Što je zeleni čaj i koje su 6 prednosti pijenja ovog napitka

zeleni-čaj
Foto: Pixabay

Jeste li znali da se zeleni čaj smatra superhranom? U zadnjih par godina popularnost ovog napitka naglo je porasla, a mnogi ljubitelji zdrave hrane uveli su zeleni čaj u svoju svakodnevicu. Razlog tome su brojne prednosti zelenog čaja koji može pozitivno utjecati na naše fizičko i mentalno zdravlje ako ga svakodnevno konzumiramo. Koje su prednosti ovog čaja i kako ga trebamo konzumirati? Postoje li posljedice pretjeranog unosa zelenog čaja? Evo odgovora na ova i sva ostala pitanja o ovom ljekovitom biljnom napitku.

Što je zeleni čaj?

Zeleni čaj
Foto: Unsplash

Ljubitelji čajeva znaju da postoji pregršt vrsta: crni čajevi, bijeli čajevi, i slično. Razlika među njima temelji se upravo na vrsti osušenog bilja.

Lišće zelenog čaja zapravo je lišće biljke Camellia Sinensis koja ima dvije varijante; jednu koja raste u Kini (od nje se stvaraju zeleni i bijeli čajevi) i jedna varijanta koja raste u Indiji (koristimo je za pripravljanje crnog čaja). 

Dobrobiti zelenog čaja su do sada dokazane brojnim istraživanjima, ali valja naglasiti da su zeleni čajevi puno zdraviji od ostalih vrsta čajeva zbog velike koncentracije flavonoida, poznatog antioksidansa kojeg nalazimo u zelenoj varijaciji biljke. Flavonoid ili vitamin P ima nevjerojatna svojstva pa je izuzetno važan za dobru funkciju ljudskog organizma, uključujući osnaživanje organizma. Flavonoidi također djeluju i protuupalno zbog čega je zeleni čaj odličan pomoćnik u liječenju raznih stanja, kao što je primjerice čir na želucu.

Zeleni čaj se također najmanje prerađuje i zadržava svoje djelotvorne sastojke u obliku koji je blizak izvornom. Upravo zato mnogi biraju zeleni, a ne bijeli ili crni čaj i upravo zato je u zadnjih par godina ovaj napitak postao apsolutan hit po cijelom svijetu. Ova vrsta čaja potpuno je prirodna i stoga je najadekvatnija za unos u organizam.

Koliko zelenog čaja trebam konzumirati?

Istraživanja nisu u potpunosti suglasna kada je riječ o količini čaja koju je potrebno konzumirati za maksimalnu korist. Ipak, većina znanstvenika se slaže da bi se osoba trebala ograničiti na jednu šalicu dnevno, s obzirom na to da čaj u sebi ima mnogo kofeina koji može loše utjecati na osobe koje nemaju nikakvu rezistenciju.

Osobe koje su prije zelenog čaja konzumirale kavu mogu piti i više šalica dnevno, a osobe koje piju oboje kavu i zeleni čaj trebale bi pripaziti na unos spomenutih napitaka. Potrebno je pronaći balans koji će vam odgovarati, tako da ste energetični, ali imate zdrav ciklus sna.

Koliko je kofeina zapravo u zelenom čaju?

Zeleni čaj
Foto: Unsplash

Količina kofeina u šalici zelenog čaja može varirati. Razlog tome je način uzgoja i obrada pa neki čaj može imati manje kofeina nego očekivano. Ipak, istraživanjem se ustanovilo da šalica zelenog čaja ima otprilike 28 mg kofeina. To je upola manje kofeina nego u šalici crnog čaja te je zato bolji izbor za one koji nisu naučeni na veliki dnevni unos kofeina. 

Što moram znati prije nego što krenem piti zeleni čaj?

Ako ste tek započeli piti zeleni čaj, potrebno vas je upozoriti na par stvari. Već smo spomenuli da se više od šalice dnevno ne preporučuje početnicima. Spomenuli smo i da se u čaju nalazi mnogo kofeina. Zbog toga je jasno da bi bilo najbolje popiti šalicu čaja u jutarnjim satima, kako ne biste poremetili svoj san. 

Ipak, važno je naglasiti da se zeleni čaj nikada ne smije piti na prazan želudac! Naime, tanini u čaju pojačavaju želučanu kiselinu te to može uzrokovati mučninu kod osoba koje konzumiraju čaj bez da su išta prethodno pojele.

U pravilu se preporučuje popiti zeleni čaj između obroka (doručak i ručak), ali nikad istovremeno s jelom (zeleni čaj može omesti unos željeza tijekom jedenja).

Je li zeleni čaj opasan?

Zeleni čaj sam po sebi ne stvara veće tegobe. Ipak, nuspojave će se pojaviti u slučaju da konzumirate pretjeranu količinu i tada može biti zeleni čaj opasan. To znači da ste prenaglo počeli unositi velike količine kofeina koji vas može učiniti nervoznim, utjecati na vaš san pa čak i povećati anksioznost iako ste zeleni čaj popili kako bi se osjećali bolje. 

Čaj je također diuretik i pretjerana konzumacija može dovesti do dehidracije. Što znači da je zeleni čaj diuretik? To znači da on pomaže izbacivanje vode iz organizma, u kojoj se nalaze toksini kojih se tijelo želi riješiti.  

Neke osobe mogu imati probavne smetnje (ako su same po sebi podložne pretjeranom lučenju želučane kiseline) ili probleme sa željezom.

Ipak, ovi simptomi su većinom direktna posljedica neumjerene konzumacije čaja te osoba koja pije šalicu dnevno ne bi trebala imati nikakvih problema. Stoga budite umjereni u ispijanju ovog ljekovitog napitka.

Kako pripremiti zeleni čaj?

Zeleni čaj
Foto: Pixabay

Zeleni čaj može se piti i vruć ili hladan i nema razlike u kvaliteti završnog napitka.

Tijekom kuhanja čaja važno je ne preliti čaj direktno s kipućom vodom, već pričekati 10 minuta kako bi se voda ohladila i kako bi se uspješno sačuvala sva dobra svojstva biljke. Nakon što prelijete čaj s odstajalom vodom, natapajte lišće do 5 minuta, ovisno o jačini koju želite postići. 

Ako volite dodavati mlijeko u čaj, to ćete moći učiniti i sa zelenim čajem. Samo imajte na umu da ako koristite čaj za gubitak kilograma dodavanje mlijeka može sputavati napredak zbog dodatnih kalorija koje unosite u čaj. 

Ako vam je okus čaja preintenzivan, on se može miješati s drugim biljnim čajevima. Ujedno se može piti i kao hladni čaj, pomiješan s mentom, limunom i slično.

Koje su prednosti zelenog čaja?

Zeleni čaj ima mnoge prednosti, a to samo dokazuje da nije uzalud jedna od glavnih tema kada su najzdraviji čajevi u pitanju.

1. Zeleni čaj ubrzava metabolizam

Svakodnevna konzumacija čaja može poboljšati vaš metabolizam: krv bolje teče, srce bolje kuca, masti bolje sagorijevaju. To je jedan od razloga zašto je zeleni čaj čest odabir kod osoba koje žele izgubiti višak kilograma i poboljšati svoje opće tjelesno stanje.

2. Pomaže u borbi protiv raka

Studije su pokazale da zeleni čaj ima pozitivan utjecaj na prevenciju raka zbog svojih antioksidativnih svojstava. Većinom se radi o raku usta, gušterače, bubrega, želudca i slično. 

3. Bori se protiv bolesti krvožilnog sustava

Kardiovaskularne bolesti su ogroman problem u današnjem društvu, pogotovo zbog loše prehrane i manjka tjelesne aktivnosti. Zeleni čaj smanjuje količinu LDL kolesterola (lošeg kolesterola) i sprječava nastanak brojnih koronarnih bolesti. 

4. Može spriječiti dijabetes tipa 2

Zadnjih nekoliko godina primjećuje se veliki porast osoba s dijabetesom tipa 2. Konzumacijom zelenog čaja smanjuje se osjetljivost na inzulin te se također smanjuje količina šećera u krvi. Stoga se zeleni čaj preporučuje za prevenciju, ali i stabilizaciju šećera kod bolesnika. Zbog toga većina proizvođača zelenog čaja naglašava njegova antidijabetička svojstva.

5. Zeleni čaj je dobar za mozak

Kofein jest stimulans koji poboljšava funkciju mozga, smanjuje vrijeme reakcije, povećava produktivnost. U kombinaciji s katehinima koji smanjuju kognitivno oštećenje predstavlja odličnu hranu za vaš mozak. Stoga je zeleni čaj najbolji izbor za sve koji žele ojačati svoje moždane funkcije.

6. Poboljšava zdravlje usta

Katehini imaju razna antibakterijska svojstva te zaustavljaju nekontrolirano umnažanje mnogih bakterija u našim ustima. Na ovaj način poboljšavaju oralno zdravlje, ali i osiguravaju dobar zadah.

Trebam li zamijeniti kavu sa zelenim čajem?

Zeleni čaj i kava su oboje dobar odabir za napitak ako se konzumiraju u normalnim količinama: imaju mnoštvo kofeina i antioksidansa koji se bore protiv mnogih bolesti i upala. No ipak se razlikuju po nekim svojim svojstvima stoga je odabir napitka vrlo individualan.

Čaj je bolji za osobe koje su anksiozne, imaju nesanicu ili slično. Razlog je taj što ima manje kofeina (koji ponekad može pogoršati spomenute simptome), ali i što u sebi ima određene aminokiseline koje uzrokuju stanje smirenosti i opuštanja.

Ipak, kava je mnogo bolja za osobe kojima je potrebna veća količina kofeina kako bi se lakše koncentrirali i bili produktivniji. Također se preporučuje za bilo koga tko se bavi zahtjevnim radom ili kretanjem.