5 razloga zašto je doručak najzdraviji obrok u danu

Doručak
Foto: Pixabay

Sasvim sigurno ste barem nekoliko puta u životu čuli izjavu kako je doručak najvažniji obrok dana. Ona se definitivno ne bi ponavljala toliko puta, a da nije istinita. No, iako znate da je to istina i da doručak ima veliku važnost, velika vas većina ipak neće znati nešto detaljnije odgovoriti zašto je baš doručak toliko bitan i što ga čini takvim. Zato ćemo mi odvojiti par trenutaka kako bi vam objasnili neke najbitnije značajke doručka i što ga čini tako posebnim.

Doručak
Foto: Pixabay

1. Obrok nakon najduže pauze

Razdoblje između vašeg posljednjeg obroka prije spavanja i prvog obroka ujutro (ili kad god ustanete) obično je najduži vremenski period u kojem u vaše tijelo ne unosite hranu ni piće. Jedenje unutar dva sata nakon buđenja može utjecati na to kako se razina glukoze (šećera u krvi) i inzulina (dovodi glukozu do stanica koje se koriste za energiju) reguliraju do kraja dana.

Preskočite doručak i ne samo da vaše tijelo radi “bez goriva”, već isto vrijedi i za vaš mozak. Osim toga, što dulje odgađate doručak, to ćete biti gladniji kada zapravo sjednete jesti. Ako se napunite nezdravim poslasticama u pokušaju da utažite glad, to bi moglo dovesti do opadanja razine glukoze, stvarajući nestabilnu razinu energije i potencijal za prejedanje koje nije zdravo.

Spavanje
Foto: Pixabay

2. Protein tijekom doručka umanjuje glad u ostatku dana

Različita su istraživanja pokazala da dovoljnom količinom unesenog proteina iz hrane tijekom doručka, vrlo vjerojatno u ostatku dana nećete toliko biti gladni, odnosno bit ćete siti duže. To će uvelike suzbiti mogućnost eventualnog prejedanja za koje smo ranije već rekli da nikako nije zdravo, ali i općenito biti korisno za one koji planiraju smršaviti. Dakle, preskakanje doručka ako želite smršaviti je zapravo loša ideja jer ga je samo potrebno prilagoditi tako da od njega dulje budemo siti.

3. Doručak smanjuje rizik od srčanog udara

Ako redovito imate uravnotežen i zdravi doručak, ogromne su šanse da ćete isto tako i tijekom ostatka dana jesti uravnoteženo. Definitivno nije zdravo preskakati obroke tijekom dana, a zatim pokušavati “nadoknaditi” ono što niste unijeli tijekom doručka. Razni oblici prejedanja kao pokušaja nadoknade mogu povećati rizik od srčanog udara, stoga je vrlo bitno pokušati imati zdravi doručak, kao i ostale obroke tijekom dana.

4. Doručak stvara zdrave navike

Ako svaki dan započinjete zdravim doručkom u približno isto vrijeme, može se reći da ste ga započeli na zdrav način. Nakon njega možda ćete imati osjećaj kao da ste napravili nešto korisno za svoje tijelo i pokušat ćete nastaviti “nadograđivati” na tom osjećaju. Možda ćete tako doći do još neke odluke koja će vam pogodovati u ostatku dana i tako polagano početi stvarati nove zdrave navike u svojoj svakodnevici.

5. Druženje s bližnjima

Doručak
Foto: Pixabay

Ako ne živite sami, doručak bi mogao biti zapravo jedan od rijetkih perioda kada ste doma svi na okupu jer neki od vas moraju raditi, ići u školu ili jednostavno imaju nekih obaveza. Naravno, ovo nije jedan od zdravstvenih razloga zašto je doručak najbitniji obrok u danu, ali sasvim sigurno će mnogima od vas značiti puno ako je vaša obitelj ili kućanstvo stvorilo naviku od njega.

Ne preskačite doručak!

Nabrojali smo samo pet od mnogo više razloga zašto ne preskakati doručak. Iako se čini kao nešto što nije značajno, preskakanje doručka može imati razne negativne utjecaja na nas, posebice ako se radi o dugoročnom preskakanju najvažnijeg obroka u danu. Ljudi često zanemaruju značaj koji hrana ima za naše zdravlje, ali kada bi već od prvog obroka u danu vodili računa o tome što jedemo, pozitivne razlike u zdravlju i aspektima kao razina energije i raspoloženje bile bi očigledne. Zaključak je stoga vrlo jednostavan: ne preskačite doručak!