Alan Ford – strip kultnog statusa na Balkanu

Alan Ford
Foto: Sličica iz stripa Alan Ford

Vjerojatno na našim prostorima ne postoji osoba koja nije čula za Alan Ford, legendarni talijanski komični strip koji još uvijek izlazi i u Italiji i u Hrvatskoj, iako novija izdanja ne prati tolika popularnost kao što je bio slučaj za vrijeme bivše Jugoslavije. 

Dok su neki voljeli čitati knjige, neki su kao hobi imali čitanje ovog stripa čiji je prvi broj izdan u Italiji 1969. godine temelji se na scenariju Luciana Secchija kojeg poznajemo pod pseudonimom Max Bunker, i crtača Roberta Raviola, poznatog samo kao Magnus. Već godinu dana kasnije strip je počeo izlaziti u nekoliko europskih zemalja, ali tamo nije doživio veliki uspjeh, za razliku od zemalja bivše Jugoslavije u kojima je postao veliki hit.

Alan Ford je u Hrvatskoj bio distribuiran kroz nakladničku kuću Vjesnik, a jedan od najvažnijih faktora za njegov uspjeh bio je prevoditelj Nenad Brixy, koji je svojim odličnim radom približio strip našim prostorima i učinio ga zanimljivim. 

S obzirom na to da je strip često komentirao političke i društvene prilike u Europi bio je pod lupom tadašnjeg komunističkog režima i često cenzuriran. Ponekad je bio cenzuriran do te mjere da su izbacivane i čitave stranice koje su se smatrale neprikladnima. Razlog cenzurama su bile razne kritike na račun vlasti, elita ili pak rasizma. 

Zbog čega je strip bio uspješan baš na ovim prostorima i koje su njegove specifičnosti koje su ga učinile omiljenim štivom možete pročitati u knjizi Lazara Džamića: „Cvjećarnica u Kući cveća“

Strip je u izdanju Vjesnika izlazio čak 22 godine, od 1970. do 1992. godine i to u 448. brojeva. Do 2009. godine je izlazio od strane drugih izdavača (Strijela 992, Borgis, Korpus) i to u broju od 151. izdanja. 

Strip kasnije izlazi i u drugim izdanjima, poput Alan Ford Extra, Alan Ford Klasik, Alan Ford Nova Serija i još nekoliko drugih. 

Strip Alan Ford
Foto: Wikipedija

Alan Ford – živopisni likovi iz svih slojeva društva

Likovi koje je osmislio talijanski scenarist vjerojatno su najživopisnije i najšarolikije društvo koje se može pronaći u jednom stripu. Zanimljivi izgledom, karakterom i stavovima, ovi su likovi nasmijavali djecu i odrasle desetljećima, a mnoge od njih još uvijek možemo vizualizirati i prisjetiti se njihovog izgleda iako već godinama nismo uzeli strip u ruke (što bi se pod hitno trebalo promijeniti!)

Kako bi što više dočarao izgled društva, opisao njegove mane i karakteristike, scenarist Luciano osmislio je likove iznimnih karaktera te tako otvorio mnoštvo mogućnosti za crtača Magnusa koji je te karaktere vješto pretvorio u osobe posebnog izgleda. Zanimljivo je i da se radnja stripa odvija u New Yorku, no niti u Americi niti u Italiji strip nije postao toliko popularan kao na Balkanu. 

Dakle, koji su to glavni i sporedni Alan Ford likovi koji su nam najviše ostali u pamćenju? 

TNT – supertajna grupa koja djeluje iz sjene

Prvo moramo spomenuti supertajnu grupu čiji su članovi glavni likovi ovog stripa. Vođa joj je Broj 1, a njeno se sjedište nalazi u prostoru cvjećarnice koja ima služi kao krinka. Njegova Visost Broj 1 svoje sjedište ima na tajnoj lokaciji, u nekom od tunela njujorške podzemne željeznice. 

Alan Ford – najdobrodušniji lik u stripu

Alan Ford
Foto: Alan Ford – kadar iz stripa

Alan Ford, glavni lik po kojem je strip dobio ime, najmoralniji je lik u stripu. Zgodan, jak i spretan, odrastao u sirotištu, zabunom ulazi u sjedište Grupe TNT, što rezultira njegovim ulaskom u ovu supertajnu grupu. Zanimljivo je napomenuti da je Alan Ford katolik, čime se izdvaja od ostatka grupe, i da je vrlo nesretan u ljubavi iako je vrlo zgodan i drag. 

Najbolji mu prijatelj je Bob Rock, jedan od najlegendarnijih likova u stripovima ikada.

Bob Rock – malen, prgav i sarkastičan

Alan Ford likovi - Bob Rock
Foto: Wikipedija

Tko ne bi zavolio Boba Rocka? Malen muškarac visok 150 cm svima je u sjećanju ostao kao najprgaviji član TNT-a. Poznat po svom velikom nosu i kariranom plaštu i kapi koja neodoljivo podsjeća na poznatog detektiva Sherlocka Holmesa nerijetko nas je nasmijavao do suza. 

Iako se ne boji akcije, vrlo teško mu pada da je predmet dječje sprdnje i da ga Broj ! ne poštuje onoliko koliko bi trebao po njegovom mišljenju. I on je članom supertajne grupe postao ucjenom.

Broj 1 – starac stariji od povijesti

Nitko uistinu ne zna koliko godina ima Njegova Visost Broj 1, vođa grupe TNT. Broj 1 se nalazi u invalidskim kolicima i vrlo je oštrouman. Lako upravlja ljudima i dobiva što hoće. Jako je pohlepan i škrt, a njegovo je najveće oružje njegov blok u kojem su zapisane mnoge tajne i grijesi mnogih ljudi. Blok koristi kao oružje protiv svojih neprijatelja koje ucjenjuje.

Debeli Šef – Gervasius Twinkleminklensson 

Debeli Šef je po ljestvici odmah iza Broja 1, a većinu vremena provodi kontemplirajući (čitaj: spavajući). Po prijašnjem zanimanju je općinski pisar za krasopis, koji je nakon rastave svoj novi život pronašao kao dio tajne supergrupe. Iako tvrdi da stalno smišlja neke nove tajne planove zapravo kamuflira svoj nerad. 

Vrlo je blizak s Jeremijom, s kojim vrlo često provodi vrijeme „u dubokom razmišljanju“. 

Jeremija – čovjek kojemu je apoteka omiljeno mjesto za izlazak

Jeremija, čovjek koji se prije pristupanja grupi TNT bavio uličnom prodajom limuna, umišljeni je bolesnik koji tvrdi da osim poznatih boluje i od mnogih nepoznatih bolesti. Smatra se čuvarem „cvjećarnice“, sjedišta grupe. Vrlo često ulazi u fizički sukob s Bobom Rockom, što ne završava najbolje po njega. 

Sir Oliver – „Halo Bing, kako brat?“

Sir Oliver od loze Oliver, osoba plave krvi i slobodni umjetnik, napustio je rodnu Englesku zbog problema s vlastima, a TNT grupi je pristupio tijekom jedne pljačke. Također je angažiran ucjenom, a mnogima je u glavi ostala njegova poznata rečenica koju je koristio tijekom preprodaje ukradene robe: „Halo Bing, kako brat?“ Pitate li ga za cijenu nečega što prodaje odgovor je: „Cijena? Prava sitnica!)

Grunf – inovator s fenomenalnim majicama sa sloganom

Grunf ili Grunt von Grunt, jedan je od najomiljenijih likova iz stripa Alan Ford. Vrlo sposoban umirovljeni njemački vojnik može napraviti jako mnogo toga uz vrlo male troškove. Njegovi izumi radi, ali obično s nekom greškom.

Osobni je sluga vođe grupe, a posebno su simpatične njegove majice na kojima izražava svoje mišljenje. Majice nose natpise tipa: „Ideje naše, pare vaše“ ili „Tko hoda, ne trči“.

Skviki, Nosonja i Klodovik – ljubimci kakvih nigdje nema

Osim gore nabrojanih, nadasve posebnih Alan Ford likova ne smijemo zaboraviti niti jako važne i poznate ljubimce koji prate naše likove kroz život i tajne operacije. 

Skviki je zamorac, ljubimac Debelog Šefa, zbog čijeg skvičanja vrlo često izbijaju svađe i tučnjave. 

Nosonja je vrlo pametan pas mješanac koji često spašava članove tima i kojemu je kobasica omiljeno jelo, ali nikada je ne uspijeva dobiti jer je Broj 1 jako štedljiv. Najviše voli Alana Forda koji ga često mora voditi u šetnju. Ponekad ga vodi i Bob Rock, ali tada obično dolazi do problema jer pas počne krasti kobasice iz trgovine zbog čega nastrada agent Rock. 

Papiga Klodovik ili Klo je papiga čiji je vlasnik Broj 1 i ona živi s njim u njegovom skloništu. Papiga je bila u vlasništvu njegovog djeda što govori mnogo o njenoj starosti. Govori mnogo jezika i najbolji je prijatelj Broja 1 iako se tako ne čini s obzirom na to da se stalno svađaju.

Moramo spomenuti i Prudi i Xerexa. 

Prudi je mačak Broja 1 i smrtni neprijatelj Klodovika koji se često mora brinuti o njemu. Prudi voli iskorištavati Klodovika.

Xerex je zmija koju je Broj 1 dobio od svog prijatelja, a koja je jako veliki ljubitelj porta pa je najčešće „nacugana“.

Najpoznatiji negativci iz Alana Forda

Kao i kod svih tajnih grupa i agencija, postoje neprijatelji s kojima se stalno dolazi u sukob i kojih se nikako ne možete riješiti. 

Superhik – Najozloglašeniji neprijatelj grupe i Broja 1 je Superhik, lik nastao kao parodija Robina Hooda, i čiji je glavni zadatak krasti siromašnima kako bi dao bogatima. Svladava ljude svojim alkoholnim zadahom.

Beppa Joseph – Životna ljubav Superhika koja je vrlo poznata po bradavici na nosu i trodnevnoj bradi.

Gumiflex – Vrlo opasan neprijatelj grupe koji pomoću svog gumenog lica može lako mijenjati identitet. 

Arsen Lupiga – Trovač bogatih dama koji koristi arsen kako bi se domogao njihovog skupog nakita.

Margot – Poznata špijunka koja se pojavljuje na samom početku priče o Alanu Fordu često se sukobljava s našim junacima, ali uspijeva ih i romantično zavesti. Bitan joj je samo novac pa je u stvari plaćenica.

Alan Ford online

Ljubitelj ste Alana Forda i željeli biste ponovno pročitati jedan od starih stripova? Ili vas zanima zbog čega su vaši roditelji toliko uživali u čitanju ovih stripova? Koji god da je razlog vašeg interesa imamo rješenje za vas. 

Danas je dostupan i Alan Ford online, a on se može pronaći na ovom linku, ali moramo vas upozoriti da je čitanje stripova ipak mnogo ugodnije s pravim papirom u ruci. Stoga nabavite jedan broj i vidite zašto je Alan Ford kultni strip i jedan od najsnažnijih simbola pop kulture na našem području.

Alan Ford – legendarne misli i zanimljivosti

Alan Ford je kultni strip našeg područja, a velikim dijelom su za to zaslužni Nenad i Davor Brixy, prevoditelji i uređivači stripa koji su mu uspjeli udahnuti sasvim novi život i stvoriti poseban sleng kojeg svi obožavamo. 

U nastavku teksta uživajte u čaroliji alanfordovskih mudrosti!

  1. Tko spava, nije budan. (Alan Ford)
  2. Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi. (Grunf)
  3. Bolje izdati knjigu nego prijatelja. (Grunf)
  4. Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego 7 dana u bijedi. (Bob Rock)
  5. Jedan za sve, sve za jednoga. (Broj 1 kad dijeli plaće)
  6. Ne predaj se nikad, osim kad moraš.
  7. Bolje ispasti budala nego iz vlaka.
  8. Ne vjeruj ženi koja laže.
  9. Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti.
  10. Kruha i čokolade!

Jeste li znali…

  • Da je poznati britanski glumac Peter O’Toole poslužio kao model za fizionomiju glavnog lika Alana Forda?
  • Da se Alan Ford u Danskoj prestao prodavati nakon samo 6 brojeva, zbog loše prodaje?
  • Da je u ljeto 2021. godine vlasnik dobro očuvanih stripova prodao svoju Alan Ford kolekciju za iznimno visok iznos