Nostradamus – 8 najpoznatijih proročanstava

Nostradamus
Foto: Wikipedija

Intrigantan svijet proricanja budućnosti oduvijek je bio zanimljiv ljudima diljem svijeta. Razni proroci, predskazatelji budućnosti, vračevi i slični pojedinci širili su informacije o događajima koji će slijediti i skretali pozornost na svoje umijeće predskazanja budućnosti. Najpoznatiji prorok svih vremena svakako je Michel de Nostredame, poznatiji kao Nostradamus. Ovaj se francuski liječnik bavio astrologijom i postao poznat po svojim proročanstvima. 1555. godine izdana je njegova knjiga nazvana „Stoljeća“, koja se smatra knjigom proročanstava.

Nostradamus se u jednom periodu svog života okrenuo okultnom i odmaknuo od klasične medicine, a puno vremena je posvećivao meditaciji koja bi ga dovodila do transa i vizija. 1550. godine izdao je prvi almanah koji se bazirao na njegovom znanju iz astrologije i u kojem je napisao predviđanja za obrtnike, trgovce i poljoprivrednike koje je smatrao korisnima. U almanahe je redovno uključivao i svoje vizije, o kojima je detaljno pisao, koje su almanah učinile popularnim. Nostradamus je postao poznat diljem Francuske i sve češće pisao. 

Nostradamus je predvidio mnoge važne događaje

Mnogi njegovi sljedbenici tvrde da je Nostradamus zaslužan za predviđanje važnih svjetskih događaja poput bombardiranja Hirošime u Japanu, za vrijeme 2. svjetskog rata; za slijetanje Apolla na Mjesec krajem sedamdesetih; za smrt obožavane Lady Di 1997. godine. Ipak, mnogi tvrde da je on namjerno pisao nejasno, koristeći razne metafore i izraze kojima je otvorio široki raspon tumačenja po volji čitača. 

Nostradamus
Foto: Pixabay

Nostradamusov put prema svjetski poznatom proroku

Nakon izdavanja prve od planiranih deset knjiga predviđanja koja je bila napisana u katrenima koji su sadržavali rimu i na nekoliko različitih jezika (grčki, latinski, talijanski) Nostradamus je postao iznimno popularan. 

Čak se i članica kraljevske obitelji Catherine de Medici zainteresirala za njegov rad jer je sastavio proročanstvo vezano uz kraljevsku obitelj, te je zbog toga bio pozvan na dvor gdje je morao izraditi horoskope za mnoge članove kraljevske obitelji. Nakon nekoliko godina Nostradamus je postao dvorski liječnik, ali i savjetnik što ga je učinilo prilično moćnim čovjekom. Nakon nekog vremena Nostradamus se vratio svojoj obitelji u Salon. Umro je 1566. godine od vodene bolesti uzrokovane dugotrajnim gihtom i artritisom, što je rezultiralo zatajenjem srca. 

Najpoznatija Nostradamusova proročanstva

Nostradamus
Foto: Unsplash
  • Smrt francuskog kralja Henryja II

Nostradamus je u svojim stihovima opisao smrt francuskog kralja u dvoboju, precizirajući način na koji će umrijeti – koplje će mu probosti oko. 

Stihovi kažu: „probit će mu oči kroz zlatni kavez, dvije rane napraviše jednu, pa umire okrutnom smrću.“

  • Veliki požar u Londonu 

1666. godine u Londonu je došlo do velikog požara koji je trajao čak 3 dana, i u kojemu je izgorilo preko 13 tisuća kuća te gotovo 100 crkvi. S obzirom na tadašnju veličinu grada požar je zahvatio čak trećinu. Požar se brzo proširio zbog jakog vjetra i zbog činjenice da je većina kuća bila izgrađena od drva. 

Nostradamus je u svojoj knjizi u nekoliko katrena opisao ovaj nemili događaj koji se dogodio niti stotinu godina nakon njegove smrti.

  • Dolazak Napoleona

U svojim je predviđanjima prorekao pojavu velikog francuskog kralja, što se može otkriti i kroz tri imena grada koje je napisao u stihovima (Pau, Nay i Loron), a koja premetanjem tvore Napoleon Kralj na francuskom jeziku. 

  • Uspon Hitlera u Europi

Nostradamus je predvidio uspon Hitlera stihovima koji kažu ad će se pojaviti dijete iz siromašne obitelji u zapadnoj Europi, koje će zadiviti mnoge svojim govorom i karizmom. To se upravo dogodilo Hitleru koji je svojim govorom privukao velik broj poklonika, a što ga je na kraju dovelo namjesto njemačkog kancelara i čovjeka koji je započeo 2. svjetski rat.

  • Atomska bomba u Japanu

Nostradamus je u svojoj knjizi predvidio i bacanje atomske bombe koje se dogodilo u 2. svjetskom ratu i to u Japanu (Hiroshima i Nagasaki). U stihovima spominje „unutar dva grada bit će pošasti kakve nije bilo“. 

  • Napad na WTC Centar u New Yorku

Smatra se da je prorekao i napad 11. rujna 2001., kada je u New Yorku ubijeno skoro tri tisuće ljudi, a na tisuće su ozlijeđene. „Nebo će gorjeti“ početak je stihova vezanih uz ovo predviđanje.

  • Dolazak Donalda Trumpa na vlast

Nostradamus je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u svojim predviđanjima nazvao „velikim besramnim i smiješnim čuvarem“. 

  • Slijetanje Apolla 13 na Mjesec 1969. godine
Nostradamus - ljudi na Mjesecu
Foto: Unsplash

Nostradamusovi sljedbenici smatraju da je on u svojim proročanstvima predvidio i slijetanje na Mjesec, dok neki sljedbenici koji su ujedno i teoretičari zavjere smatraju da je čak predvidio „lažno“ slijetanje jer se ono uistinu nikada nije dogodilo.