Pramenovi – kako sačuvati željenu nijansu pramenova

Foto: Pixabay

Popularnost pramenova ne jenjava već godinama. Pramenovi su idealan način da promijenite boju kose, a da to bude na način koji je mnogo lakši za održavanje od klasičnog bojenja. Nije ih teško održavati, a efektniji su od običnog bojenja kose. Kod stavljanja pramenova niti posjeti frizeru ne moraju biti tako česti…

Pramenovi su i  moderno rješenje i sve je više vrsta pramenova i načina za postizanje različitih efekata. Ako želite biti u trendu vrijeme je da i vi izaberete željeni izgled i trk na pramenove kod frizera!

Nijansiranje pramenova daje kosi luksuzni izgled

pramenovi
Foto: Pixabay

Ako ste skloni tradicionalnim rješenjima onda ćete izabrati foilyage, pramenove na deblju ili tanju foliju koji kosi daju lijep i osvježeni izgled. Obično se moraju obnavljati svakih dva mjeseca.

Sljedeća popularna tehnika stavljanja pramenova su tzv. balayage pramenovi, i za nju je potreban iskusniji kolorist koji će znati napraviti dobru mješavinu različitih boja kojom će se bojati vrhovi kose i dio kose koji okružuje lice. Balayage pramenovi su vrlo jednostavni za održavanje.

Ombre pramenovi su jedna od najpopularnijih vrsta pramenova i njihovo održavanje također nije zahtjevno. Riječ je o tehnici bojenja pramenova u kojima se  donji dio kose boji u svjetliju nijansu koja tamni što je bliže korijenu kose.

Baby pramenovi su najtanji pramenovi i izgledaju kao da vam je kosa prirodno posvijetlila na suncu. Kosi daju svježinu i pomlađuju je.

Sombre je tehnika bojenja pramenova koja je idealna za brinete jer je u pitanju ublažena verzija ombre tehnike pa je prijelaz između donjeg i gornjeg dijela kose mnogo suptilniji.

Posljednja tehnika bojenja pramenova su peekaboo pramenovi, nazvani tako jer je riječ o pramenovima koji se skrivaju u kosu, ispod njenog gornjeg sloja i pojavljuju se kao svojevrsno iznenađenje pri kretanju kose. Peekaboo pramenovi izgledaju odlično ako se naprave i u nekim manje standardnim bojama kao što su crvena, plava, ljubičasta, zelena i slično.

Pramenovi
Foto: Unsplash

Nekoliko savjeta za održavanje pramenova svježim i sjajnima

Pramenovi, kao i svaka boja za kosu, s vremenom blijede od pranja kose, a ponekad se dogodi i da promijene svoju boju u onu manje privlačnu, izblijedjelu nijansu. Ponekad pramenovi neprivlačno požute ili postanu narančasti što može izgledati vrlo neatraktivno.

Ako želite doći do željenih tonova i zadržati ih upravo takvima kakve ste željeli pročitajte sljedeće savjete poznatih frizera i stilista za kosu:

  • Kako bi se spriječilo pojavljivanje prirodnog žutog pigmenta u kosi njegovo se žutilo uvijek mora neutralizirati dodavanjem nekog hladnog reflektirajućeg tona, kao što je srebrni, platinasti ili sivi. Takvi tonovi ublažuju žuti pigment, ali stvaraju i dodatan vizualni efekt na kosi.
  • Sprječavanje žutila možete ublažiti i korištenjem šampona koji sprječava i neutralizira žuti efekt. Možete ih kupiti u bilo kojoj drogeriji ili pitati svog frizera da vam preporuči ono što je najbolje za vašu kosu.
  • Smanjite broj pranja kose. Svakim pranjem kose ona ostaje bez hranjivih ulja koja ju čine zdravom i sjajnom. Pokušajte pranje kose svesti na dva puta tjedno, a ako vam se to čini nemogućom misijom samo ju smočite hladnom vodom i stavite regenerator na vrhove što će doslovno vratiti pramenove u život.

Mnogim ženama je ovo vrlo teško prihvatiti, osobito ako imaju kratku kosu i nije im teško oprati je „na brzinu“. Ali svako pranje skida još jedan sjajni sloj s vaših pramenova pa se pokušajte suzdržati od čestog pranja ako ikako možete.

  • Kako bi vaši pramenovi što dulje bili sjajne boje pokušajte ih što manje tretirati s uređajima za uređivanje kose. Razne pegle za kosu i figara uništavaju zdrave folikule i blijede boju na vašim pramenovima. Toplina također utječe i na suhoću kosu zbog čega pramenovi brzo gube sjaj.

Pramenovi – zaštita od topline

pramenovi
Foto: Unsplash

Toplina je oduvijek neprijatelj zdrave i sjajne kose jer je isušuje i uništava njen vanjski sloj što je osobito vidljivo kod obojene kose.

  • Pramenove možete jednostavno zaštiti od sunca nošenjem šešira, a možete pokušati i sa sprejom za kosu koji u sebi ima zaštitu od ultraljubičastih zraka. Jednom kada se naučite nositi šešir uvidjet ćete koliko on štiti vašu kosu i bit ćete oduševljeni rezultatom.

Sprej za zaštitu kose također nije veliki luksuz i može se nabaviti po pristojnoj cijeni, a daje vrlo dobre rezultate.

  • Uvijek koristite hranjive šampone i maske namijenjene kosi koja je bojana i dopustite im da ju duboko hidratiziraju kako bi pramenovi ostali sjajni i živi. Ovdje će vam od pomoći biti ljubičasti šampon i regenerator koji su namijenjeni blokiranju stvaranja žutih pramenova.

Iskušajte svu blagodat ulja za kosu kojeg je dovoljno nanijeti na vrškovima prstiju, daleko od tjemena, i vaša će kosa zablistati!