Život

JMBG – kako ga saznati?

JMBG, također poznat kao jedinstveni matični broj građana, naslijeđe je iz prošlosti koje još i danas morate posjedovati jer će vam najvjerojatnije zatrebati u neku svrhu. Riječ je o starijoj verziji tj. prethodniku OIB-a, osobnog identifikacijskog broja, najvažnijeg identifikacijskog broja u Republici Hrvatskoj.

Razlika JMBG-a i OIB-a je očita već na prvi pogled – vaš datum rođenja naći će se među prvih sedam znamenki s kojima započinje JMBG. OIB, s druge strane, nema nekog smisla i u potpunosti je nasumičan broj.

Iako se uvođenjem OIB-a smatralo da će JMBG otići u povijest, sporost državnog aparata i ogromna administracija dovele su do toga da su oba identifikacijska broja ostala u upotrebi. Stoga je bitno da znate oba.

Mnogi ljudi su zaboravili podatke o svom JMBG-u, izgubili spise na kojima se on nalazi ili bacili istekle dokumente na kojima se on nalazio da bi se kasnije našli u problemu kako ga saznati i kako doći do njega. U nastavku pročitajte kako pronaći svoj JMBG broj.

Što je JMBG i čemu služi?

JMBG je jedinstveni matični broj kojeg određuje policijska uprava i uvijek se bazira na mjestu prebivališta osobe kojoj se pridružuje.  Ovaj je broj bio glavna identifikacijska oznaka stanovnika svih republika bivše Jugoslavije i sastojao se od 13 znamenki. Iako za osobu postoje načini kako promijeniti prezime, ime ili neku drugu osobnu značajku, JMBG i njegov nasljednik OIB su jedinstveni i ne mogu se mijenjati.

Znamenke u matičnom broju nisu bile nasumične pa se on mogao i lako pamtiti. JMBG se sastoji od 13 brojeva od kojih svaki od njih ima svoje značenje. Jedan od razloga što je bio ukinut je bila i njegova zloporaba jer je sadržavao i osobne podatke. JMBG nije ukinut u svim državama bivše Jugoslavije i u nekima se još aktivno koristi, a u Hrvatskoj je OIB postao identifikacijski broj 2009. godine.

Svaki JMBG sadrži sljedeće osobne podatke: datum rođenja, regiju rođenja, redni broj i spol i ovi podaci su složeni u broj po posebnoj shemi:

  1. Prvih sedam znamenki čine datum rođenja osobe
  2. Zatim slijedi broj registra koji je određen za svaku regiju u državi
  3. Sljedeći brojevi su označavali kombinaciju oznake za spol i za redni broj osobe koja je rođena na isti taj datum
  4. Posljednja znamenka je kontrolni broj koji se računa na poseban način, koristeći kombinaciju ostalih brojeva

Sad kad ste otkrili na koji način se JMBG računa uvidjeli ste da ga je vrlo teško u potpunosti pogoditi i da ćete ipak trebati pribjeći jednom od dolje navedenih načina. Iako on ima određenu shemu previše je varijacija i nepoznanica da biste mogli sami otkriti koji je vaš broj. Primjerice, vrlo je teško otkriti koja ste po redu osoba rođena na datum vašeg rođenja.

Što ako ste izgubili svoj matični broj?

Iskaznica s podacima kao što je JMBG
Foto : Pixabay

Svaka osoba koja je na bilo koji način bila upisana u maticu RH kroz rođenje, vjenčanje ili slično, već ima svoj JMBG i najlakši način za doći do njega je javiti se u policijsku postaju mjesta u kojemu imate prebivalište i zatražiti potvrdu na kojoj se nalazi taj broj. Iako se OIB danas može saznati online, nažalost na taj se način JMBG preko OIB-a ili broja osobne iskaznice ne može saznati. Također, sustav e-Građani JMBG isto neće ponuditi te ga nećete moći saznati niti tamo.

Ako ste slučajno jedan od srećkovića koji je u svom domu pronašao stare dokumente kao što su izvodi iz matice rođenih ili poništenu osobnu iskaznicu, čuvajte ga kao oko u glavi i obavezno napravite kopiju da ga ne izgubite.

Ako niste bili upisani u maticu RH jer ste rođeni u inozemstvu svoj ćete JMBG dobiti uz pomoć rodnog lista ili izvatka matice rođenih države u kojoj ste se rodili.

Najjednostavniji način, i po mom mišljenu vrijedan svake kune, jest dobivanje JMBG-a putem SMS-a. Kao što smo rekli, JMBG preko OIB-a nije moguće saznati pa je zato pametno iskoristiti mogućnost koju je kreirala jedna varaždinska tvrtka. Ona je kreirala način da svoj matični broj saznate na način da im putem poruke na broj 860860 pošaljete svoje osobne podatke, a oni će vam poslati vaš JMBG natrag, po cijeni od 15 kuna. Ovo je provjereno i funkcionira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.