Kako održavati nakit na pravi način?

Zlatni nakit
Foto: Pixabay

Žene vole nakit. Točka. Naravno da ima i iznimki, ali rijetko koja žena ne uživa u nakitu, osobito ako ima emocionalno značenje, poput vjenčanog ili zaručničkog prstena. Oni tako znaju biti i vrlo važan dio nečijeg života. Nakit treba održavanje i čišćenje kako bi cijelo vrijeme izgledao privlačno i imao sjaj. Kako održavati nakit na pravi način i kako uživati u njegovoj ljepoti pročitajte u nastavku teksta.

Kako održavati nakit – zlato

Kako održavati nakit - zlato
Foto: Pixabay

Zlatni nakit može s vremenom potamniti i izgubiti sjaj, ali se može očistiti i ponovno zasjati. Ako imate nakit s dragim kamenjem ne biste ga trebali vlažiti, osobito ne toplom vodom. Postoji sredstvo za čišćenje zlatnog nakita, ali možete koristiti i vlastitu smjesu za čišćenje nakita koja se radi iz iste količine deterdženta za pranje suđa, sode bikarbone i soli. Po jednu žličicu ovih sastojaka otopite u čaši vode, a zatim nakit stavite u tu smjesu, kratko prokuhajte (ako nema dragog kamenja) ili ostavite nakit da odstoji u smjesi. Nakon toga ga je potrebno isprati hladnom vodom.

Postoje i neki stari recepti za čišćenje zlata, a jedan od njih je alkohol. U šalicu treba staviti alkoholno sredstvo i zlato s kojeg se žele očistiti nečistoće. Nakon nekoliko minuta izvadite nakit iz alkohola i ispolirajte mekanom krpom. 

Ovo možete napraviti i pomoću pive, ali samo ako nema cirkona i dragog kamenja na nakitu. Oni se mogu oštetiti pivom.

Kako održavati nakit – srebro

Kako održavati nakit - srebro
Foto: Pixabay

Srebrni nakit možete jednostavno očistiti s malo tople vode i deterdžentom za pranje posuđa. Treba ga namočiti pet do deset minuta te nakon toga uzeti mekanu četkicu kojom je potrebno očetkati svaki dio nakita. Nakit zatim treba isprati u čistoj i toploj vodi.  Nakon toga obrišite mekanom krpom. 

Ako ne uspijete očistiti srebro na ovaj način možete to pokušati smjesom vode i soda bikarbone u omjeru 2:1. Soda bikarbona korisna je za zaista velik broj stvari koje mogu biti čišćenje ili održavanje, a njihove smjese se čak koriste i kao prirodne maske za kosu. Smjesom trebate protrljati nakit i isprati ga toplom vodom te osušiti krpom. 

Drugi način je smjesom od pola šalice limunovog soka i jedne žličice maslinovog ulja. Uzmite jednu čistu krpu i namočite je u mješavini pa lagano prebrišite nakit. Zatim ga isperite u toploj vodi i osušite suhom krpom. 

Možete pokušati i s trećom opcijom kod koje se nakit stavlja u smjesu od pola čaše octa i dvije žlice soda bikarbone. U ovoj smjesi ga treba ostaviti barem 1 h. 

Za čišćenje srebra možete koristiti i malu količinu paste za zube. Pastu treba lagano utrljati u nakit i isprati. 

Jedan od popularnih načina za vraćanje sjaja pocrnjelom nakitu je miješanjem pola šalice sredstva za čišćenje prozora i malo vodikovog peroksida. U tu smjesu odložite nakit na 15 minuta, a nečistoću uklonite mekom četkicom za zube. Zatim ga isperite hladnom vodom i obrišite krpom od mikrofibre jer je ona najbolja za to.

Kako održavati nakit – biseri

Kako održavati nakit - biseri
Foto: Pixabay

Biseri su najzahtjevnija vrsta nakita za održavanje pa trebate biti pažljivi kako to radite. Bisere bi trebalo očistiti kod profesionalaca, a ne smijete dopustiti da dođu u dodir s metalnim nakitom. Mrlje na biserima se najbolje brišu vlažnom pamučnom krpom, ali ne smijete ih previše navlažiti i trebate ih ostaviti da se suše na zraku.

Održavajte svoj nakit

Mnogima nakit iz ovog ili onog razlog znači mnogo. Kako održavati nakit je vrijedno znanje i poslužit će vam kako neke od stvari koje imaju veliku materijalnu i sentimentalnu vrijednost nikada ne bi izgubile na svom sjaju. Načini kako održavati nakit zaista nisu teški, a nadamo se da smo vam onima koje smo opisali pomogli da ga održite sjajnim!