Što je glog i u koje se svrhe može koristiti?

glog

Glog je biljka koja nosi iznenađujuće prednosti stoga nije čudno da je to i biljka s najdužom tradicijom korištenja u narodnoj medicini. 

Prije mnogo tisuća godina Kinezi su otkrili glog i koristili su ga da od njega proizvedu fermentirano piće koje je bila izvrsnog okusa, koje se pokazalo i kao jako okrepljujuće za tijelo. Od tada je glog u Kini prepoznat kao važna biljka koja može doprinijeti općem zdravlju te se koristi kao čaj od gloga u velikim količinama. Tinktura je također bitan dio kineske tradicionalne medicine.

glog zimi
Foto: Pixabay

Postoje dvije vrste gloga, a to su bijeli glog i crveni glog. Riječ je o grmolikim listopadnim stablima koja mogu narasti i do 5 metara u visinu, a na kojima se nalaze sitni listovi složeni u režnjeve. Glog raste uz šumske puteve i može se pronaći na livadama, a vrlo ga je lako prepoznati po njegovom trnju i listovima koji su vrlo lijepog izgleda.

Po nazivu gloga nije teško odrediti je li riječ o crvenom glogu koji ima crvene cvjetove ili o bijelom koji ima bijele cvjetove. Kod obje vrste gloga velik je broj cvatova koji u sebi imaju jako puno prašnika.

U Hrvatskoj se najčešće može naći na crveni glog, koji raste po čitavoj Europi, ali i Aziji, dok se bijeli glog može pronaći samo u Europi i nema ga na ostalim kontinentima.

Glog je biljka koja se često koristi u fitoterapiji i liječenju biljem, a koriste se njegovi cvjetovi te listići koji se nalaze odmah ispod cvjetova jer su oni najnježniji i najmlađi, a samim time i najkvalitetniji.

Cvjetove i listiće potrebno je skupiti u vrijeme cvatnje biljke i potrebno ga je sušiti jako brzo kako bi zadržao sve kvalitetne sastojke. Za to su najbolji mjeseci travanj, svibanj i lipanj, kada je glog u cvatu. 

Prikupljeni glog se slaže u tanki sloj na mjesto za sušenje i to odmah nakon branja, bez odgađanja, jer pripravak neće biti toliko kvalitetan ako cvjetovi nisu svježe ubrani. Tinktura koje nastaje iz cvjetova svježeg gloga mnogo je korisnija i bogatija nego ona dobivena iz osušenih listića.

Glogova kora se također koristi za čaj, a i ona se mora prikupiti u proljeće, u vrijeme kada je biljka puna soka te se u kori nalazi jako mnogo ljekovitih spojeva.

Foto: Pixabay

Koji je sastav gloga i zbog čega je toliko poseban?

Glog ima mnoge aktivne komponente u sebi, koje mu osiguravaju veliku korisnost i visoku vrijednost a to su flavonoidi, krategolična kiselina, esencijalna ulja i mnoge druge vrste kiselina i spojeva koje su dobre za zdravlje ljudskog organizma.

O glogu se najčešće priča kao o lijeku za srce i to nije puka tlapnja jer su mnoge kliničke i farmakološke studije pokazale da glog uistinu ima dobar učinak na srce, te da može ublažiti neke srčane probleme, a mnoge može i spriječiti.

Glog se naravno ne bi smio uzimati po vlastitoj inicijativi već po dogovoru s liječnikom jer nije preporučljiv za sva srčana stanja. Vrlo često se koristi kod koronarne insuficijencije i u slučajevima ostarjelog srca koje sve slabije radi.

Koje su to tvari koje se nalaze u glogu, a koje pozitivno djeluju na srce? To su flavonoidi i procijanidoli. Ove aktivne tvari poboljšavaju rad srca na način da pojačavaju njegovu snagu i pomažu da električni impulsi bolje prolaze kroz srce. Istovremeno aktivne tvari koje se mogu naći u glogu smanjuju broj otkucaja srca.

Studije su dokazale da glog jako dobro djeluje i na središnji živčani sustav, i to na način da djeluje smirujuće što potencijalno dovodi do snižavanja tlaka, a svi dobro znamo koliko je visok tlak opasan za srce.

Mnoge studije su pokazale da pacijenti koji dugo uzimaju ekstrakt gloga imaju bolje prokrvljen srčani mišić i bolju toleranciju na nisku razinu kisika koja je česta kod srčanih bolesnika. Nije poznato na koji način glog zapravo djeluje na srce, no njegovo je djelovanje potvrđeno na više tisuća ljudi.

Kako koristiti glog – glog čaj

Iako smo već ranije spomenuli da najkvalitetniji način pripreme gloga dolazi od tek ubranog svježeg cvijeta i lista, u Hrvatskoj se češće koriste tinkture i suhi ekstrakti koji se kombiniraju s različitim biljkama s kojima glog ima dobru sinergiju. 

Zbog toga je glog vrlo često dio tinkture u kojoj se nalaze i druge djelotvorne biljke iz prirode, kao što su matičnjak, lipa ili valerijana. Ove su biljke poznate po svojim dobrim svojstvima, a u kombinaciji s glogom stvaraju pravi eliksir.

čaj od gloga
Foto: Pixabay

Ako ste u posjedu suhog ekstrakta najbolje je pripremiti čaj od gloga, a glog čaj se priprema vrlo jednostavno. Potrebno je odvojiti 1-2 grama ekstrakta gloga i staviti ga u 200 do 250  mililitara vrele vode. Potrebno ga je pustiti da odstoji 15 minuta nakon čega ga je potrebno procijediti i popiti, baš kao i svaki drugi čaj koji se priprema na ovaj ili sličan način.

Ovaj glog čaj treba se piti 3 puta dnevno, ali ne kraće od 2 mjeseca kako bi glog počeo učinkovito djelovati na organizam. 

Ako se odlučite za tinkturu, na njoj ćete moći pročitati uputstva o tome kako ju je potrebno konzumirati, a posebno napominjemo da je potrebno držati se preporuke proizvođača, a ne piti tinkturu na vlastitu ruku.

S obzirom na to da glog nije toksičan njega se može konzumirati duži period vremena bez straha od pretjerane konzumacije, ali svakako je potrebno posavjetovati se sa liječnikom oko njegovog korištenja. 

VAŽNO! Čaj od gloga ne smiju koristiti osobe koje boluju od bradikardije, srčanog poremećaja kod kojeg srce ima smanjeni broj otkucaja, jer on može dodatno usporiti srce i dovesti do za život opasnog stanja. 

Kako glog pomaže srcu 

Glog ima mnogo zdravstvenih prednosti za srce, a u nastavku ćemo nabrojati najvažnije:

  • sprečava infarkt 
  • liječi visoki tlak i štiti organizam od rasta kolesterola u krvotoku
  • štiti od ateroskleroze krvnih žila
  • pomaže u liječenju bolesnika koji imaju srčanu aritmiju 
  • jača oslabljeni srčani mišić 
  • pomaže u svim fazama srčanih bolesti, bez obzira na to koliko su uznapredovale 
  • preporučuje se korištenje nakon srčanog udara jer glog pomaže krvnim žilama da budu bolje opskrbljene krvlju 
  • glog također pospješuje aktivnost srčanog mišića 

Može li se glog koristiti i u neke druge svrhe? 

Naravno da može. Ovako ljekovita biljka pomoći će i kod drugih zdravstvenih tegoba pa tako glog pomaže ljudima koji boluje od kroničnog umora i manjka energije, ljudima koji loše spavaju, onima koji boluju od nervoze i tjeskobe ili se muče s vrtoglavicom i lupanjem srca.

Kao i većina ljekovitog bilja glog će djelovati na cijeli organizam i doprinijeti općem poboljšanju stanja organizma.

On se preporučuje ženama u menopauzi, a mnoge ga žene koriste i kao sredstvo u borbi protiv celulita jer glog potiče izbacivanje viška vode iz tijela, a time dolazi i do smanjivanja naslaga celulita.

Otkriveno je da glog dobar i za zglobove, a s obzirom na to da ima i antiupalno djelovanje često ga se koristi za liječenje raznih probavnih problema.

Glog također djeluje protiv slobodnih radikala za koje je poznato da potiču tijelo na razne bolesti, a dobar je i za borbu protiv ateroskleroze.

VAŽNO! Glog ne smiju koristiti niti trudnice i dojilje bez obzira na njegove dobrobiti jer on ima preveliki utjecaj na krvožilni sustav i na plod pa zbog toga nije siguran za korištenje tijekom trudnoće i dojenja.