Što slavimo na Svi Sveti i kada je taj blagdan u 2022.

Svi Sveti ili Sisvete katolički je blagdan koji se slavi u sjećanje na naše voljene koje smo izgubili, za koje molimo i čiju duhovnu pomoć tražimo i u svom životu. Ovaj dan obilježen je posjećivanjem grobova naših najmilijih, stavljanjem lampaša i cvijeća na mjesto njihovog posljednjeg počinka te molitvom za njihove duše na nebu. Jedan je od najbitnijih liturgijskih dana, uz Tijelovo.

Svi Sveti
FOTO: UNSPLASH

Čak i oni koji nisu religiozni shvaćaju koliko je bitno obilježavati sjećanje na one koje volimo. Ne morate biti posvećeni vjeri kako biste se prisjetili svih lijepih dana i uspomena koje vežete za one koji više nisu s vama. U njihovu čast, neovisno o tome koje ste vjere i jeste li spiritualna osoba, svakako možete slaviti njihov život.

Sisvete ili blagdan Svih Svetih 2022. slavimo u utorak, 1. studenoga, a s obzirom na važnost ovog praznika on je proglašen i državnim blagdanom, koji se kao takav obilježava od 1996. godine, dok je prije toga bio još nazivan i Danom spomena na mrtve te Danom sjećanja na mrtve.

Osim u Hrvatskoj, Svi Sveti je neradni dan i blagdan u mnogim drugim katoličkim zemljama kao što su Austrija, Italija, Njemačka, Slovenija i Mađarska, što mnogo govori o važnosti ovog blagdana za sve vjernike katoličke vjeroispovijesti, u Europi i dalje.

Što slavimo na Sisvete, a što na Dušni dan?

Mnogi katolici ne znaju stvarnu razliku između ova dva blagdana koji slijede jedan iza drugoga, no ona uistinu postoji. Razlika je možda manje očita onima koji nisu redoviti posjetitelji Crkve, ali valja staviti jasnu granicu između ova dva dana.

1.1.2022. slavi se blagdan Svi Sveti, kao što se to radi već desetcima godina. Na taj dan se slave svi sveci i svetice koji su proglašeni takvima od strane Crkve, ali i oni koji su živjeli takvim životom te zaslužili ulazak u kraljevstvo Božje, iako još do sada nisu proglašeni svecima.

2.11.2022. slavi se Dušni dan, i taj je dan zapravo namijenjen za sjećanje na naše pokojnike. Odlazak na grob najmilijih znak je pažnje, ali i znak vjere. Tog dana vjernici pale lampaše i svijeće na grobovima te mole za duše preminulih i na taj se način povezuju s ljudima koji nikad neće iščeznuti iz njihovih sjećanja.

crkva
FOTO: UNSPLASH

U Hrvatskoj se razvio običaj da se grobovi posjećuju na sam blagdan Svi Sveti, a ne toliko na Dušni dan, jer je upravo taj dan 1.11. neradni dan pa je stoga obilazak groblja mnogo jednostavniji i praktičniji.

Veliki gradovi na taj dan osiguravaju i poseban prijevoz do groblja kako bi se smanjile gužve i zastoji. Gužve su uobičajene s obzirom na to da je Hrvatima ovaj blagdan od izuzetne važnosti te groblja posjećuju u velikom broju.

Blagdan Svih Svetih jedan je od najstarijih katoličkih blagdana

Blagdan Svi Sveti svoje podrijetlo vuče još iz 4. stoljeća, gdje se na području Antiohije slavio blagdan u sjećanje na sve svete mučenike. Dva stoljeća kasnije taj se isti blagdan uveo u Svetoj Rimskoj crkvi, da bi još jedno stoljeće kasnije bio postavljen na datum 13. svibnja, u čast Majki Božjoj i svim svetim mučenicima koji su dali svoj život u obrani vjere.

Početkom 9. stoljeća ovaj se blagdan pomiče na isti datum na kojeg se i danas slavi, a to je 1. studenog. Učinio je to Papa Grgur IV kojem se ovaj datum učinio najprikladnijim datumom s obzirom na sve ostale crkvene svetkovine, ali i iz praktičnih razloga. Upravo je završetkom ljeta i jeseni Crkva bila u mogućnosti osigurati hranu za mnogobrojne hodočasnike koji su dolazili u Rim na ovaj blagdan. 

Zanimljivo je kako se ovaj dan oduvijek obilježavao barem na neki način, iako nije uvijek bio na isti datum. Već i prve civilizacije imale su “dan duša” ili “dan sjećanja” – trudimo se održati to i voljeti naše pretke kroz sjećanja.