Vodene kozice – simptomi i kako se liječiti?

vodene-kozice
Foto: Wikimedia Commons/ Ronny Ager-Wick

Vodene kozice iliti pljuskavice su zarazna bolest koja se najčešće javlja kod male djece, ali ponekad može stvarati probleme i kod odraslih koji po prvi puta obolijevaju od ove zarazne bolesti. Bolest je po prirodi virusna i uzročnike je virus koji se naziva varicella zoster (zbog toga se bolest često naziva i varicella). Virus spada u skupinu herpes virusa i iznimno je zarazan te se stoga rijetko pojavljuje samo kod jedne osobe, a češće u cijelim razredima, obiteljima i slično.

Ono što je jasno jest da se nakon razvitka ove bolesti, što se događa najčešće kod manje djece vrtićke dobi, stvara doživotna imunost na virus. Ipak, kod odraslih osoba može se pojaviti i sekundarna aktivacija koja uzrokuje herpes zoster, ali je to mnogo rjeđe. 

Kako se vodene kozice prenose?

Kao i većina virusnih bolesti, vodene kozice se prenose kapljičnim putem to jest kontaktom sa zaraženom osobom. Osoba može prenijeti bolest isključivo par dana prije pojave prepoznatljivog osipa i oko tjedan dana nakon izbijanja prvog simptoma na koži. Ipak, preporučuje se da se izbjegava kontakt sve dok su mjehurići na koži prisutni, jer tada još uvijek postoji mogućnost zaraze.

Simptomi vodenih kozica

Vodene kozice
Foto: Wikipedija

Prvobitno na licu, rukama i nogama osoba dobiva osip koji počinje intenzivno svrbjeti nakon samo par dana. Kasnije se osip pojavljuje i na abdomenu, ramenima i drugim dijelovima tijela.

Tijekom pojave osipa moguće je imati vrućicu, glavobolju, povraćati i slično. Ovi su simptomi ipak vrlo varijabilni, i djeca najčešće imaju samo osip koji se u kasnijim stadijima osuši i nestane. 

Osip ne ostavlja tragove te u potpunosti zacjeljuje, osim u težim slučajevima i slučajevima kada osoba konstantno dira i guli koži na osipanim mjestima (stvara rane).

Mjehurići se mogu pojaviti i na vlasištu i drugim dijelovima tijela što je iznimno neugodno za bolesnika kojeg intenzivno svrbi cijela koža, a koji se mora suzdržavati od diranja mjehurića kako bi osigurao dobro zacjeljivanje kože. 

Osip obično traje oko pet dana, ali može se odužiti i na nešto više od tjedan dana. 

U zadnjoj fazi temperatura i kraste se povlače, a koža se obnavlja. 

Kako liječiti temperaturu?

Vodene kozice i temperatura
Foto: Pixabay

Temperatura se može pojaviti već oko 2. ili 3. dana zaraze. Za suzbijanje temperature mogu se koristiti uobičajeni lijekovi, paracetamol, Lupocet i slično.

Ipak, kod djece je iznimno važno izbjegavati lijekove poput aspirina i andola koji mogu rezultirati u Reyeovom sindromu te oštećenju mozga, bubrega i jetre.

Temperatura se većinom sama od sebe smanjuje u roku od par dana, iako ponekad može potrajati više od tjedan dana. Nakon što se temperatura smiri to je znak da je i sama bolest pri kraju te da će se osoba ubrzo osjećati puno bolje.

Vodene kozice kod djece – simptomi i liječenje

Vodene kozice
Foto: Wikipedija

Vodene kozice kod djece i malih beba su jako česta pojava. U slučaju da nastane osip, a beba ima manje od godinu dana, valja se javiti liječniku za dodatne informacije i daljnje postupanje. Bebe, pogotovo one manje od 4 tjedna su rizična skupina te virus može uzrokovati ozbiljnije probleme poput upale pluća. Obavezno posjetite liječnika.

Kako bi se ublažio svrbež preporučuju se kupke u mlakoj vodi s nekoliko otopljenih zrnaca hipermangana koji se može dobiti u ljekarni. Liječnik također može prepisati i preporučiti korištenje antihistaminika ili losiona koji sadrže mentol, fenol ili kamfor. Ipak, najbolje je savjetovati se s vašim liječnikom opće prakse koji će vas uputiti koji je točno proizvod dobar za vaše najmlađe. 

Temperatura se najčešće liječi s paracetamolom neke vrste, ali samo ako temperatura prelazi preko 38 stupnjeva. Već smo spomenuli da se aspirin i andol nikako ne smiju konzumirati kod male djece. 

Ako vaše dijete ima jako grlobolju (vodene kozice ponekad uzrokuju mjehuriće u ustima i grlu) dajte mu da pije hladnu tekućinu. Kod dojenčadi pokušajte iskoristiti čašu umjesto boce ili dude koja može uzrokovati neugodu i bol. Probajte djeci davati tekuću hranu i izbjegavajte jako kisele i slane obroke. 

Osip se ponekad može pojaviti i na spolovilu. Ono se također može oprati otopinom hipermangana (samo pažljivo provjerite da su se svi kristalići otopili i da je otopina rijetka to jest da nema puno hipermangana).

Ako se radi o malom djetetu koje se ne može kontrolirati tijekom svrbeža, preporučuje se da se djetetu odrežu nokti, stave pamučne rukavice i često peru ruke (da ako slučajno dođe do stvaranja rana one ne budu u kontaktu s prljavim rukama). Jako je teško kontrolirati češanje kod male djece, osobito jer svrbež kod vodenih kozica može biti izuzetno jak. Zbog toga su djeca jako razdražljiva, osobito ako još nisu dovoljno velika da shvate koliko je važno da se ne svrbe.

Bolest ponekad može uzrokovati komplikacije u trudnica poput prijevremenog poroda, no ovo su rjeđi slučajevi i vodene kozice ne bi trebale biti problematične za majku. 

I za djecu i za odrasle je važno da za vrijeme bolesti kožu ne izlažu direktnoj sunčevoj svjetlosti!

Vodene kozice kod odraslih – jesu li opasne?

Vodene kozice kod odraslih često izazivaju mnogo teže simptome nego kod djece.

Osim što se pojavljuju mjehurići i mrlje, simptomi su često slični gripi. Iako prirodni lijekovi znaju napraviti čudo kad je riječ o prehladi ili gripi, u slučaju vodenih kozica, posjet liječniku je obavezan. Osoba može razviti jaku vrućicu, gubitak apetita, umor, bolove, glavobolju i slično. 

Osim jačih simptoma postoji i veći rizik od bakterijskih infekcija, dehidracije, upale pluća i zglobova, encefalitisa i slično što su izuzetno opasna i ozbiljna stanja. 

Već ranije smo spomenuli da su trudnice rizična skupina te je jasno i da osobe s imunološkim bolestima te starije osobe koje nisu preboljele bolest mogu imati jače i opasnije simptome.

Kod odraslih i tinejdžera često se preporučuje liječenje antivirusnim lijekovima dok su lijekovi za ublažavanje simptoma isti oni kao i kod djece.

Kupka od zobenih pahuljica

Zobena kupka česta je preporuka za ublažavanje svrbeža te se lako priprema kod kuće. Potrebno je staviti šalicu zobenih pahuljica s vodom u blender, izmiksati te procijediti gazom dobivenu smjesu. Dobivenu tekućinu pomiješajte s vašom kupkom kako biste smanjili iritaciju i svrbež kože. Važno je imati na umu da je zob dosta skliska te da morate paziti ako pripremate kupku za dijete kako se ne bi ozlijedilo tijekom izlaska iz kade.

U ljekarnama se može nabaviti i poseban sprej namijenjen ublažavanju svrbeža, poboljšavanju zarastanja krastica i smanjivanju rizika od infekcije.