Što je Paypal i čemu služi

Foto: Pixabay

Paypal je vrsta online financijske usluge koja vam omogućuje potpuno sigurnu kupovinu putem interneta uz pomoć sigurnog online računa. Za otvaranje Paypal računa potrebno je samo dodati podatke o svom bankovnom računu ili nekoj vrsti kreditne ili debitne kartice, a prilikom svake sljedeće kupovine koju ćete raditi putem Paypal-a jednostavno ćete odabrati vrstu kartice ili računa kojim ćete platiti robu ili uslugu. Ako preferirate određeni način plaćanja možete ga postaviti zadanim i on će se uvijek tako naplaćivati, sve dok vi sami ne odaberete drugačije ili ne promijenite postavke o prioritetnom računu ili kartici s kojeg se naplaćuje.

Paypalom se može plaćati doslovno sve, od artikala i robe do raznih usluga. Sav novac koji imate na Paypal računu možete koristiti za plaćanje željenih artikala, a stanje na računu se nadopunjuje s računa ili kartica koje ste vezali za svoj Paypal račun. 

Putem Paypal računa također možete poslati novac članovima svoje obitelji i prijateljima i to bez plaćanja naknade. Naknada se plaća jedino u slučaju kada dolazi do konverzije valute. 

Zašto koristiti Paypal

Osim Paypalom na internetu se plaćanje može obavljati i drugim online platformama za plaćanje, kao što su Google Pay ili Apple Pay, ali Paypal je u puno široj upotrebi nego oni. Zašto?

Prvo, Paypal je vrlo stara platforma za online plaćanje što ulijeva veću sigurnost i i kupcu i prodavaču, a samim time što je već godinama u upotrebi znači i da je vrlo raširen i njime se može plaćati u najvećem broju online trgovina. Postoje tisuće web-trgovina koje osim Paypala niti ne nude neku alternativnu platformu za plaćanje jer im nije potrebna.

Paypal je također poznat po jako visokim standardima u zaštiti kupaca što osigurava povrat novaca u slučaju da vam artikl koji ste kupili putem interneta nije stigao ili ne odgovara opisu onoga što vam je obećano od strane prodavatelja. Ovo je osobito korisno za vas ako volite kupovati putem e-Bay trgovine koja ne nudi visoka jamstva i zaštitu prilikom kupnje.

Ako ste prodavatelj, bez obzira je li riječ o privatnoj ili poslovnoj prodaji, tada ste također djelomično zaštićeni od strane Paypala. Recimo da vaš kupac tvrdi da nije primio pošiljku, a vi ste je poslali, Paypal će vam dozvoliti da zadržite novac ako njihovoj korisničkoj podršci pružite dokaze da ste paket poslali (potvrda o slanju pošiljke i slično).

Još jedan dobar razlog za korištenje Paypala je dodatna razina zaštite kod plaćanja jer kod korištenja Paypala ne morate unositi svoje privatne podatke, kao što su broj kreditne kartice ili broj računa, već se prijavljujete putem Paypal platforme i svoje vlastite lozinke. Time ste spriječili da Internet trgovina dobije vaše privatne financijske podatke i uklonili mogućnost krađe podataka.

Možda jedini nedostatak je što se PayPal ne može koristiti za uplate na kladionice u Hrvatskoj, a vrlo je izvjesno da bi ga mnogi korisitli u te svrhe.

Kako do Paypal računa

Paypal račun možete otvoriti vrlo jednostavno, registracijom na njihovoj Paypal.com stranici. Nakon što se registrirate za daljnje korištenje će vam trebati vaše korisničko ime i lozinka, a ako želite možete ugovoriti i OneTouch uslugu koja će vam omogućiti kupnju i bez prijavljivanja.

Za otvaranje Paypal računa potrebni će vam biti podaci s vaše kartice ili računa pa to imajte pri ruci. Nakon što otvorite njihovu stranicu kliknite na „Sign Up“ jer će vam to omogućiti početak registracije. Nakon toga morate odabrati zemlju iz koje dolazite te izabrati vrstu Paypal računa: Business ili Personal. Personal Account je korisnički račun za fizičke osobe koje žele kupovati, dok je Business Account namijenjen poslovnim korisnicima. Klikom na gumb „Continue“ nastavljate registraciju.

Prvo će vam se pojaviti obrazac u kojeg ćete unijeti zemlju iz koje dolazite te svoje korisničko ime (e-mail adresu) te lozinku koju ćete sami odabrati. Ponovnim klikom na Continue nastavljate s registracijom.

Sljedeći obrazac služi za upisivanje osobnih podataka pri čemu morate biti jako oprezni i pripaziti da je sve ispravno upisano. 

Nakon toga je potrebno povezati vaš račun s Paypal karticom ili bankovnim računom. Nakon što unesete podatke o kartici kliknite na „Link Card“. Na vašu e-mail adresu stići će poruka od Paypala u kojoj se traži da potvrdite svoju adresu. Nakon što to napravite preostaje samo još jedan korak do finaliziranja Paypal računa, a to je potvrđivanje povezane kartice.

Potrebno je potvrditi karticu klikom na karticu i klikom na „Confirm credit card“. Paypal će s vaše kartice naplatiti par kuna kako bi potvrdio da je kartica ispravno povezana s računom i da je uistinu vaša, a kasnije će ih vratiti na račun. 

Još jedna odlična stvar kod kupnje putem Paypala jest ta da vam Paypal kod svake vaše kupnje šalje račun na vašu e-mail adresu u kojem su svi podatci vezani uz vašu transakciju.