Što su kriptovalute, kako ulagati u njih i savjeti

Kriptovalute
Foto: Pixabay

Pojam koji ste sasvim sigurno čuli jako puno puta na raznim mjestima zadnjih godina je “kriptovalute”. Iako neki od vas možda imaju okvirnu predodžbu što su one zapravo, velika većina ne bi mogla detaljnije objasniti njihov značaj i na koji način funkcioniraju. Upravo ćemo zato mi pokušati odgovoriti na neka od najčešćih pitanja koja možda imate vezana za njih, a ona mogu biti što su kriptovalute, koliko ih postoji te kako ulagati.

Što su kriptovalute?

Kriptovaluta je digitalna ili virtualna valuta koja je zaštićena kriptografijom. To čin krivotvorenja čini gotovo nemogućim, a mnoge kriptovalute su decentralizirane mreže temeljene na blockchain tehnologiji. Bez blockchaina ne bi niti postojale kriptovalute. Naime, blockchain je tehnologija koja eliminira “posrednika” prilikom transakcija. Pri normalnim transakcijama, taj posrednik je banka. Kod blockchaina se radi o mreži, a transakcije potvrđuju osobe koje na taj način “rudare” kriptovalute i tako zarađuju.

To garantira da su kriptovalute u izravnom posjedu svojih vlasnika i nisu niti pod čijom kontrolom. Plaćanja kriptovalutama putem Interneta zato je gotovo nemoguće pratiti što ih zapravo čini idealnim i za neke ilegalne kupovine.

Koliko kriptovaluta postoji danas?

Procjenjuje se da danas postoji više od 8 tisuća različitih oblika kriptovalute. Vrijednost svake od njih je različita i upravo je to najzanimljivije kod onih koji ulažu u kriptovalute. Gotovo je nemoguće predvidjeti kako će se vrijednost kriptovaluta kretati što znači da svako potencijalno ulaganje sa sobom nosi rizik. Kroz vrijeme su se neke kriptovalute izdvojile po svojoj popularnosti i vrijednosti, a ona koja je daleko najpoznatija je svakako Bitcoin.

Ta je valuta nekoć vrijedila manje od jednog dolara, a njezina sadašnja vrijednost varira na oko 40 tisuća dolara. Kada preračunamo u kune, to je otprilike 264 tisuće kuna. Postoji mnogo kriptovaluta koje imaju potencijal ponoviti takav uspjeh u budućnosti, a oni koji ih pravilno odaberu mogli bi se obogatiti.

Kako kupiti kriptovalute?

Postoji nekoliko relativno jednostavnih načina kako kupiti kriptovalute. Ti su načini dostupni svuda tako da ih mogu koristiti i oni koji se pitaju gdje kupiti kriptovalute u Hrvatskoj. Pokušat ćemo taj postupak objasniti detaljno po koracima.

Analizirajte tržište

Prije nego što odlučite svoja sredstva zamijeniti za neku kriptovalutu, budite sigurno da ste u potpunosti naučili što su kriptovalute te istražite i analizirajte tržište jer možda ćete naići na kriptovalutu koja ima velik potencijal za rast ili jednostavno vi sami pronađete neki razlog zašto mislite da bi mogla biti isplativa.

Odaberite gdje ih želite kupiti

Što su kriptovalute - mjenjačnica kriptovaluta
Foto: Pixabay

Na Internetu postoji nekoliko vrlo kvalitetnih mjesta gdje se može kupiti, ili možda bolje rečeno, zamijeniti tradicionalnu valutu za kriptovalutu. Neke od najpopularnijih i najbrže rastućih mjenjačnica koje se mogu pronaći online su Coinbase, Binance, Kraken ili Gemini. Naravno, postoji ih još, ali ove najčešće budu rezultati pretraga Interneta na tu temu.

Povežite vašu mjenjačnicu s metodom uplate

Kada ste našli i odlučili se u kojoj mjenjačnici želite svoje “prave” novce mijenjati za kriptovalute, vrijeme je da mjenjačnicu povežete sa svojom metodom uplate. Naravno, radi se o metodi putem koje ćete svoja sredstva uplatiti na mjenjačnicu kako bi ih mogli zamijeniti za kriptovalutu po vašoj želji. Najčešće su te metode običnom bankovnom karticom ili uz servis kao PayPal jer su ujedno i najjednostavnije.

Postanite vlasnik neke od kriptovaluta

Kada su svi prethodni koraci uspješno odrađeni, vrijeme je da postanete vlasnik jedne ili više kriptovaluta. U svakoj online mjenjačnici vidjet ćete koliki točno iznos u kriptovaluti možete dobiti za određenu količinu svojih sredstava te na osnovu toga odlučite kako želite raspodijeliti spomenuta sredstva.

Pohranite svoja sredstva

Iako mjenjačnice za kriptovalute nude svoje digitalne novčanike u koje možete pohraniti svoje kriptovalute, neki stručnjaci će reći kako je puno pametnije svoja sredstva pohraniti negdje drugdje. Postoje novčanici čija je primarna zadaća sigurnost i preporuka je u njima čuvati svoje kriptovalute.

Najpopularnije i najbolje kriptovalute 2021. godine

Kako bi možda dobili predodžbu koju kriptovalutu kupiti, možete se osvrnuti na najpopularnije i najbolje kriptovalute 2021. godine. Kada se govori o najboljoj kriptovaluti, definitivno je riječ o onoj koja je svojim vlasnicima osigurala najveću dobit. Pogledajmo stoga koje su to bile kriptovalute.

  • Terra (LUNA) – Kada gledamo 2021. godinu, Terra spada na sami vrh tablice koju čine najisplativije kriptovalute. Vrijednost isplate koju je osigurala svojim vlasnicima bila je čak 15000% veća od ulaganja.
  • Binance Coin (BNB), Solana (SOL) i Polygon (MATIC) – ove su kriptovalute svojim vlasnicima vratile od oko 1000% pa do 13000% ulaganja.
  • Dogecoin – ova kriptovaluta nije svoje vlasnike razveselila nekim postotcima povrata kao prethodno spomenute, ali bila je vrlo isplativa. No, ono po čemu će ostati zapamćena je količina publiciteta koju je dobila, ponajviše zbog Elona Muska. Na osnovu Dogecoina kreirano je puno memeova, a možemo reći da je bio zabavna tema koja se provlačila kroz cijelu godinu.

Savjeti za ulaganje u kriptovalute

Odgovor na pitanje isplati li se ulaganje u kriptovalute zaista je teško dati. Najlogičniji savjet koji je moguće dati na tu temu je svakako da budete oprezni. Novci koje ste spremni odvojiti za ulaganje u kriptovalute trebali bi biti samo oni koji ste spremni i izgubiti. Iako često čujemo o tome kako su neke kriptovalute svoje vlasnike učinile bogatima, ono o čemu se ne priča su kriptovalute koje su propale i zbog kojih su vlasnici izgubili svoja ulaganja.

S druge strane, ulaganje u kriptovalute zvuči kao zabavna i jedinstvena avantura. Ona to zaista i može biti, ali samo pod uvjetom da se u nju upustite na jedan siguran način i ne očekujete da ćete postati milijunaši preko noći. Strpljenje igra jako veliku u logu u ovom tipu ulaganja te se stoga morate pripremiti na to da će možda trebati nešto više vremena prije nego što počnete bilježiti ozbiljnije rezultate.