Građevinska dozvola – koliko košta i zašto je trebamo?

građevinska-dozvola
Foto: Pixabay

Građevinska dozvola je dokument koji morate pribaviti ako želite započeti gradnju neke nekretnine. Ovom dozvolom se potvrđuje da je vaš projekt napravljen u skladu s propisima i uvjetima koje mora ispunjavati te da su ispunjeni svi ključni preduvjeti potrebni za gradnju vaše građevine. Osnovne informacije možete pronaći na službenoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Građevinska dozvola je obavezni dokument, što znači da ne smijete započeti gradnju bez nje, a ako je započnete, pa čak i završite gradnju možete biti kažnjeni velikom novčanom kaznom, a postoji i mogućnost da ćete morati ukloniti tj. srušiti vašu nekretninu po sili zakona.

Građevinska dozvola nije potrebna za svaku kozmetičku sitnicu na građevini kao što je popravak ili izgradnja zida na međi, ali je nužna ako nadograđujete zgradu, prenamjenjujete dio zgrade ili kuće ili dodajete novi prostor. Kako biste bili sigurni da li ju trebate ili ne, te koliko košta građevinska dozvola najbolje se raspitati kod ovlaštenih osoba, kao što su arhitekti ili državni službenici u Ministarstvu graditeljstva.

građevinska dozvola
Foto: Pixabay

Kome treba podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole

Zahtjev za izdavanje dozvole predaje osoba koja financira gradnju, dakle investitor, a to je potrebno učiniti u upravnom tijelu grada u kojem se planira gradnja, a modernizacija državne uprave omogućila je da to učinite i preko sustava „eDozvola“ koji olakšava predaju zahtjeva.

U ovoj online platformi možete vrlo jednostavnom procedurom poslati zahtjev, ispuniti sve potrebne podatke i dodati sve priloge projekata i slično, što omogućuje slanje zahtjeva bez čekanja u redovima i iz udobnosti vlastitog doma. Za predaju zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole možete angažirati i svog arhitekta. 

Efektivno isplanirajte svoj dan jer će vam kod predavanja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole biti potrebni mnogi dokumenti: glavni projekt  (u 3 primjerka), izjava ovlaštenog projektanta da je projekt u skladu s propisima, izvješće o kontroli projekta te još nekoliko dokumenata koje možete pronaći na stranicama platforme „e-građani“.

Građevinska dozvola - nacrt
Foto: Pixabay

Koliko košta građevinska dozvola?

Sama građevinska dozvola uistinu nije veliki trošak jer je u stvari riječ o običnoj administrativnoj pristojbi za izdavanje dozvole, a cijena se kreće od grada do grada. U manjim gradovima cijena je za nekoliko stotina kuna manja nego u većim gradovima u kojima je trošak izdavanja građevinske dozvole otprilike 1000 kuna. 

Zabluda o skupoći građevinske dozvole vezana je uz sve troškove koje morate platiti prije nego što pošaljete zahtjev za njenim izdavanjem, a bez kojih ne možete uopće dobiti dozvolu. Evo koje dvije stvari morate učiniti i koje dokumente pripremiti prije nego što platite građevinsku dozvolu.

1. Glavni projekt – najjednostavnije formulirano: bez glavnog projekta nema građevinske dozvole. Glavni projekt radi ovlašteni arhitekt, a cijene se kreću od 17 do 25 eura plus PDV, i to po kvadratnom metru.  

2. Geodetski projekt – ovo je dio glavnog projekta, ali se obično naplaćuje zasebno, a cijena mu se kreće između 7 tisuća i 10 tisuća kuna. Njega radi ovlašteni geodet i bitan je upis u česticu.

Kao što vidite, sama građevinska dozvola nije skupa, ali ono što joj prethodi uistinu nije mali izdatak.

građevinska dozvola
Foto: Pixabay

Može li se zaobići dobivanje građevinske dozvole?

Nažalost, prilično je uobičajeno da vlasnici kuća krenu u projekte poboljšanja doma bez podnošenja zahtjeva za dozvolu, plaćanja pristojbe za prijavu ili pregleda i odobrenja radova. I dok je moguće da se takvi projekti mogu dovršiti kvalitetno i da nikada ne uzrokuju probleme, nije dobra praksa pokušavati zaobići službeni postupak izdavanja dozvola.

Ako pokušate prodati svoju kuću, inspekcija kupaca može otkriti preuređenje ili dodatke koji su napravljeni bez odgovarajućih dozvola i koji možda nisu u potpunosti u skladu s propisima. To vas može spriječiti u prodaji kuće i može zahtijevati da poništite prethodni posao i krenete ispočetka, ovaj put s dozvolom.

U slučaju požara, strukturalnog kolapsa ili većeg vodovodnog problema, ako se otkrije da je nesreća rezultat rada koji je obavljen bez dozvole ili inspekcije, moguće je da polica osiguranja vlasnika kuće odbije pokriti štetu.