Svečane haljine – kako odabrati najbolju svečanu haljinu

Foto: Pixabay

Otmjenost i ženstvenost – ovo su dvije glavne odlike koje imaju svečane haljine koje sve žene diljem svijeta obožavaju. Iako se nose najrjeđe od svih vrsta haljina, one su ženama najizazovnije za kupovinu jer od njih žele da budu savršene i da potpuno odgovaraju njihovoj figuri.

Vjenčanja, maturalne večeri, svečani prijemi i koktel zabave su najčešće prilike u kojima se nose svečane haljine, a u tim trenucima sve žene žele biti primijećene i pokazati svoju prirodnu ljepotu. 

Kada razmišljamo o mogućoj odjevnoj kombinaciji za svečanu priliku obično vodimo računa o vlastitoj građi, o udobnosti i materijalu, ali i o vlastitim afinitetima što se tiče modela svečanih haljina koje volimo nositi. Nemojte potpuno podilaziti trendovima jer ipak je najbitnije da se vi u toj haljini osjećate ugodno (i da možete plesati cijelu noć).

Naglasite ženstvenost svečanim haljinama koja prate liniju tijela

svečane haljine
Foto: Pixabay

Svaka haljina ima svoju ulogu u isticanju tjelesnih atributa, a jedna od njih je i elegantna haljina duljine do koljena koja će istaknuti struk i lijepu figuru, posebno kod žena čiji oblik tijela podsjeća na pješčani sat. Iako je riječ o užim modelima svečanih haljina one su većinom vrlo udobne jer imaju puno elastina koji omogućuje slobodno kretanje i udobnost bez obzira koliko dugo se nalazite u njoj.

Ovu haljinu mogu obući i dame s blagim nesavršenostima jer velik broj haljina ima podstavu koja će oblikovati tijelo i sakriti ih. Ako imate mali trbuščić pokušajte naći verziju haljine naborima u struku jer ćete ga tako vizualno sakriti.

Pencil svečane haljine su jako popularni model, i za dnevne i za noćne svečane prilike s tim da su haljine koje se nose na vjenčanje dodatno obogaćene materijalima s reljefnim teksturama, čipkama ili šljokicama. Pencil haljine posebno lijepo stoje ženama i djevojkama s izrazito dugim nogama, fantastičan dojam ostavlja i haljina čiji je gornji dio vrlo uski korzet.

Odaberite haljinu A kroja za potpunu udobnost

Svečane haljine A kroja su iznimno popularne među ženama s oblinama jer im omogućuju komociju i daju mogućnost isticanja najljepših dijelova figure. Često je biraju žene s jačim bokovima i širim ramenima jer ih vizualno istanjuju, a ističu njihov struk.  Za sužavanje ramena idealne su haljine asimetričnog kroja koje su trenutno vrlo popularne. Još ako imaju V-izrez i preklop na gornjem dijelu izgledat će odlično!

Vrlo popularan model ove šire haljine je onaj s čipkom na ramenima i struku jer ti detalji obogaćuju haljinu čineći je jednostavnom, ali opet svečanom.

Ako imate obline i tanki struk, postoje modeli napravljeni s remenom ili pojasom koji će istaknuti ovaj adut i dodatno naglasiti vaše lijepe obline. Tanki remen je vrlo ženstven i prikladan za sve prigode.

Svečane haljine za čarobne noći

Iako sve vrste svečanih haljina imaju svoju čar ipak je najluksuznija i najpoželjnija haljina upravo duga večernja haljina. Ništa ne može zamijeniti osjećaj kao da ste princeza na svečanom balu.

Duge svečane haljine pristaju gotovo svim damama, a najveća briga prilikom odabira takve haljine za sebe neka vam budu boja i materijal. Razlog tome je činjenica što takve haljine prekrivaju velik dio tijela pa odabir materijala i boje mora biti vrlo poman. Takve su haljine obično napravljene od luksuznijih materijala i često imaju luksuzne dodatke kao što su cirkoni, til i slično.

Postoji mit da niže žene ne smiju nositi duge haljine, ali vjerujem da je ovo pogrešno jer postoji toliko poznatih osoba koje ih stalno nose i u njima izgledaju fantastično. Ovdje moram posebno spomenuti Kylie Minogue koju mnogi zovu „džepnom Venerom“, a koja u njima izgleda fantastično.

Savjeti za odabir idealne svečane haljine

svečane haljine
Foto: Pixabay

Haljinu je najjednostavnije kupiti sužavanjem izbora prilikom kupnje, a najbolji način za to jest otkriti koji vam model najbolje pristaje i zatim ga potražiti u salonima. U nastavku pročitajte kako olakšati kupnju haljine i na što pripaziti.

Ako ste krupnije građe najbolji izbor su jednobojne haljine ispod koljena koje prate liniju tijela. Nipošto se nemojte sakriti u širu ili veću haljinu jer će učinak biti potpuno suprotan očekivanome. Crna boja će vas dodatno vizualno istanjiti. Dodatni plus je visoko podignuta kosa koja će još više istanjiti figuru.

Ako vas muče široki bokovi  svakako kupite haljinu dužine iznad koljena, a idealni model su haljine A kroja koja imaju lijep raskošan dekolte. Ne samo da ćete vizualno suziti bokove već ćete istaknuti poprsje i stvoriti izgled idealne figure. Izbjegavajte lađa izreze na gornjem dijelu haljine, vodoravne pruge i široke remene.

Žene koje imaju lijepe grudi i vole ih istaknuti trebale bi birati duge haljine dubokih dekoltea, a idealno bi bilo i da se vežu oko vrata. Tako ćete svu pozornost skrenuti upravo tamo gdje ste htjeli. Nikako nemojte koristiti široke remene jer ćete tada ravnotežu u potpunosti prebaciti samo na gornji dio.

Ako imate jake ruke i mislite da vam nijedna svečana haljina neće pristajati varate se: za vas je idealna haljina sa zvonastim rukavima.

Žene tankih nogu su često frustrirane njihovim izgledom u haljinama jer izgledaju još mršavije. Zato je najbolji izbor za njih upravo duga haljina koja se širi od struka na dolje stvarajući lepršavu eleganciju.

Žene s manjim grudima često izbjegavaju haljine jer smatraju da je za njih potreban bujan dekolte. To nije istina jer postoje modeli koji prikrivaju male grudi pomoću nekih trikova kao što su nabori ili šareni dezen. Ovdje je od pomoći i neka krasna bogata ogrlica. Haljina svakako mora biti strukirana jer će to gornji dio tijela učiniti „jačim“.

Široki struk također nije kontraindikacija za nošenje haljine: odaberite haljinu ravnog kroja i gornji dio tijela ukrasite velikom maramom ili ogrlicom koja će odvratiti pogled sa struka.

Obogatite svoj look odličnim modnim dodatcima

svečane haljine
Foto: Unsplash

Uz lijepu svečanu haljinu bitno je iskombinirati lijepe cipele, torbicu i nakit. Oni prilično ovise o prigodi pa za vjenčanje možete biti mnogo slobodniji i koristiti svečanije dodatke nego kod koktel zabave ili krstitki.

Ako ćete nositi bogatu haljinu ili haljinu s cirkonima uvijek je najbolje izabrati decentan nakit i modne dodatke kako ne biste izgledali prenapadno. Isto vrijedi i kod šarenih haljina i haljina s uzorkom.

Jednostavniji modeli su pak pogodni za nadopunjavanje lijepim svečanim torbicama, bogatim nakitom i slično.

Veliku pozornost poklonite i cipelama na visoku petu jer one mogu potpuno pokvariti sveukupni dojam ako ne pristaju uz svečanu haljinu.