Što je turska sauna i kojih je njezinih 10 dobrobiti

Sauna
Foto: Unsplash

Turska sauna ili turska kupelj definitivno pripada među najstarije oblike čišćenja organizma, a u Turskoj postoji pod nazivom hamam. Ovaj istočnjački način odmora i wellnessa ne postoji samo u Turskoj već i u nekim susjednim zemljama, kao što su primjerice Maroko ili Egipat. 

Turska sauna je i dan danas vrlo važan dio arapske kulture, osobito s religijske strane jer omogućuje pročišćenje prije molitve, ali je ujedno i velika turistička atrakcija.

Povijest turske saune

Turci su koncept svoje kupelji preuzeli iz rimske povijesti i to za vrijeme Osmanskog carstva, perioda turske povijesti kada su Turci bili među najjačim svjetskim carstvima. 

Hamam se u početku koristio samo u džamijama, što je bilo vezano uz pročišćavanje tijela i duha za obrede. Nakon nekog vremena, turska sauna se počela odvajati od džamija i graditi u mnogim javnim zgradama, a kasnije i domovima. 

Hamam ili turska sauna je vrlo važna Turcima, stoga je oduvijek bila vrlo luksuzno uređena, s tim da se u svakom hamamu nalazio dio za žene i dio za muškarce. Oba su spola bila vrlo posvećena odlascima u tursku kupelj i taj se ritual smatrao dijelom turske kulture. U saunama se nije samo brinulo o higijeni tijela već je to bilo i mjesto za druženje, pjevanje i uživanje u jelu. 

Kako je izgledao jedan posjet turskoj sauni? 

Korisnici saune prvo su dolazili u prostoriju kojom se širio vrući zrak, a uživanje u njemu se odvijalo na kamenim klupama na kojima se moglo i ležati. Nakon toga se prelazilo u sljedeću prostoriju u kojoj se nalazila parna kupelj u kojoj se tijelo tretiralo raznim sapunima ili omiljenim eteričnim uljima. Nakon toga je red bio na odlazak u hladniji prostor gdje se moglo konzumirati voće i piti razni napitci, a postojala je i mogućnost masaže. Mnogi korisnici saune su voljeli odrijemati nakon toga pa je postojala i posebna prostorija za spavanje. 

Današnje turske saune nude i tradicionalnu uslugu, istovjetnu onoj iz prošlosti, a koja uključuje cjelokupni tretman od strane osobe istog spola, a to je pranje, piling cijelog tijela, pranje kose i tijela te masaža. Isto tako, vi se sami možete pobrinuti za čišćenje tijela i možete donijeti svoja sredstva i pribor. Moderne turske saune sada uključuju i neke druge usluge poput korištenja maski za lice, masaže stopala (refleksologija) i slično. 

Turska sauna danas

Turska sauna - ilustracija
Foto: Pixabay

Turske se saune izrađuju na poseban način jer se koriste materijali koji imaju izvrsna izolacijska svojstva i koja su vodonepropusna, a to su akrilni materijali i ekstrudirani polistireni. Vrlo su lijepo i detaljno ukrašene, posebnim vrstama keramike ili mozaik pločicama. 

Većina wellness i spa centara nude sve vrste sauna, pa je tako u njima zastupljena i turska sauna ili kupelj. Često je nazivaju i parnom kupelji, a osnovna razlika između turske saune i ostalih vrsta sauna jest niža temperatura.

Para u turskoj kupelji je vrlo dobra za dišni sustav, a visoka vlažnost zraka koja iznosi gotovo 100 % i temperatura su idealne za detoksikaciju organizma. Turska sauna potiče znojenje i otvaranje pora čime se omogućuje izlazak toksina iz tijela.

Kao što smo ranije napomenuli, turska sauna nema tako visoke temperature (kao recimo finska) i one se obično nalaze u rasponu od 45-50 stupnjeva Celzijevih pa su mnogo ugodnije i lakše za podnijeti. Preporučeni boravak u sauni je 20 minuta. 

Koje su dobrobiti turske saune?

Turska sauna
Foto: Pixabay

Sauna ima mnoge dobrobiti, a u nastavku ćemo nabrojati najvažnije:

1. Antistresno djelovanje

Turska sauna djeluje vrlo relaksirajuće na tijelo, a većina osoba koje ju koriste kažu da se nakon nje osjećaju „lakim kao pero“.

2. Oporavak i opuštanje mišića

Ovo je još jedna odlična prednost turske saune, a osobito je vrijedna sportašima jer opušta mišiće, a kasnije ih i oporavlja tijekom tuširanja hladnijom vodom.

3.Hidratacija pluća

Visoka vlažnost koja vlada u saunama odlična je za hidrataciju pluća, što se inače radi toplim napitcima, ali i putem saune.

4. Olakšavanje respiratornih simptoma

Visoka vlažnost koja se koristi u turskoj parnoj kupelji odlična je za osobe koje pate od respiratornih problema jer je vrlo slična inhalaciji. Mogu se dodati i neka korisna eterična ulja koja pomažu pročistiti respiratorni sustav.

5. Dubinsko čišćenje tijela i detoksikacija

Turska sauna otvara sve tjelesne pore čime potiče lučenje toksina iz tijela, čak i iz dubljih slojeva kože. Detoksikacija organizma je vrlo dobar način za rješavanje problema s kožom pa će se ona riješiti mrtvih stanica, masnoća i bakterija koje uzrokuju akne. 

6. Podizanje imuniteta

Detoksikacija će imati povoljan učinak i na imunitet jer će se tijelo riješiti toksina. Istovremeno će omogućiti bolji otpor tijela respiratornim infekcijama.

7. Jačanje cirkulacije

Poznato je i pozitivno djelovanje saune na cirkulaciju krvi u tijelu. Razlog je širenje krvnih žila čime se pospješuje slaba cirkulacija u krvnim žilama. Istovremeno se povećava i količina krvi koja dolazi do kože.

8. Stvaranje meke kože

Čišćenje pora, piling tijela i masaža imaju jako povoljan učinak na kožu tijela te je nešto što posebno oduševljava žensku populaciju.

9. Pomoć optoku limfe

Kao što djeluje na cirkulaciju krvi, tako turska kupelj djeluje i na optok limfe. 

10. Podizanje energije

Turska sauna je odlična i za podizanje energije. Iako za vrijeme opuštanja možete osjećati umor i manjak energije, nakon izlaska iz saune osjećat ćete se kao „novi“.

Pravila kod korištenja saune

Turska sauna
Foto: Pixabay

Postoje neka osnovna pravila koja se moraju imati na umu prilikom korištenja saune, a to su:

  • Zabranjeno je konzumirati alkohol prije odlaska u saunu
  • Saunu je najbolje koristiti u periodu dana kad niste siti niti gladni
  • U sauni se ne smije nositi nakit
  • U saunu se dolazi bez šminke
  • Prije korištenja saune potrebno je tuširanje
  • Poželjno je sjediti na ručniku iz higijenskih razloga
  • Ako ste sportaš prije korištenja saune pričekajte barem 30 minuta
  • Ako se ne osjećate dobro odmah napustite parnu kupelj
  • Nakon korištenja saune nanesite neki hranjivi losion
  • Nakon korištenja saune ne smijete pretjerati s jelom ili pićem, a najbolje je konzumirati laganu hranu i čajeve
  • OPREZ! Sauna se ne preporučuje osobama koje imaju kroničnu kožnu bolest, koje imaju srčane tegobe, osobama s visokim krvnim tlakom i ljudima koji imaju vrtoglavice.