50 zanimljivosti o životinjama koje možda niste znali!

Zanimljivosti o životinjama
Foto: Pixabay

Životinjsko carstvo najveće je carstvo koje postoji na kugli zemaljskoj i svakako je najfascinantnije, ne samo zbog broja vrsta životinja već i zbog njihovih jedinstvenih osobina, od kojih su neke u najmanju ruku neobične. Zanimljivosti o životinjama koje možete pročitati u nastavku vjerojatno vam neće trebati tijekom života, ali su previše zakon da ih preskočimo.

Zanimljivosti o životinjama - puževi
Foto: Pixabay

Neke od tih zanimljivosti o životinjama sasvim ste sigurno znali jer, budimo realni, gotovo je nemoguće da nigdje niste čuli za njih. S druge strane, neke od njih bi vas mogle iznenaditi i natjerati vas na razmišljanje, a upravo je to ono čemu se nadamo. Ako pročitate neku od zanimljivosti o životinjama koje vam donosimo, možda ćete poželjeti skoknuti na Google i pretražiti neke znanstvene činjenice ne biste li se uvjerili u njihovu točnost. U tom ćemo se slučaju osjećati kao da smo uspjeli u našem naumu i stoga bez previše duljenja, uživajte u ovim zanimljivostima.

50 zanimljivosti o životinjama

Zanimljivosti o životinjama
Foto: Pixabay
  1. Nojevi – nojevi su iznimno brze životinje i vjerojatno niste znali da mogu trčati brže nego konji; osim toga imaju i jedinstvene vokalne sposobnosti pa tako muški nojevi riču kao lavovi.
  2. Šišmiši –  iako ih u posljednje vrijeme i ne volimo, moramo spomenuti da je riječ o jedinim sisavcima koji lete. Interesantno je da prilikom izlaska iz svojih špilja šišmiši uvijek skreću ulijevo.
  3. Tigrovi – pruge na tigrovima su poput otiska prsta – niti jedan tigar nema iste pruge.
  4. Mačke – smijemo li vas šokirati spoznajom da mačka u svakom uhu ima čak 32 mišića?
  5. Mravi – mravi nikada ne spavaju i uz majmune i ljude jedina su bića na planeti koja ratuju. 
  6. Leptiri – leptiri imaju posebnu sposobnost da okuse raspoznaju nogama. Također je zanimljivo da raspoznaju samo tri boje: žutu, zelenu i crvenu.
  7. Kornjača – želite li otkriti kojeg je spola neka kornjača možete to učiniti i čekanjem da se ona glasa; muška kornjača će roktati dok će ženka ispuštati zvižduke.
  8. Žirafa – žirafa je životinja koja već svojim izgledom garantira da će se naći na raznim popisima kojima su tema zanimljivosti o životinjama. Ako ikada priđete blizu žirafi nemojte da vas prepadne boja njenog jezika jer žirafa ima crno-plavi jezik. Također, žirafe spavaju samo do dva sata dnevno, od čega je dubok san tek 30 minuta. Kako bi ostala čista žirafa će svoje uši očistiti pomoću jezika koji je kod nekih žirafa dugačak i pola metra.
  9. Svinje – mislimo kako su svinje priproste životinje dok one istovremeno komuniciraju među sobom čitavo vrijeme dok su budne. Također, svinje fizički ne mogu vidjeti nebo.
  10. Kolibrić – ova prekrasna i jedinstvena ptičica koju znamo po najvećem broju zamaha krilima u sekundi također je jedina ptica na svijetu koja može letjeti unatrag. Imaju jako brz metabolizam pa je umiranje od gladi kolibriću uvijek vremenski vrlo blizu.
  11. Krava – krave će proizvesti više mlijeka ako im se pušta lagana i opuštajuća muzika.
  12. Vidra – vidre koje spavaju skupa čine to držeći se za ruke.
  13. Štakori – štakor će se početi smijati ako ga poškakljate.
  14. Polarni medvjedi – sigurno niste znali da su svi polarni medvjedi ljevaci? 
  15. Zlatne ribice – zlatne ribice prestaju biti zlatne ako ih se makne sa svjetla.
  16. Dupini – dupini su jedina stvorenja na svijetu osim ljudi koji vode ljubav radi užitka. Među zanimljivosti ubrojimo i da spavaju s jednim otvorenim okom.
  17. Komarci – komarci imaju 47 zuba.
  18. Orao – orao ima toliko oštar vid da može opaziti zeca u trku s više od tri kilometra visine.
  19. Lemuri – madagaskarski polumajmuni lemuri spavaju ljetni san.
  20. Morski psi – morski pas ima imunitet na sve vrste bolesti poznate čovjeku.
  21. Puž – puž može jako dugo spavati, a neki puževi spavaju po tri godine.
  22. Koze – jeste li znali da koze imaju pravokutne zjenice?
  23. Bik – svi bikovi su daltonisti.
  24. Kamenica – kamenica može mijenjati spol koliko god puta želi u životu. Čini to ovisno o partneru.
  25. Jak – mlijeko jaka je ružičaste boje.
  26. Slon – slonovi žive u matrijarhalnom društvu. Ono što vas ove zanimljivosti o životinjama također mogu naučiti o slonovima je da su to jedine životinje na svijetu koje ne mogu skočiti i koje dnevno mogu pojesti do 30 kilograma hrane.
  27. Hobotnica – jako gladna hobotnica će početi jesti svoje krakove ako ne pronađe hranu.
  28. Crv – crv ima čak pet srca.
  29. Meduza – 95% meduzinog tijela je voda.
  30. Morske zvijezdemorske zvijezde nemaju mozak.
  31. Krokodili – krokodili imaju jezik, ali ga ne mogu isplaziti. Ne mogu niti žvakati hranu. No imaju toliko jaku probavnu kiselinu da ona može rastvoriti i željezo. Njihov je životni vijek jako dug, a neki primjerci dožive i sto godina.
  32. Stonoga – neke vrste stonoga luče cijanid, poznati otrov.
  33. Zebra – zebre nisu bijele boje i nemaju crne pruge – one su zapravo crne životinje s bijelim prugama.
  34. Darwinov pauk – ovaj pauk je sposoban napraviti niti koje su 10 puta jače od niti koje se koriste za izradu pancirki, kevlara.
  35. Crna mamba – crna mamba je najbrža zmija na svijetu koja se može kretati brzinom i od 20 km/h.
  36. Vuk – svaki vuk zavija na drugačiji način što vučjem čoporu omogućuje međusobno raspoznavanje čak i za najcrnjih noći.
  37. Flamingo – ova ptica posebnog izgleda jede na vrlo poseban način – može jesti samo ako joj je glava okrenuta naglavačke.
  38. Rakun – rakun voli čistoću – ako pronađe hranu i u blizini se nalazi voda on će je oprati prije nego što je pojede.
  39. Bjeloglavi orao – gnijezda bjeloglavih orlova najmasivnija su na svijetu; neka od njih težu i do 2 tone!
  40. Balegari – ove bube za kretanje i navigaciju koriste zvijezde.
  41. Grizli – ova vrsta medvjeda svoju hranu može namirisati na udaljenosti od 30 kilometara. Također ima toliko jak ugriz da može zgnječiti kuglu za kuglanje.
  42. Deva – devina grba može težiti i do 40 kilograma.
  43. Vrane , gavrani i šojke – ovo su vrlo inteligentne ptice, a velik dio dana potroše na smišljanje i provedbu smicalica koje će koristiti jedne na drugima.
  44. Pas – otisak pseće njuške je jedinstven za svakog psa.
  45. Pilići – mali pilići prije izlijeganja mogu komunicirati i s mamom i s ostalim pilićima iz gnijezda.
  46. Zamorci – zamorci u Švicarskoj uvijek žive u paru. Ova je zemlja zabranila da žive sami jer je otkriveno da su previše socijalni te da im je život bez društva jako stresan.
  47. Kameleon – jezik kameleona dva je puta duži od njegovog tijela.
  48. Bogomoljka – bogomoljka ima najbrži udarac na svijetu. 
  49. Kapucini – majmuni kapucini svoje ruke i noge peru u urinu. 
  50. Morski psi – neki morski psi svijetle u mraku.
Slon
Foto: Pixabay

Vrlo vjerojatno mnoge od ovih zanimljivosti o životinjama dosad niste čuli nikada. One mogu biti sjajni pokretači razgovora kada je vaš sugovornik netko tko voli životinje. Uvijek je zanimljivo čuti i saznati nešto novo pa se tako nadamo da smo vas uspjeli naučiti nečemu što vas je ugodno iznenadilo.

Zanimljivosti o životinjama su beskrajne

Iako smo ih naveli čak 50, to definitivno nije ni blizu svih zanimljivosti o životinjama na koje možemo naići. Svijet životinja je ogroman, a svaka od njih je specifična na svoj način. Možemo praktički reći kako i o svakoj pojedinačnoj životinji možemo nabrojati barem 50 zanimljivih stvari. Istraživati svijet životinja je nešto prekrasno, a količina stvari koje se mogu naučiti je nepresušna.