Kako saznati svoj OIB i zbog koja 4 razloga postoji?

OIB ili osobni identifikacijski broj zamjena je za nekad aktualni JMBG broj i u upotrebu je ušao u siječnju 2009. godine. To je jedinstveni identifikacijski broj koji pomaže objedinjavanju raznih podataka i činjenica o svakom stanovniku Republike Hrvatske ponaosob pa bi se tako netko mogao zapitati kako saznati svoj OIB?

Za razliku od JMBG-a, koji se sastoji od znamenaka koje imaju značenje (datum rođenja, regija rođenja i slično), brojevi koji čine OIB su nasumični i stoga sigurniji za korištenje. Točnije, OIB neće sadržati nikakve podatke o svojem vlasniku unutar svoga sadržaja, tako da će biti znatno bezopasniji za zlouporabu. Primjenom OIB-a gotovo u potpunosti je onemogućena zlouporaba privatnih podataka pojedinaca jer se brojevi biraju slučajnim odabirom i ne sadrže niti jednu informaciju o osobi koja mu je vlasnik.

Zašto je uveden?

Kako saznati svoj OIB
Foto: Shutterstock

Neke bi moglo i detaljnije zanimati zašto je uopće uveden. Postoje tako četiri glavna razloga zašto je uveden, a navedimo koji su:

  1. zbog opće informatizacije javne uprave koja ima za cilj povećati učinkovitost državnih institucija i smanjiti administrativna opterećenja za građane
  2. zbog automatske razmjene podataka između tijela državne uprave i drugih državnih institucija što će građanima omogućiti brže i lakše ostvarivanje njihovih prava
  3. zbog boljeg pregleda nad imovinom građana i pravnih osoba, te prilivom i tijekom novca što je ključan preduvjet za transparentnu ekonomiju i sustavno suzbijanje korupcije
  4. usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

JMBG se sastojao od 13 znamenki, a europski kriteriji su uvjetovali identifikacijski broj od najviše 12 znamenki. Hrvatski OIB sastoji se od 11 znamenki i njime je povećana učinkovitost državnih institucija te smanjeni administrativni protokoli.

Kako saznati svoj OIB
Foto: Shutterstock

OIB je tako danas potrebno unijeti pri gotovo svakoj registraciji na neku online trgovinu ili pri popunjavanju obrazaca kao što je, primjerice, obrazac za povrat poreza.

Najjednostavniji način kako saznati svoj OIB

Najjednostavniji način kako saznati svoj OIB iz udobnosti svoga doma, osim putem mobitela ili Interneta (o čemu ćemo reći nešto više u nastavku), svakako je jednostavno pogledati svoju osobnu iskaznicu. Na njezinoj poleđini morao bi se nalaziti vaš OIB i tako zaista nema potrebe za nekim mukotrpnim procesom i istraživanjem. Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti pročitati ga s poleđine osobne iskaznice, tada vam mogu pomoći računalo s pristupom Internetu i mobitel.

Kako ga saznati putem računala ili mobitela?

Kako saznati svoj OIB
Foto: Shutterstock

Načina na koje možete saznati OIB, osim uz osobnu iskaznicu ima puno. Vrijedi i napomenuti da je to mnogo lakše nego što je bio slučaj za JMBG. Točnije, JMBG zapravo ni na koji način niste mogli saznati korištenjem Interneta, već je bilo potrebno prolaziti kroz razne procese od kojih je jedan javiti se u policijsku postaju mjesta u kojemu imate prebivalište i zatražiti potvrdu na kojoj se nalazi taj broj. S OIB-om takvih problema zaista ne bi trebalo biti.

Osim klasičnog načina kako ga saznati i odlaska u policijsku postaju, njega možete saznati i putem weba te putem SMS-a. Ako želite imati pravi državni dokument s potvrdom o vašem broju tada je ovo za vas najbolja opcija.

Najjednostavniji način je putem web stranice porezne uprave na kojoj morate upisati svoje ime i prezime, svoj JMBG ili broj osobne iskaznice i kroz nekoliko trenutaka doći ćete do svog OIB-a.

Za dobivanje OIB putem web-a kliknite na ovaj link koji će vas odvesti na stranice porezne uprave gdje ćete svoj identifikacijski broj otkriti za manje od minutu. Ovo je mnogima vrlo praktično rješenje jer su izgubili podatak o svom JMBG broju, ali svakako imaju broj osobne iskaznice.

Još jednostavniji način je putem SMS usluge i to jednostavnim slanjem poruke u kojoj ćete napisati svoj JMBG i poslati ga na broj 611642. Za korištenje ove usluge potrebno je znati JMBG.