Najzdraviji čajevi koje možete popiti – 5 najboljih

Čaj
Foto: Pixabay

Mnogi su u novu godinu ušli s odlukom da piju manje kave. Bilo da ste netko tko prelazi s kave na čaj, ili netko tko jednostavno uživa u običnoj šalici toplog napitka, tu smo da vam objasnimo koji su najzdraviji čajevi i koji bi vama osobno čaj mogao najbolje odgovarati. Čaj je jedan od najboljih načina da unesete više tekućine u svoj sustav, bez potrebe za stvaranjem kompromisa. Možete piti koliko god želite, nema negativnih nuspojava i lako ćete postati bolja, zdravija verzija sebe.

Za početak ćemo navesti neke od najzdravijih čajeva za koje su mnogi liječnici i istraživači utvrdili da su korisni za naše zdravlje. Ne samo da ćemo podijeliti ono što je istraživanje pokazalo, već ćemo vam pomoći da saznate što bi od toga moglo biti korisno za probleme koje imate u svakodnevnom životu. Morate znati da čaj neće riješiti vaše kronične bolesti i probleme, ali bi mogao odlično ublažiti mnoge simptome i pomoći vam da vratite svoje tijelo na pravi put.

Najzdraviji čajevi

Bez puno duljenja, recimo stoga koje čajeve možemo smjestiti na popis 5 najzdravijih čajeva!

Najzdraviji čajevi
Foto: Pixabay

1. Zeleni čaj

Jedna od najboljih opcija kada su najzdraviji čajevi u pitanju je svakako zeleni čaj. Vjerojatno ste dosta čuli o njemu, a uspoređivali su ga I s pićima kao što je matcha. Zeleni čaj hvaljen je zbog mnogih svojih pozitivnih, ljekovitih svojstava, a brojna su istraživanja koja su potvrdila dobrobiti ovog napitka. Može vas zaštititi na razne načine, a prvi je vezan uz vaše kognitivno funkcioniranje. Studija je pokazala da zeleni čaj poboljšava vašu radnu memoriju, a to je pamćenje koje koristimo svakodnevno.

Najzdraviji čajevi - zeleni čaj
Foto: Pixabay

Zapravo postoji veza između frontalnog i parijetalnog režnja vašeg mozga koja postaje jača kada konzumirate najmanje 27 grama zelenog čaja svaki dan. To se događa zbog polifenola, mikronutrijenata koji imaju antioksidativna svojstva. Oni stvaraju zaštitu od slobodnih radikala, a slobodni radikali su razlog zašto se vaše stanice oštećuju.

Također je dokazano da zeleni čaj smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti te je u interakciji s beta-amiloidnim plakovima, koji igraju veliku ulogu u nastanku ove bolesti. Rak gušterače također je bio zanimljiva točka mnogih znanstvenika, a pokazalo se da polifenil u čaju usporava rast tumorskih stanica koje su uzrokovale ovu tešku bolest. Sasvim je jasno stoga zašto se zeleni čaj našao na ovom popisu najzdravijih čajeva.

2. Čaj od jasmina

Najzdraviji čajevi
Foto: Pixabay

Možda niste tako često čuli da čaj od jasmina također ima svoje mjesto u razgovoru kada su tema najzdraviji čajevi, ali ovo je također jedan od čajeva koji mogu pomoći vašem organizmu da ostane zdrav. Cvjetovi jasmina se dodaju u zeleni čaj, a to je ono što stvara čaj od jasmina. Očigledno, jasminov čaj ima većinu pozitivnih svojstava i posljedica koje ima običan zeleni čaj, ali sam jasmin je također povezan sa smanjenjem stresa, a spojevi dobiveni iz ove ljekovite biljke se istražuju kako bi stvorili bolju terapiju za one koji pate od anksioznosti i depresije.

Biljka jasmina ima jasmonsku kiselinu koja također sadrži metil jasmonat, spoj koji zapravo izaziva smrt stanica raka vrata maternice. Ovo je vrlo važna i zanimljiva točka koja će mnogim ženama pomoći da žive duži i zdraviji život. Sam miris čaja od jasmina također može biti vrlo umirujući, a često se koristi u jogi i meditaciji. Ako želite regulirati svoje raspoloženje, svakako možete pomirisati čaj prije nego što ga popijete. 

3. Rooibos čaj

Čaj od crvenog grma naziva se i rooibos čaj, a sadrži vrlo zanimljivu biljku koja je porijeklom iz Južne Afrike. Antioksidativni učinci rooibosa vrlo su jaki i vrlo moćni, zbog čega se često uspoređuju s zelenim čajem. Ova biljka je proučavana na štakorima, a zaštitila je jetru ovih životinja od oksidativnog stresa. Sada se provode mnoga istraživanja na ljudima, u nadi da ćemo pronaći sličan model.

Rooibos je također bio jako važan kada je u pitanju snižavanje krvnog tlaka i opuštanje napetih mišića. Mnogi znanstvenici smatraju da flavonoidi u ovom čaju pozitivno utječu na organizam i zato ga ubrajaju u najzdravije čajeve. Ako se borite s visokim krvnim tlakom i ako ste netko tko se dosta bavi fitnesom, možda ćete imati koristi od čaja od rooibosa.

Ovaj čaj je također potpuno siguran za one koji imaju problema sa spavanjem, jer nema kofeina za razliku od zelenog ili crnog čaja. Vrlo je siguran za piće, a koristan je i za one kojima su potrebna određena ljekovita svojstva.

4. Čaj od hibiskusa

Ako volite najzdravije čajeve koji su više kiseli, možda ćete uživati ​​u čaju od hibiskusa. Ovaj čaj je odličan u salatama i jako je dobar u raznim napitcima, a ima i mnogo antioksidativnih i antitumorskih učinaka na organizam. Djeluje i protiv slobodnih radikala, a djeluje i u borbi protiv određenih vrsta stanica leukemije.

Također ima koristi kada je u pitanju regulacija sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, a povezan je s širokim spektrom drugih prednosti. Ovo bi moglo biti važno za muškarce, jer postoje studije o tome kako ovaj čaj može inhibirati djelovanje i rast stanica raka prostate.

5. Čaj od limunske verbene

Posljednji na listi najzdravijih čajeva je čaj od limunove verbene, a neki od vas su možda već čuli za verbenu, a možda ste čuli za nju pod imenom verbena. Ova verzija je u osnovi rođak spomenute biljke s okusom citrusa, a jako je dobra za one koji vole suptilne arome. Ovaj čaj je zaista odličan kada je u pitanju mršavljenje jer sadrži polifenole koji smanjuju stvaranje masnih kiselina. Smanjuje upalu, a pokazalo se da pomaže i onima koji imaju multiplu sklerozu.

Ovaj čaj je također odličan kada je u pitanju opuštanje, a mnogi ga koriste u procesu meditacije jer daje osjećaj prirode i ispunjenosti. Ako ste netko tko ne voli cvjetne okuse, a želite nešto sličnije voću, ovo je najbolji izbor koji možete napraviti.

Čaj je jedan od najboljih načina za stvaranje pozitivnih promjena u svom životu. Jeftin je, lako se pravi i odlična je zamjena za nezdrava ili pića poput kave ili cappuccina. Najzdraviji čajevi mogu se piti svakodnevno i osjetit ćete mnoge zdravstvene dobrobiti koje bi odmah mogle poboljšati kvalitetu vašeg saveza. Također ćete osigurati unos dovoljne količine tekućine i tako osigurati kvalitetan rad bubrega i jetre te olakšati rad vašeg probavnog sustava.