Propolis – što je propolis i koje sve čudesne moći ima

propolis
Foto: Unsplash/Simon Kadula

Jeste li znali da med nije jedino što proizvode pčele? One također proizvode spoj koji nazivamo propolis, a stvaraju ga iz soka zimzelenih biljaka. Miješanjem biljnog soka s pčelinjim voskom i sekretima njihova tijela nastaje zeleno-smeđi nusprodukt koji koriste za premaz svojih košnica. To je propolis i uistinu je čudesan.

Ovaj ljekoviti spoj imao je uporabu i u drevnim civilizacijama gdje se smatrao jednim od najkorisnijih pčelinjih proizvoda. Tako su ga Asirci mazali na rane i tumore kako bi spriječili infekciju i ubrzali oporavak, dok su ga Grci koristili za liječenje apscesa, opasnih bakterijskih infekcija. Čak su i Egipćani poznavali propolis i njegove funkcije, pa su ga tako koristili za balzamiranje mumija. 

Teško je odrediti točan sastav propolisa: ovisno o staništu pčela on može jako varirati. Tako će onaj iz Hrvatske imati sasvim drugačiji sastav nego, primjerice, iz Latinske Amerike. Ipak, znanstvenici su se složili da svaki od njih sadrži određene ljekovite spojeve. Većina ovakvih spojeva su polifenoli, antioksidansi koji se bore protiv bolesti ili bilo kakvih oštećenja unutar našeg tijela. Svi već znamo čudesnu korist antioksidansa, spoja koji se bori protiv nastanka tumora.

Najvažniji polifenoli u njemu su flavonoidi koji su u suštini pigmenti prisutni u voću, povrću, cvijeću, kori drveća. Njih biljka samostalno stvara kako bi se zaštitila, a mi ih koristimo jer imaju jaka oksidativna svojstva te ih nalazimo u mnogim zdravim i ljekovitim namirnicama: voću, crnom vinu, zelenom čaju, povrću, i tako dalje. 

U propolisu je pronađeno čak 50 različitih tvari koje aktiviraju različite biološke centre u našem tijelu. Upravo zato on ima ovoliko široku uporabu i ljekovitost. 

Za razliku od meda, on nema prehrambenu vrijednost te se koristi isključivo u medicini i kozmetičkoj industriji. Danas znamo da ima antibakterijska, antivirusna pa čak i antifungalna svojstva. Bori se protiv upala u našem tijelu, slično kao i med, ali još intenzivnije jer je mnogo koncentriraniji.

Znanstvenici nisu u potpunosti sigurni zašto ovaj spoj ima toliki utjecaj na opasne mikroorganizme, ali je neupitno da ima odličnu primjenu u kućnoj medicini. Zbog toga se nalazi u kućnim ljekarnama diljem svijeta i koristi na razne načine.

Propolis
Foto: Pixabay

Kako propolis liječi rane?

Propolis sadrži poseban spoj pinocembrin, flavonoid koji djeluje antifungalno. Ova protuupalna i antimikrobna svojstva čine ga odličnim odabirom za zacjeljivanje rana. Istraživanja su pokazala da ovaj spoj pomaže i u zacjeljivanju opeklina te da potiče ubrzano nastajanje novih, zdravih stanica na mjestu opekline. 

Njegova važnost u zacjeljivanju rana vidljiva je i kod tretiranja mastocita, gdje je učinkovitiji čak i od steroidnih krema. Tu se pak mora raditi o ekstraktu propolisa kako bi se iskoristila najveća koncentracija potrebnih spojeva.

Mogu li propolisom tretirati herpes?

Propolis ima veliku primjenu u liječenju herpesa. Masti koje ga sadrže smanjuju vrijeme zacjeljivanja te nelagodne simptome herpesa. Istraživanja su također dokazala da osim što zacjeljuje herpese, štiti i od budućih izbijanja te je odlična opcija za prevenciju nastanka herpesa. 

Ne smijemo zaboraviti niti da ima veliku primjenu u sprječavanju nastanka karijesa. Koristi se za prevenciju nastanka karijesa, oralne kandidijaze, upale desni te ublažava loš zadah i osjetljivost zuba. Upravo zato je lako pronaći paste za zube koje u svom sastavu imaju propolis, a koje predstavljaju sastavni dio dnevne oralne higijene.

Na što se treba paziti tijekom korištenja?

Zasad nema dovoljno dokaza da se utvrdi sigurnost propolisa, ali se ne smatra rizičnim za uporabu. Međutim, potrebno je biti oprezan tijekom njegovog korištenja. Osobe koje su alergične na med ili pčele zasigurno će imati neki oblik reakcije. Ta reakcija može biti burna te se stoga preporučuje da osoba nakapa malu količinu na kožu kako bi testirala proizvod. 

Treba napomenuti da su određena istraživanja potvrdila da propolis može uzrokovati alergijsku reakciju kad se koristi dulje vrijeme, a koža se nije uspjela naučiti na njega.

Gdje ga nabaviti?

On je dostupan u ljekarnama, ali i u trgovinama zdrave hrane. Može se naći u kremama, mastima i losionima te ga možete kupiti i za oralnu uporabu, u obliku tableta, kapi ili kapsula. 

Ovisno o vašim potrebama uzet ćete njegov određeni oblik. Najčešće se upotrebljavaju kapi koje se mogu koristiti oralno, stavljati na kožu ili umiješati u druge proizvode. 

Foto: Unsplash/Bee Naturalles

Kako koristiti propolis kapi?

Najbolji način za unošenje propolisa jest da nakapate 15-20 kapi na kockicu šećera ili žlicu meda te unesete oralno. Važno je što dulje držati šećer u ustima, sve dok se ne otopi.

Propolis kapi se mogu koristiti i tako da ih dodate u čaj, mlijeko ili vodu te pijete tijekom dana. Ipak, ovo nije toliko popularan odabir jer imaju pomalo gorak okus pa ga slatki šećer ili med ublažavaju. 

Djetetu ga također možete dati sa šećerom, a kockicu možete ostaviti na zraku dan-dva ako želite da alkohol iz tinkture ispari.

Sirovi propolis

Propolis
Foto: Unsplash

Propolis možete konzumirati i u sirovoj formi. Cuclajte i žvačite oko par grama najmanje 15 minuta kako bi što dulje bio u ustima. Ako vam se dio zalijepi na zube mogli bi izgledati žuto. To se žutilo lako skida s medenom pastom za zube. Nju možete napraviti od žlice meda, žlice soda bikarbone i žlice morske soli.

Možete pripremiti i takozvani vodeni ekstrakt propolisa tako da zamrznete sirovi propolis, sameljete ga u prah i pomiješate s čistom vodom. 

Mast od propolisa pripravlja se na sličan način. Potrebno ga je izmljeti, ali se on sada miješa s otopljenim vazelinom sve dok smjesa ne postane homogena. Na kraju možete dodati i malo alkoholne tinkture prije nego što ohladite mast. 

Propolis sprej

Oralni sprejevi s propolisom većinom su bazirani na vodi i odlično funkcioniraju kod osoba koje ne smiju konzumirati alkohol (primjerice trudnice i dojilje). Propolis sprej djeluje preventivno, ali i ublažava grlobolju te pomaže kod bilo kakvih upalnih procesa u ustima. Može se koristiti i za liječenje herpesa i afta. Tijekom korištenja, sprej je potrebno poprskati na područje ranice. 

Sprej za nos može se koristiti i više puta dnevno. On uspostavlja prirodan pH i vlaži sluznicu te tako pomaže u uklanjanju nečistoća i pospješuje disanje.

Želite li naučiti još nešto o njemu, informirajte se i pretražite propolis forum za više informacija o kućnim pripravcima koje možete napraviti iz ovog vrhunskog pčelinjeg proizvoda.