Popularno,Život

Kako saznati svoj OIB?

OIB ili osobni identifikacijski broj zamjena je za nekad aktualni JMBG broj i u upotrebu je ušao u siječnju 2009. godine. OIB je jedinstveni identifikacijski broj koji pomaže objedinjavanju raznih podataka i činjenica o svakom stanovniku Republike Hrvatske ponaosob.

Za razliku od JMBG-a, koji se sastoji od znamenaka koje imaju značenje (datum rođenja, regija rođenja i slično), brojevi koji čine OIB su nasumični i stoga sigurniji za korištenje. Primjenom OIB-a gotovo u potpunosti je onemogućena zlouporaba privatnih podataka pojedinaca jer se brojevi biraju slučajnim odabirom i ne sadrže niti jednu informaciju o osobi koja mu je vlasnik.

Osim toga, JMBG se sastojao od 13 znamenki, a europski kriteriji su uvjetovali identifikacijski broj od najviše 12 znamenki. Hrvatski OIB sastoji se od 11 znamenki i njime je povećana učinkovitost državnih institucija te smanjeni administrativni protokoli.

OIB je tako danas potrebno unijeti pri gotovo svakoj registraciji na neku online trgovinu ili pri popunjavanju obrazaca kao što je, primjerice, obrazac za povrat poreza.

Kako saznati OIB putem računala ili mobitela?

OIB se može saznati mnogo lakše nego JMBG i to na nekoliko načina. Osim klasičnog načina odlaska u policijsku upravu s osobnom iskaznicom OIB možete saznati i putem web-a te putem SMS-a. Ako želite imati pravi državni dokument s potvrdom o vašem broju tada je ovo za vas najbolja opcija.

Najjednostavniji način je putem web stranice porezne uprave na kojoj morate upisati svoje ime i prezime, svoj JMBG ili broj osobne iskaznice i kroz nekoliko trenutaka doći ćete do svog OIB-a.

Za dobivanje OIB putem web-a kliknite na ovaj link koji će vas odvesti na stranice porezne uprave gdje ćete svoj identifikacijski broj otkriti za manje od minutu. Ovo je mnogima vrlo praktično rješenje jer su izgubili podatak o svom JMBG broju, ali svakako imaju broj osobne iskaznice.

Još jednostavniji način je putem SMS usluge i to jednostavnim slanjem poruke u kojoj ćete napisati svoj JMBG i poslati ga na broj 611642. Za korištenje ove usluge potrebno je znati JMBG.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.