Vrtna garnitura od paleta 

Želite li svoju zonu za opuštanje postaviti vani? Vanjski namještaj i ostali dodaci sada su dostupni u gotovo svim bojama, oblicima i materijalima. Ali ako više volite kreativnost, možete početi izrađivati ​​vlastite komade. Na primjer, od paleta koje su posljednjih godina vrlo popularne.

Što sve možete izraditi od paleta?

paleta
Foto: Pixabay

Kada je riječ o vrtnom namještaju i priboru, palete nude širok raspon mogućnosti. Od njih možete lako izraditi stolice, sofe, ležaljke, klupe za ljuljanje ili stolove. Ništa manje nije atraktivna ni ograda od paleta oko terase, koju možete ukrasiti raznim biljkama, te naravno uz njenu pomoć odvojiti prostor za opuštanje od ostatka vrta. Više nego dovoljno inspiracije ćete pronaći na internetu i u tiskanim časopisima. 

Koji je postupak pri izradi namještaja? 

Ne morate biti majstor stolar s potpuno opremljenom radionicom da biste uspjeli izraditi namještaj od paleta. Za samu izradu namještaja trebat će vam samo brusilica, boja namijenjena vanjskoj upotrebi, bušilica, vijci za drvo i kotačići za namještaj. I naravno palete. Njihov broj ovisi o vrsti i količini namještaja koji izrađujete. 

Uvijek počnite s planom i dizajnom. Prvo dobro razmislite što ćete točno izrađivati i kako će to izgledati. U skladu s tim izrežite palete na potrebne dimenzije – ili ih dajte izrezati. 

Foto: Pixabay

Palete je potrebno najprije obrusiti, po mogućnosti ekscentričnom brusilicom. Zatim ih obojite akrilnom bojom, lakom ili uljem za drvo. Nakon što se boja osuši, pojedine komade namještaja pričvrstite dovoljno dugim vijcima za drvo. Ako izrađujete stol, ne bi smjela nedostajati ploča koja će popuniti praznine i sjediniti površinu za odlaganje. Ako želite očuvati jednostavni dizajn palete, posegnite za prozirnom staklenom pločom. Fotelje, sofe i ležaljke je dovoljno samo još opremiti posebnim jastucima za vrtni namještaj, koji će se pobrinuti za maksimalnu udobnost. 

Dalje, namještaj od paleta ne bi trebao stajati izravno na tlu. Stoga ga možete opremiti kotačićima s kočnicom, što će uvelike olakšati svako daljnje rukovanje. Namještaj od paleta je relativno težak, stoga ne zaboravite odabrati kotačiće s dovoljnom nosivošću

Foto: Pixabay

Prednost namještaja od paleta je prirodna ventilacija, zahvaljujući kojoj presvlake stalno “dišu”. Slobodni prostor u paletama je svakako moguće iskoristiti i na druge načine. Sve što trebate učiniti je dodati nekoliko ladica koje ćete zasigurno iskoristiti za spremanje raznih sitnica, kao što su prostirke, podmetači, salvete, svijeće ili razne kartaške i društvene igre. Nemojte se bojati pustiti mašti na volju. Osim ladicama, fotelje i sofe još možete opremiti drvenim daskama postavljenim sa strane, koje će tada služiti kao mali stolići