Što znači sanjati zmije?

Zmija na knjizi
Foto: Pixabay

Često se znamo probuditi i sjećamo se našeg sna, ali nam je on u potpunosti ili barem djelomično nejasan. U snu možemo vidjeti različite prizore i doživjeti različite radnje, no neke imaju toliko duboko značenje da ih jednostavno ne možemo smisleno objasniti. Primjerice, u jednom od takvih slučajeva možemo sanjati zmije. Sasvim je sigurno da takav san za mnoge zvuči kao prava noćna mora, ali pokušat ćemo pobliže sagledati njegova stvarna značenja i pokušati doći do odgovora što znači sanjati zmije.

Kako saznajemo, ne postoji jedno univerzalno objašnjenje za taj fenomen, već postoji njih nekoliko, a sve ovisi i o ostalim detaljima u snu. Prođimo neke od najčešćih takvih scenarija i objasnimo njihova značenja.

Sanjati zmije - ilustracija
Foto: Pixabay

San koji je bio strašan

Ako je san u kojem su vam se pojavile zmije ili samo jedna zmija bio strašan, znači da pod hitno morate nešto promijeniti. Velika je vjerojatnost da zmija u takvom snu predstavlja neku toksičnu osobu ili odnos na kojem morate poraditi kako bi bili sretniji. Zmija je često metafora za neku zlu ili lošu osobu, a ovaj tip sna to samo potvrđuje. Ako ne možete identificirati opisanu osobu u svom životu, sanjati zmije u snu koji je strašan može značiti i da podsvjesno osjetite nečiju zlobu, no još niste uspješno odredili kod koga.

San koji je bio ugodan

Ako je san bio čista suprotnost prethodno opisanom, nemate nikakvog razloga za paniku. Naime, takav san može značiti upravo obrnuto. Vjerojatno je riječ o snu koji govori o nekoj osobi koja vam je draga i koja je dobra prema vama. Međutim, vjeruje se da može biti i upozorenje kako biste se na vrijeme mogli pripremiti jer će u vaš život ući netko toksičan.

Sanjanje određenog tipa zmije

Sanjati zmije
Foto: Pixabay

Mnogi vjeruju da ništa u snu ne dolazi slučajno pa je tako bitno i prepoznati koji tip zmije se nalazio u njemu.

Boa

Za prvi primjer možemo uzeti bou. Boa je definitivno jedna od najstrašnijih zmija s kojom se u svom životu možete susresti, a neke od njih mogu narasti i do 5 metara. One su poznate po tome da svoj plijen mogu stisnuti te ugušiti što bi moglo značiti da ako imate običaj sanjati zmiju ovog tipa, netko vas guši svojim stavom i morate na tome poraditi.

Čegrtuša

Čegrtuše su zmije poznate po svom repu na kojem se nalazi takozvana “zvečka”. Sanjanje zmija čegrtuša također se čini poprilično strašnim, a ako se ona pojavi u vašem snu, vjerojatno je tu kako bi vas upozorila na nešto jako ozbiljno što činite gotovo svakodnevno, a pod hitno morate izmijeniti.

Obične neotrovne zmije

Postoji velik broj malih i neotrovnih zmija koje vam zapravo nikako ne mogu nauditi. Sanjati zmije ovog tipa razlog je za odahnuti jer one uglavnom sugeriraju da su stvari oko kojih ste se brinuli zapravo beznačajne i ne mogu vam nauditi. Sanjanje zmija koje vam ne mogu nauditi čak ima i jako puno smisla kada se gleda na takav način.

San u kojem se nalazi više zmija

Baš kao što je slučaj kada u snu morate prepoznati tip zmije, bitno je i koliko ih se nalazi u njemu. One mogu sugerirati nekoliko loših stvari koje morate promijeniti u svojoj svakodnevici, ali i to da vas vjerojatno muči nekoliko zdravstvenih problema koji su se nagomilali i trebali biste ih pregledati.

Sanjati zmije u vašoj kući

Ako se u jednom od vaših snova nalazi zmija u vašoj kući, moguće je da muči odnos ili više njih s nekim od vaših sustanara. To može biti ili izuzetno dobro ili izuzetno loše. Dobro je zbog činjenice što se obiteljske razmirice uvijek mogu riješiti na jedan miran način, ali loše je ako postoji nešto zbog čega ih jednostavno ne možete riješiti. U tom je slučaju teško živjeti s tom spoznajom.

Sanjati zmije izvan vaše kuće

Sanjati zmije
Foto: Unsplash

Suprotno prethodnoj situaciji u kojoj osoba može sanjati zmiju u svojoj kući, može se desiti da je sanja i izvan nje. Smatra se da je značenje takvih snova slično onome kada je zmija u kući. I dalje se radi o odnosu s nekim članom obitelji, ali ovog puta s članom koji je udaljen i kojega ne vidite svakodnevno.

Sanjati ugriz zmije

Sanjati ugriz zmije ne bi trebalo imati veze s osobama koje se nalaze u vašem životu, već isključivo s vama samima. Ovo bi se trebalo odnositi isključivo na vaše zdravlje. To zdravlje može biti fizičko i mentalno, a svakako je bitno pažnju obratiti na oboje. Možemo reći kako je ovo jedan od snova koji mogu biti zastrašujući dok ih sanjate, ali i nakon što se probudite.

Sanjati zmije koje grizu nekog drugog

Moguće je sanjati zmij koja grize nekog drugog. Ta druga osoba može vam biti draga ili može biti osoba koju baš i ne volite. Ako zmija ugrize vama dragu osobu, to bi moglo značiti da ste vi ta metaforička zmija i da nekome vjerojatno dugujete ispriku za svoje ponašanje. S druge strane, ako je ugrizla nekoga koga ne volite, vjerojatno imate želju nekome reći sve što vam je u mislima.

Sanjati zmije nakon ovog teksta

Ako još niste sanjali zmije, ali ste pročitali ovaj tekst prije spavanja, moguće je da ćete u njemu imati zmije. Isto vrijedi i u situacijama u kojima ste ih vidjeli negdje drugdje prije spavanja. Tada se vjerojatno ne radi o nekom tajnom znaku, već samo o činjenici da ste razmišljali o njima prije počinka.