Kokosova mast – odlična za zdravlje i njegu kože

Foto: Pixabay

Postoji puno korisnih načina kako njegovati kožu, a neki od njih kao, primjerice, turska sauna nisu baš dostupni svima u svakom trenutku. Međutim, postoje oni koje je nešto jednostavnije primijeniti, a jedan od najboljih je kokosova mast. Kokosova mast je fantastičan izvor masnih kiselina i nutrijenata koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam i izvana i iznutra, napajajući ga energijom, ubrzavajući metabolizam i obnavljajući površinu kože i kose čineći ih svilenkastim.

Već odavno znamo da je priroda jedan od naših najboljih saveznika što se tiče blagodati koju pruža ljudskom tijelu i duhu. Gotovo svaka biljka iz prirode može pronaći svoju primjenu u našem svakodnevnom životu i obogatiti ga na neki način.

Jedna od najcjenjenijih je i kokos, plemenita tropska biljka koja je svoju primjenu našla u mnogim područjima ljudskog djelovanja, od prehrane do građevinarstva, a pokazala se kao prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na čovjekovo zdravlje.

Zbog toga se okrećemo jednom od najomiljenijih proizvoda na bazi kokosa: kokosovoj masti. Naziv kokosova mast je možda pomalo zbunjujuća jer se u terminologiji mnogo češće spominje kokosovo ulje, ali ovdje je riječ o potpuno istoj namirnici.

Kokosova mast ili kokosovo ulje je potpuno isti proizvod, a razlika u nazivu samo govori o razlici u njegovom agregatnom stanju. Laički rečeno, kokosova mast je u krutom stanju, dok je ulje u tekućem. Riječ je o promjenama koje se događaju na temperaturama iznad 25 C, kada kokosova mast prelazi u tekuće stanje i postaje kokosovo ulje. Sastav proizvoda se ne mijenja i prelazak iz krutog stanja u tekuće i obrnuto nimalo ne utječe na kvalitetu ove namirnice. U našim krajevima i čitavoj Europi kokosovo ulje se nalazi u krutom stanju pa se stoga naziva kokosovom masti.

Kokosova djevičanska mast iz srca tropskih krajeva

kokosova mast
Foto: Pixabay

Kokosova palma je zaista i u potpunosti zaslužila svoj poznati nadimak – drvo života. Riječ je o biljci čiji se svaki dio može iskoristiti na neki način, a u krajevima u kojima raste je jedna od najcjenjenijih biljaka. Kokos raste na kokosovim palmama, a najviše je rasprostranjen na obalama Tihog i Indijskog oceana gdje naraste do visine od čak 25 metara.

Kokosovo stablo je jedno od najčvršćih stabala na svijetu i može podnijeti i najveće oluje i vjetrove jer ga u tlu drži korijenje koje doseže dubine i do osam metara. Sjeme kokosa je nepropusno pa velik dio sjemena koje završi na moru kad-tad stigne na neku obalu i tamo isklija u mladu biljku. Kokosova palma doseže i duboku starost od osamdeset do sto godina, a nekad čak i više.

Biljka kokosove plodove stvara u svojoj srednjoj dobi, a godišnje ih rađa između pedeset i osamdeset što je impozantna brojka i razlog zbog čega je kokosova mast toliko dostupna i rasprostranjena. Kokosova mast je iznimno čista i blagotvorna djevičanska mast jer se proizvodi iz mesa kokosa koji raste na čistim obalnim područjima oceana, zaštićeno unutar nepropusnog ploda i neokaljano vanjskim utjecajima, posebno onim lošim nastalim ljudskim industrijskim djelatnostima.

Kokosova mast – jedinstveni kulinarski adut

kokosova mast
Foto: Unsplash

Kokosova mast je izuzetno cijenjena u kulinarstvu iz više razloga. Jedan od najvažnijih je svakako porijeklo namirnice i činjenica da je riječ o zdravoj namirnici bogatoj dobrim masnoćama koje pozitivno utječu na probavni sustav.

Kokosova mast također ima odlične kvalitete kao namirnica, a one se posebno ističu kod pečenja i prženja. Vrlo je otporna na visoke temperature pa prilikom termičke obrade neće mijenjati miris i boju, a nipošto neće gorjeti. Potrebno je jednostavno rastopiti kokosovu mast na tavi i ispeći vaš omiljeni obrok.

No najbitnija stvar zbog koje bi trebali uključiti kokosovu mast i u vašu kuhinju je njen izvanredni sastav. U kemijskom sastavu ove masti su masne kiseline koje ne samo da djeluju dobro na probavu već su poznate i po svom antivirusnom i antibakterijskom djelovanju. Današnja hrana je teška za probavu, ali kokosova mast će pokrenuti vaš probavni sustav i maksimalno iskoristiti sve nutrijente iz hrane. Kaprilna kiselina je dio kokosove masti koja će potaknuti rast dobrih crijevnih bakterija i učiniti vašu probavu lakšom.

Kokosova mast i njen pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka

Kokos je, kao što smo već ranije spomenuli, odlično rješenje za podizanje zdravstvenog stanja na višu razinu. Uvođenjem kokosa u prehranu otvaraju se sasvim nove mogućnosti podizanja imuniteta na viši nivo. Sirovi kokos ili kokosova mast djelovat će na vaš organizam tako što će normalizirati razinu lipida u krvi, zaštiti jetru od degradacije i oštećenja i omogućiti bolju obranu od bolesti.

Kokosova mast pomaže u apsorpciji vitamina A, B, D, E i K, a istovremeno potiče apsorpciju najvažnijih minerala kao što su željezo, kalcij i magnezij. Ona također omogućuje zadržavanje antioksidansa u organizmu, a dobro znamo koliko su oni važni za nas i od kojih bolesti štite.

Što se tiče utjecaja kokosove masti na čovjekovu  borbu s kilogramima možemo slobodno reći da je utjecaj velik i ohrabrujući. Razlog ovoj tvrdnji je činjenica da je kokosova mast riznica energije koja istovremeno pruža dugotrajan osjećaj sitosti čime direktno utječe na smanjivanje čovjekove želje za hranom. Time će nekome tko želi izgubiti kilograme viška omogućiti da se osjeća dobro i dulje vrijeme ne poseže za sljedećim obrokom.

Kokosova mast ili ulje imaju i protuupalno djelovanje pa se koriste i kod reumatoidnih bolesti, artritisa i svih ostalih bolesnih stanja zglobova.

Kokosova mast i ulje – vaši omiljeni beauty saveznici

kokosova mast
Foto: Unsplash

Što se tiče korištenja kokosove masti i ulja za njegu kože tijela moramo napomenuti da je kokosova mast jedna od rijetkih namirnica koja dobro djeluje na sve tipove kože. Iako je bogata masnim kiselinama kokosova mast se vrlo dobro upija u kožu i blaga je prema njoj.

Kokosova mast je odlična i za tretiranje kose pa se često nalazi u hranjivim pakunzima za kosu. Ona hrani i regenerira kosu koja postaje ljepša i snažnija što je odmah uočljivo kod tropskih stanovnica koje ga koriste od najranije mladosti i diče se prekrasnom kožom i još krasnijom luksuznijom kosom. Masaža tjemena s ovom masti može pomoći i kod rasta kose.

Ako sam vam dobro dočarala pogodnosti koje pruža kokosova mast i učinila ju primamljivijom, evo nekoliko načina na koje možete uvesti kokos u svoju redovnu beauty rutinu:

  • Okupajte se u opuštajućoj kupki s malo kokosove masti i otkrijte koliko svilenkasta može biti vaša koža
  • Napravite piling od morske soli i kokosove masti te istovremeno očistite i omekšajte svoju kožu
  • Zagladite ispucale vrhove s minimalnom količinom masti na prstima
  • Uživajte u vlastitom wellness tretmanu stopala s kupkom za stopala u koju ste dodali malu količinu kokosovog ulja
  • Svaku večer skinite šminku i očistiti kožu od nečistoća pomoću tankog sloja kokosove masti
  • Njegujte nježnu kožu vaše bebe s kokosovim uljem koje će se odlično upiti
  • Koristite kokosovu mast kao balzam za usnice jer je odličan za ispucale usnice koje će se oporaviti već nakon nekoliko korištenja
  • Osnažite nokte i omekšajte zanoktice utrljavanjem kokosove masti u njih
  • Kokosovo ulje je prirodni highlighter! Utapkajte ga u kožu i zasjajte!