Ulje čajevca – 9 koristi ovog popularnog ulja

ulje-čajevca
Foto: Pixabay

Ulje čajevca iznimno je popularno eterično ulje koje se može pohvaliti širokom paletom djelovanja protiv raznih zdravstvenih tegoba i bolesti pa je u jako širokoj upotrebi. Poznato je da ulje čajevca djeluje kao antiseptik i fungicid, ali također je djelotvorno protiv određenih vrsta virusa ili bakterija.

S obzirom na to da je riječ o potpuno prirodnom lijeku, koji se proizvodi od listova istoimene australske biljke čajevac, njegova je upotreba u potpunosti sigurna i ne može napraviti štetu ljudskom organizmu. Ako imate neke od tegoba u kojima vam čajevac može pomoći slobodno posegnite za ovim „lijekom u bočici“. 

Eterično ulje čajevca ima mnoge primjene, a najviše ga se koristi za liječenje sljedećih tegoba:

  1. Za liječenje gljivica kože i noktiju
  2. Za dezinfekciju rana, ogrebotina i slično
  3. Za uklanjanje bakterija kod kože sklone aknama
  4. Za otklanjanje neugodnih mirisa stopala
  5. Za otklanjanje problema vlasišta i peruti
  6. Za zaštitu od insekata
  7. Za sigurno čišćenje kućanstva
  8. Za zaštitu rodnice i liječenje vaginalnih infekcija
  9. Za upaljene mišiće

1. Eterično ulje čajevca protiv gljivica kože i noktiju

Ulje čajevca
Foto: Unsplash

Eterično ulje čajevca jedno je od najboljih rješenja za liječenje i uklanjanje gljivica na koži ili noktima jer ima jako antifungalno djelovanje, što znači da dobro uništava sve vrste gljivica. 

Gljivice koje se razviju na noktu prvo promijene izgled nokta, koji postaje žute ili oker boje jer ga gljivice nastanjuju i uništavaju. Postane li nokat zadebljan znači da je već došlo do jače invazije gljivica te da je potrebno biti vrlo uporan s liječenjem i koristiti ulje što je češće moguće. 

Eterično ulje čajevca protiv gljivica djeluje i u poodmaklom stadiju bolesnog nokta, ali je to dugotrajan proces s kojim je potrebno biti uporan.

2. Dezinfekcija rana, ogrebotina i slično

S obzirom na to da ulje čajevca ima fantastična antiseptička i antibakterijska svojstva ono je idealno za sprječavanje raznih infekcija kože koje se mogu razviti na raznim vrstama rana, ogrebotina, pa čak i opekotina.  

Ulje čajevca je jako koncentrirano pa se ne bi smjelo samo koristiti u ovu svrhu već ga je potrebno razrijediti uljem nevena ili gospine trave, što su također dvije vrste ulja koje imaju odlična protuupalna svojstva.

3. Uklanjanje bakterija kod kože sklone aknama

Antiseptička svojstva čajevca smo spomenuli već ranije, a sada ćemo objasniti na koji način ulje čajevca može pomoći koži sklonoj aknama i upalama. Ono zapravo pomaže očistiti lice od bakterija, a koristi se tako da se nekoliko kapi ulja dodaje u tonik za čišćenje lica ili slično. Također se može naći i u raznim maskama za lice, a mnogi ga koriste tako da upaljeni prištić natapkaju čajevcem uz pomoć običnog štapića za uši. 

4. Otklanjanje neugodnih mirisa stopala

Bakterije i razne gljivice vole tamna, vlažna i zatvorena mjesta pa su im ljudska stopala vrlo primamljivo mjesto za obitavanje. Ako imate problema sa znojenjem nogu vjerojatno ćete iskusiti i stvaranje vrlo neugodnog mirisa koji će vas zapuhnuti tijekom skidanja cipela. 

U ovakvim slučajevima od velike vam koristi mogu biti eterična ulja, odnosno konkretno, ulje čajevca koje će vam pomoći ukloniti neugodan miris. Kako bi bolje djelovalo i ne bi prouzročilo još vlažnije stanište za gljivice, stopalo se mora tretirati puderom. Najjednostavniji recept za stvaranje pudera za liječenje neugodnog mirisa je spajanje pola šalice nekog dječjeg pudera s 20 kapi ulja čajevca. 

5. Otklanjanje problema vlasišta i peruti

Vlasište je također jedan dio ljudske kože koji je sklon problemima i razvoju raznih tegoba. Ulje čajevca i ovdje može biti od velike pomoći. Perut koja se javlja na kosi većinom se javlja zbog gljivične infekcije kože vlasišta, a čajevac će pomoći smanjiti neugodne simptome infekcije kao što su svrbež vlasišta te smanjenje upale.

Eterična ulja, u ovom slučaju eterično ulje čajevca, se koriste tako da se dodaju u obični šampon ili se napravi posebna maska za kosu.

6. Zaštita od insekata

Brojna istraživanja pokazala su da ulje čajevca djeluje i kao repelent pa će vam pomoći otjerati dosadne insekte dok će vam istovremeno pomoći u slučaju ugriza ili uboda kukaca. S obzirom na svoja protuupalna svojstva ono je dobro za smanjivanje otekline i crvenila koji su nastali ubodom.

Također je poznato da ulje čajevca tjera nametnike jer im smeta njihov miris stoga slobodno nakapajte nekoliko kapi oko vreća za smeće ili na mjestima na kojima ste primijetili mrave i pauke. Možete ga pomiješati i sa soli u omjeru 1 šalice soli i 20 kapi eteričnih ulja čajevca i lavande koju kukci i insekti ne vole. 

7. Ulje čajevca kao sigurno čišćenje kućanstva

Ulje čajevca
Foto: Unsplash

Ako volite čistu kuću bez bakterija i gljivica ulje čajevca je vaš najbolji prijatelj. Ono djeluje na sve površine, a koristi se i za perilice rublja. 

Ako volite koristiti potpuno prirodna sredstva za čišćenje tada u 1 L obične vode morate dodati pola šalice octa i 15 kapi eteričnog ulja čajevca. Ovo se sredstvo za čišćenje može  koristiti za čišćenje mnogih površina, osobito staklenih površina i kupaonice. Dodavanjem sode bikarbone u ovu kombinaciju dobit ćete idealno prirodno sredstvo za čišćenje kupaonice.

8. Opuštanje mišića nakon treninga

Ako se baviš sportom i sklon si upalama mišića nakon treninga izmasiraj mišiće uljem čajevca. Naravno, ne smiješ koristiti samo ulje čajevca već je potrebno kapnuti nekoliko kapi u neko drugo bazno ulje, kao npr. bademovo ulje.

9. Ulje čajevca za rodnicu i liječenje vaginalnih infekcija

Ulje čajevca
Foto: Unsplash

S obzirom na to da ovo ulje ima jako antibakterijsko i protugljivično djelovanje ono se može koristiti i kao lijek za liječenje raznih vaginalnih problema, osobito svrbeža i gljivičnih infekcija.

Jednostavno korištenje je također velika prednost ovog liječenja: potrebno je natopiti tampon s 2 kapi ulja čajevca i držati u vagini oko 2 sata. Ovo je potrebno ponavljati nekoliko dana za redom pa napraviti pauzu. 

Iako je ulje čajevca prirodno treba naglasiti da se ulje čajevca za rodnicu treba umjereno koristiti, kao i svako drugo koncentrirano ulje.