Život

Vrste snova i što ih karakterizira

Snovi su jedan prirodni fenomen koji bi definitivno mogao biti dodatno istražen. No, imamo i sada neka saznanja koja nam okvirno mogu reći o čemu se radi. Isto tako, snove možemo podijeliti u više skupina, a neke od njih su uistinu fascinantne. Vrijedi stoga spomenuti neke od njih koje su česte i koje nas tjeraju na razmišljanje.

Snovi o nedavnim događajima

Snovi o nedavnim događajima su jedna od najčešćih vrsta snova, a u njima se odvijaju događaji koji su se dogodili tijekom proteklog perioda od par dana. Primjerice, netko se možda posvađao sa svojom partnericom ili partnerom te će u snu imati isti problem. Isto tako, netko je možda gledao film u kojem se odvijala intenzivna potjera automobilima što će ga natjerati da sanja kako ga netko progoni automobilom. Ipak, neki sitni detalji u snovima neće uvijek biti isti kao što su bili u stvarnosti. Ponekad su snovi simbolični i sadrže određenu metaforu na nedavna događanja.

Metaforički snovi

Metaforički snovi pomažu da procesuiramo životne događaje, nebitno jesu li oni iz prošlosti ili sadašnjosti.. Primjerice, ako osoba teško završava nekakav poslovni projekt, mogla bi sanjati san u kojem se bori s nekom poteškoćom kao što je primjerice penjanje na planinu bez opreme, dok ostali penjači rade u timovima i bolje su opremljeni. Poučnost metaforičkih snova leži u tome što kada su pravilno protumačeni mogu pružiti uvid u osobni razvoj. U snu o planinarenju koji smo spomenuli, lekcija bi mogla biti traženje pomoći i suradnja kada je to potrebno, umjesto da sve pokušavamo postići sami.

Maštoviti snovi

Još jedna česta vrsta sna uključuje maštanja ili utješna iskustva (pogotovo kad su teška vremena). Maštoviti snovi često su težnja za nečime, ispunjenje želja ili kompenzacija kao odgovor na uspone i padove svakodnevnog života. Snovi o utjehi mogu sadržati pozitivne ljude i iskustva iz prošlosti ili sadašnjosti. Na primjer, dijete prema kojem druga djeca u školi nisu dobra može sanjati da je superheroj ili starija odrasla osoba koja se osjeća sama može sanjati o putovanjima s prijateljima dok je bila mlada.

Noćne more

S noćnim morama smo itekako dobro upoznati i gotovo nikome one nisu drage. Noćna mora može se dogoditi nakon nedavnog stresnog događaja koji smo proživjeli. Noćne more mogu biti i rezultat neriješenih tjeskoba, strahova ili trauma iz prošlosti. Ponekad se noćne more događaju kada naša podsvijest pokušava riješiti različite probleme. Priroda i uzrok noćnih mora mogu biti višestrani. Izvori ovakvog tipa snova stoga mogu biti biološki, neurološki, kemijski, prehrambeni, kao i psihološki čimbenici.

Lucidni snovi

Jedna od najzanimljivijih vrsta snova su lucidni snovi. U njima je osoba koja spava zapravo svjesna da sanja dok se san odvija. Lucidno sanjanje često omogućava osobi da „kontrolira“ svoje postupke dok se san odvija kao da je glavni glumac vlastitog filma. Ova vrsta sanjanja nije samo zabava i uživanje u mnogim slučajevima, već daje osobi moć rješavanja problema. U njima osoba može doista raditi što želi i kontrolirati situaciju baš kao što bi to činila u stvarnosti, ali bez ikakvih posljedica koje stvarni svijet može sa sobom donijeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *