Domaća mačka: 5 pasmina koje svi obožavamo!

mačka
Foto: Pixabay

Mačka je životinja koja postoji već dugo vremena, a odigrala je mnoge uloge u našim životima. Mačke su dragi članovi obitelji, voljeni kućni ljubimci, pa čak i tema nekih od najpoznatijih umjetničkih djela. Ali mačke nisu samo krzneni prijatelji; one su i znatiželjna bića koja su evoluirala da postanu sastavni dio modernog društva. Od domaće mačke do mačke bez dlake, danas ćemo vam predstaviti nekoliko pasmina i njihove specifičnosti.

Domaća mačka

Foto: Pixabay

Domaća mačka je vrsta sisavaca mesoždera. Bez obzira na njihov izgled, sve domaće mačke možemo svrstati kao pripadnike Felis silvestris catus. Domaća mačka ima dugu povijest i povezanost s ljudima, a njihova priča seže unazad 4000 tisuća godina i početak njihovog pripitomljavanja od strane starih Egipćana. Mačke su po prirodi grabežljivci, s noćnim lovnim navikama, a mogući su im plijen više vrsta ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralježnjaka.

Imaju mekanu dlaku sjajnog izgleda, koja se održava redovitim lizanjem. Domaća mačka ima gipko, mišićavo i kompaktno tijelo. Komunikacija se uspostavlja uglavnom kroz mijaukanje i govor tijela, iako mužjak koristi mokrenje kao oblik teritorijalnog obilježavanja, što pokazuje komunikacijski sustav baziran na mirisima, sličan psećim. Domaća mačka je također vrlo osjetljiva na stres i može razviti agresivna ponašanja zbog trauma, promjena i strahova.

Himalajska mačka

Foto: Pixabay

Uzgajivači su dugo priželjkivali ideju stvaranja perzijske mačke po uzorku sijamske. Radeći na tom cilju, perzijske mačke s obojenim vrhovima, zvane Himalajske mačke, nastale su u SAD-u tijekom ranih 30-tih godinama prošlog stoljeća. Uzgoj je morao biti obustavljen tijekom Drugog svjetskog rata, ali je nakon njega ponovno pokrenut.

Sredinom 1950-ih, himalajska mačka je odobrena kao pasmina. Himalajska mačka je srednje veličine, ali zbog izrazito guste dlake može djelovati puno veće. Tijelo i rep su kratki, uši male, a glava okrugla s velikim, okruglim očima. Himalajska mačka je mirne osobnosti s ponekim naletima energije koje će vas podsjetiti na mačića. Voli spavati na suncu, maziti se, spavati s vlasnikom i sjediti u krilu. Nema velikih problema s promjenom rutine i generalno je prijateljski nastrojena prema ljudima.

Himalajska mačka mora imati vrlo kontroliranu prehranu da bi ostala u dobroj formi. Unatoč tome što je pasmina koja nije poznata po visokoj razini tjelovježbe, pozornost treba posvetiti i prehrani i tjelovježbi. Potrebna joj je vježba kako bi ostala u vrhunskoj kondiciji, a najviše se voli igrati s vlasnikom i interaktivnim igračkama. Uživa u lovljenju loptica i miševa na baterije, ali za održavanje rutine potrebna je svakodnevna tjelovježba.  Dlaka Himalajske mačke zahtijeva svakodnevnu njegu. Mora se dobro četkati kako bi se spriječilo zapetljavanje. Također treba obratiti pozornost na područje oko očiju i pažljivo čistiti, jer mogu ostati mrlje na dlaci. 

Tigrasta mačka

Foto: Pixabay

Jeste li znali da sibirski tigrovi i domaće mačke dijele 96 posto svojih gena? Jedina razlika je u tome što je svaka od njih imala drugačiju evoluciju u pogledu svog staništa i potreba. Nekoliko je vrsta mačaka koje izgledom podsjećaju na tigrove, a danas ćemo upoznati chausie, ocicat, bengalsku mačku, toyger i savannah.

Chausie: Tigrasta mačka izuzetne ljepote koja svoju posebnost može zahvaliti divljem izgledu. To nimalo ne čudi s obzirom na njeno podrijetlo, jer je chausi hibridna mačka nastala iz mješavine divljih i domaćih mačaka. Ima mišićavo tijelo, krzno može imati različite nijanse, a uši su joj šiljaste i nagnute. Ova tigrasta mačka ima duge noge, kratku dlaku i do deset kilograma. Ako se odlučite na chausie mačku morate biti spremni pružiti joj dovoljno prostora i aktivnosti. Kako se radi o energičnoj mački, njeno okruženje mora biti poticajno i raznoliko na dnevnoj bazi. U suprotnom, chausie može postati nemirna i nesretna, a to može razviti probleme poput anksioznosti i agresivnosti. 

Ocicat: Izgled ove mačke neodoljivo podsjećaju na tigra. Ima mišićavo i čvrsto tijelo, a uzorak krzna i kvaliteta dlake podsjeća na divlju mačku. Njen karakter i temperament je potpuno drugačiji i sliči domaćoj mački. Sijamskog je porijekla, a to znači da su posebno “razgovorljive”, što je posebnost ove pasmine mačaka. Ocitat je poznata kao razigrana, privržena i aktivna mačka. Vrlo se dobro slažu s drugim mačkama i posebno je dobra u suživotu sa psom. 

Bengalska mačka: Ova mačka ima krzno slično leopardu. Srednje je veličine, a ono što ju čini posebnom je drugačije mijaukanje od bilo koje druge domaće mačke. Mijaukanje se može čak usporediti s velikim mačkama, a sklona je stvaranju čudnih i neobičnih zvukova. Među zanimljivosti o ovoj mački možemo uvrstiti činjenicu da je svjesna svakog zvuka koji stvara, a osobito kad želi privući pozornost i dozu nježnosti. U slučaju da želite kupiti bengalsku mačku, morate znati da je njihova cijena visoka. Ako su registrirane pasmine, imaju titule, nagrade i poznato podrijetlo, njihova vrijednost vrtoglavo raste. Cijena bengalske mačke ovih karakteristika kreće se između 1.000 i 2.500 eura. 

Toyger: Poznata kao prava “tigrasta mačka”, toyger ima dug, debeli rep s mnogo crnih pruga u nijansama narančaste i zlatne boje. Vrlo je aktivna, razigrana i znatiželjna mačka koja voli skakati i igrati se. Toyger je mješanka ulične mačke iz Indije i bengalske mačke. Ova pasmina je uzgojena kao kućna mačka i, suprotno onome što bismo pretpostavili od “tigra”, nije potrebno da ima pristup vanjskom prostoru. Naravno, po želji može izaći u zaštićeni vrt ili imati pristup balkonu (osiguranom mrežom za mačke). Općenito, ova tigrasta mačka može voditi život prikladan svojoj vrsti živeći u gradu kao kućna mačka.

Savannah: Ova mačka također ima krzno poput leoparda. Savannah su aktivne i znatiželjne mačke koje imaju sličnosti s divljim mačkama, ali su karakterom sličnije domaćim mačkama. Mješanka je domaće mačke i afričkog servala. Može biti teška oko 25 kilograma i dugačka do 60 centimetara. Kako ove mačke nisu baš česte, teško je generalizirati njihove osobine i koliko mogu biti predvidljive. Neke su vrlo druželjubivi i prijateljski raspoloženi prema strancima i prema drugim psima i mačkama, dok se druge skrivaju, sikću i režu kad vide stranca. Savannah može skočiti vrlo visoko iz stojećeg položaja i brzo uči. Nije mačka za početnike. Dosta je velika i jaka, a temperament im je mješavina podrijetla: kućne mačke i afričkog servala.

Mačka bez dlake

mačka-bez-dlake
Foto: Pixabay

Sfinga ili “egipatska” mačka jedna je od najneobičnijih pasmina koje postoje. Zbog oskudice krzna, najpoznatija je “bezdlaka mačka” na svijetu, iako su se s vremenom pojavile nove mačke s ovim karakteristikama. Za početak treba naglasiti da se mačka Sfinga (Sphynx) obično vezuje za doba faraona u starom Egiptu, iako je zapravo kanadskog porijekla i novijeg vremena, budući da se razvoj ove pasmine dogodio između 1966. i 1978. Njezina najistaknutija karakteristika je ćelav izgled, zbog čega je idealna alternativa za one ljude koji su alergični na mačke, a ne mogu živjeti bez mačkinog društva. 

Mačka bez dlake zahtjeva posebnu higijenu kako bi se izbjegla pojava gljivica i osipa na koži. Za razliku od drugih pasmina, ne mogu se same očistiti, što znači da ovise o vašoj njezi da ostanu čiste. Sklone su prljanju brže od mačaka s više dlake zbog stvaranja masnoće koja se nakuplja na njihovoj koži, stoga pokušajte očistiti tijelo spužvom ili mokrim ručnicima prikladnim za mačke jednom u dva tjedna. Pazite da ju ne kupate prečesto, jer se može pokazati kontraproduktivno. Preporučuje se korištenje sredstava za čišćenje za mačke s osjetljivom kožom, jer druge vrste proizvoda mogu uzrokovati štetne reakcije. Osim tijela, mačkine uši također će zahtijevati redovito čišćenje kako bi se spriječilo nakupljanje voska.

Mačka bez dlake ima nježnu kožu, pa je potrebno paziti na izlaganje suncu, jer može izazvati opekline. Iako je svaka mačka jedinstvena po ukusu, prehrambene potrebe ove pasmine su posebne, zahtijevaju prehranu s većim udjelom proteina i masti, a da pritom ne zanemaruju ostale hranjive tvari. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je dob mačke, budući da starije mačke mogu brzo dobiti na težini, dok će mačići trebati dodatnu težinu za razvoj. Ove mačke trebalo bi držati isključivo u kući. 

Crna mačka

crna mačka
Foto: Pixabay

Crna mačka je stoljećima bila žrtva loše reputacije. Iako tajanstvenog karaktera, umiljate  i vrlo posebne osobnosti, većina ljudi crnu mačku još uvijek povezuju s lošom srećom.

Ova legenda je toliko raširena da su ove mačke najmanje tražene kada je riječ o udomljavanju bez ikakvog normalnog razloga. Bilo da već imate crnu mačku ili ste zainteresirani da je udomite, nemojte biti praznovjerni. Pročitajte sve dobre vrline i karakteristike crnih mačaka. Tako ćete shvatiti koliko su posebne i koliko vole primati naklonost i ljubav, kao i sva živa bića.

Crne mačke kroz povijest

Vjerovanje da crne mačke donose lošu sreću rezultat je dugogodišnje loše reputacije koju ove životinje trpe stoljećima. Još u srednjem vijeku religija je utjecala na mišljenje ljudi, a sve žene koje su bile povezane s mačkama smatrali vješticama. Čak su govorili da se mogu transformirati u te mačke, te bile demonizirane i spaljivane na lomačama kako bi se zaštitile od svojih navodnih crnih magija. Zato je vidjeti crnu mačku bilo gotovo kao vidjeti vješticu, pa otuda i praznovjerje da one donose lošu sreću.

U drugim vremenima, crne mačke su bile svete, a njihovo ubijanje je bilo kažnjivo smrću, te su bile mumificirane zajedno sa svojim vlasnicima. U Škotskoj su smatrali da će im crna mačka kod kuće donijeti sreću, kao što su to činili i drevni pomorci, koji su vjerovali da je mačka na brodu znak sreće. U viktorijanskoj Engleskoj vjerovalo se da će, ako mladenci naiđu na crnu mačku, to donijeti prosperitet njihovom braku. 

Karakteristike crnih mačaka

Jedna od karakteristika crnih mačaka koja se može vidjeti golim okom je njihova prekrasna dlaka. Unatoč negativnim konotacijama koje predstavlja, crna boja također je povezana s misterijom, elegancijom i vjernošću. Crne mačke su jedne od najprivrženijih i najzaigranijih mačića, pa su sklone vrlo bliskim odnosima sa svojim vlasnicima. Kada im se pruži naklonost i ljubav, vrlo su zahvalne. Vole spavati na vašim nogama kada ste u krevetu ili ležati pored vas na sofi kako bi im bilo toplo i osjećali se sigurno uz vas.

Ne možemo potvrditi da je to zbog svega što su pretrpjeli kroz povijest i da to nose u svom genetskom naslijeđu, ali ove mačke su vrlo intuitivne i nepovjerljive prema ljudima i drugim životinjama i na najmanji znak prijetnje sklone su bijegu da se zaštite. Također su u početku obično sramežljivi kada ih stranac upozna, ali nakon što se uvjere da nema opasnosti i znaju da ih nikada nećete povrijediti, pažljivo prilaze i pozdravljaju vas kao nitko drugi, tražeći milovanja i maženje.

Također je važno znati da su crne mačke tijekom perioda parenja vrlo spolno aktivne te da su vrlo bučne i hiperaktivne, pa se preporučuje sterilizirati ih kad god je to moguće i tako izbjeći nezgode ili bijeg. S druge strane, ako su sterilizirane, crne mačke obično su mirne i pitome životinje, s kojima možete lako živjeti zajedno. Karakter crnih mačaka je miran, intuitivan, sramežljiv i vrlo privržen, a to će potvrditi svatko tko je dijelio dom s njima.