperete regenerator jače i posvetite se tom dijelu rutine, možete vidjeti poprilično dobre rezultate. Zasad krenite s maskom i šamponom.

6. Melissin kruti šamponi za masnu kosu

Ovo je još jedan od prirodnih šampona za masnu kosu, ali je u krutom obliku pa je stoga i dugotrajniji. Osnovni sastojci su kamilica, kopriva i matičnjak, a dodatno je obogaćen vitaminom B koji kosu čini čvršćom i sjajnijom. Kruti šampon je također dobar za okoliš i često je jeftinija i ekonomičnija opcija dugoročno.

Odlična stvar vezana uz ovaj šampon je da ga možete koristiti i za do četrdeset pranja.

7. Afrodita šamponi za masnu kosu s koprivom

Veliko pakiranje i povoljna cijena ovog šampona možda će vas dovesti u zabludu, ali riječ je o vrlo dobrom proizvodu za te novce. Obogaćen je biotinom i pomoći će vam da ojačate kosu i spriječite njeno ispadanje. Ovaj šampon također pomaže u regulaciji sebuma i uklanja višak masnoće.

8. Klorane šampon za masnu kosu

Klorane šampon obogaćen je vitaminima B skupine koji jačaju kosu, a najjači adut ovog šampona je kinin nastao iz drva kininovac za kojeg je utvrđeno da ima stimulirajuća svojstva kojima utječe na rast kose. Zbog toga je odličan i za masnu kosu koja se stanjila, ali i za prorijeđenu kosu.

9. Cleanline  šampon

Ova linija šampona se također oslanja na prirodne sastojke, a njihov glavni adut je hrastova esencija. Hrastova kora je odlično rješenje za njegu kose jer uklanja višak masnoće dok istovremeno ubrzava njen rast i daje joj čvrstoću.

10. Le Petit Marseillais s bijelom glinom i jasminom

Ovo je još jedan šampon koji se oslanja na blagodat gline i njene sposobnosti da ukloni višak masnoće s tjemena. Ugodnog je mirisa jasmina, a cijena mu je i više nego pristojna. Lako je dostupan u svim drogerijama.

Korisni savjeti kod pranja masne kose

šamponi za masnu kosu
Foto: Pixabay
  1. Prilikom pranja kose dobro isperite kosu od šampona za masnu kosu. Čak i najtanji neisprani sloj šampona učinit će da se vaša kosa lakše prlja i masti. Pokušajte izbjeći i regeneratore jer oni obično čine sličnu štetu.
  2. Pokušajte ne pretjerivati s pranjem kose jer vrlo često pranje kose potiče dodatno lučenje sebuma.
  3. Smanjite upotrebu šampona za suho pranje na minimum jer on isušuje vlasište i time potiče jače lučenje sebuma.
  4. Nemojte previše četkati kosu jer na taj način širite ulja s tjemena po čitavoj kosi.
  5. Uvedite promjene u prehrani smanjivanjem rafiniranih masnoća i šećera, uz povećavanje broja namirnica koje sadrže dobre masnoće (riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje).