Njega kože – ovo su idealni koraci!

Foto: Pixabay

Njega kože ponekad se čini kao zaista komplicirana tema. Osim što je na tržištu ogroman broj proizvoda koji su savršeno marketinški smišljeni i privlače našu pažnju i više no što bi trebali, znanje u vezi ove teme dosta je nedostupno. Teško se educirati o temi o kojoj se uvijek piše stručnim jezikom – zašto ne bismo svi imali pravo na dobru rutinu njege kože?

Koža je naš najveći organ – svi problemi u tijelu manifestiraju se na koži. Ako imate akne, to često znači da imate neki hormonalni disbalans u tijelu ili pak neku vrstu upale ili intolerancije. Ako imate psorijazu ili rozaceju, možda biste trebali, osim hormona, provjeriti kakav je vaš autoimuni sustav. Dakle, baš svaki problem na koži može se povezati s nekim zdravstvenim problemom.

U tom slučaju je zaista idealno da svatko od nas zaliječi te probleme ili da napravi dodatne medicinske pretrage. Ipak, možemo si prilično pomoći i tako što ćemo implementirati neku vrstu različitih njega kože! Dakle, njen rad možemo podržati izvana i tako se riješiti nekih manjih nesavršenosti poput mitesera, manjih bora, prištića, ali ponekad i akni te većih bora, ako koristimo jače preparate.

Danas s vama razgovaramo o tome koji su osnovni dijelovi svake rutine za zdravu kožu, a onda ćemo raspraviti i o tome koji dodaci bi vam mogli biti posebno korisni. Osnovna rutina trebala bi čistiti, vratiti vlagu i elastičnost te štititi kožu. Dodatni proizvodi rješavaju neke ciljane probleme i oni su namijenjeni onima koji već imaju osnovnu njegu kože. 

Njega kože – osnovni koraci i savjeti

njega kože
Foto: Unsplash

Kao što smo već rekli, apsolutno svatko bi trebao imati osnovnu rutinu za njegu kože. Neovisno o vašem spolu, godinama i životnom stilu, definitivno vam trebaju osnovna čistilica, krema i SPF. Nadalje ćemo pričati o svakom proizvodu zasebno kako bismo vam dali idealne savjete u kupnji istih proizvoda.

Kad biraš proizvode, pokušaj izabrati one koji ne sadrže alkohol jer on isušuje te izbjegavaj proizvode s puno mirisa i parabena. Postoje čistači u raznim oblicima – pjene, gelovi, ulja, itd. Pokušaj naći proizvod koji je namijenjen baš za tvoj tip kože – općenito nije loše koristiti ulja, samo pokušaj koristiti linoleic kiselinska ulja, ne oleinska (pregusta su). 

Nakon čistilice kojom ćeš uz mlaku vodu oprati lice, vrijeme je da ga osušiš – to možeš napraviti jednokratnim maramicama jer korištenje ručnika kroz dulje vrijeme može samo izazvati probleme. Pamuk je dobro leglo za širenje bakterija.

Nakon čišćenja slijedi krema. Dobra krema jest ona koja ne sadrži parfeme i nema u sebi aktivne sastojke (vitamin C, retinol, kiseline, itd). Nemoj kupovati kreme s aktivnim sastojcima jer se aktivni sastojci biraju ovisno o trenutnom stanju kože i ono će se mijenjati. Izaberi što jednostavniju kremu koja će ti pomoći da samo hidratiziraš i umiriš kožu – glicerin, panthenol su dobri sastojci.

Za kraj, u jutarnjoj rutini (ne i večernjoj) moraš koristiti SPF. SPF je u biti krema za sunčanje, ali nemoj koristiti onu za tijelo, već nađi baš model koji je napravljen za lice. Svaka SPF krema jest drugačija, što znači da ćeš morati eksperimentirati s obzirom na svoj tip kože. Ako ćeš investirati više novaca u neki proizvod iz svoje rutine, neka to svakako bude SPF – brendovi koji proizvode dermokozmetiku svakako ovdje imaju prednost.

U večernjoj rutini ti ne treba SPF, jer nećeš izlaziti van na sunčevu svjetlost. Ipak, neovisno o godišnjem dobu, trebaš imati kremu za sunčanje jer UV zrake penetriraju i kroz oblake. Dakle, nemoj preskakati ovaj korak svoje rutine, pogotovo ako imaš pjegice, flekice ili bore.

Dodatni koraci u njezi kože

njega kože
Foto: Unsplash

Ako sad već imaš osnovnu rutinu, moraš ju nadograditi s nekim aktivnim sastojcima koji se bore s problemima na koži. Mi ćemo proći kroz najpopularnije dodatke, aktivice, koje možeš naći u raznim proizvodima na tržištu – serumi, ulja, emulzije, toneri… Uz ove sastojke apsolutno moraš koristiti SPF jer će ovi proizvodi promijeniti način na koji tvoja koža funkcionira i ubrzat će izmjenu slojeva kože.

Vitamin C bit će tvoj najbolji prijatelj ako imaš hiperpigmentaciju ili flekice – uz njega moraš koristiti SPF. Postoje razni serumi koji će ti pomoći da dobiješ ujednačeniji ten i da tvoja koža više blista, a glavni sastojak u istima uvijek je vitamin C.

AHA kiseline ili Alfa hidroksi kiseline su kiseline koje su uglavnom dobivene iz raznih voćnih spojeva, a služe eksfolijaciji kože na površini – miču gornje slojeve. Dakle, oni koji imaju flekice i razne sitne borice vidjet će pozitivnu promjenu korištenjem ovih kiselina.

BHA kiseline od pomoći su onima koji imaju akne i mitesere jer ove kiseline, beta hidroksi kiseline, penetriraju dublje u pore. One čiste pore iznutra pa, ako imaš sitne točkice i crne miteseriće, investiraj u dobar serum s kiselinom.

Retinol je zadnji i najkompliciraniji sastojak u tvojoj rutini, a postoji i šansa da ga ne trebaš. Retinol se ne smije koristiti u trudnoći i radi se o derivatu vitamina A koji slovi kao najbolji anti age sastojak na tržištu. On se obavezno koristi uz SPF, kao i sve druge kiseline, i pomaže sa sitnim boricama, teksturom i zaglađenosti kože.

Za njegujuće dodatke možeš koristiti ulja i emulzije koje sadrže smilje, noćurak i slične biljke. Prirodni dodatak koji možeš koristiti je hidrolat od bilo koje biljke koja liječi kožu, a to možeš potražiti kod lokalnog aromaterapeuta. Nikako nemoj koristiti eterična ulja na koži, pogotovo ne ako ih ne razrijeđuješ.

Greške koje ne smiješ napraviti kod njege kože

njega kože
Foto: Pixabay

Nemoj nagomilavati puno početnih proizvoda i uvoditi ih više odjednom. Ako to napraviš i neki proizvod ti izazove reakciju, nema šanse da znaš koji je proizvod kriv za tvoje stanje. Pokušaj imati što manje koraka te koristiti zaista one proizvode koji su ti zaista potrebni.

Nemoj odmah odustati. Nekoliko dana nije dovoljno da vidiš veliku promjenu, ponekad je i do mjesec dana ustrajnosti formula koju tražiš. Dakle, nemoj odustati i nađi prostora da vježbaš kontinuiranost.

Nemoj tražiti svoju dijagnozu na internetu. Ako imaš neki problem s kožom koji godinama ne prolazi (akne i slično), vrijeme je da se posvetiš liječničkim pregledima. Ista stvar vrijedi za dermatitise, psorijaze, rozaceje i slično.

Nemoj pratiti trendove! Stalno mijenjanje rutine najgora je stvar koju možeš napraviti pri njezi kože. Kontinuirano koristi proizvode i nemoj kupovati iste preko preporuka jer to obično ne završi dobro – ne možemo svi imati jednak tip kože. Ipak, ako želiš probati nešto klasično, ali na nov način, korejski tip njege kože prati svrsishodne korake od kojih je svaki usmjeren na određeni dio njege kože.

Dobra rutina njege kože koja sadrži osnove odličan je početak, a kasnije možeš uvesti i neke dodatke. Kreni od jednostavna tri proizvoda i onda nadograđuj svoju rutinu ovisno o problemima svoje kože, a ako imaš neko kronično stanje, svakako se konzultiraj s doktorom ili dermatologom.