Italija od sjevera do juga: 16 lokacija koje morate posjetiti

Sa svojim valovitim brežuljcima, krivudavim cestama i šarmantnim srednjovjekovnim gradovima, Italija je  omiljeno odredište putnika koji traže autentično iskustvo europskog života. Smještena u srcu Europe, ova mediteranska zemlja može svakome ponuditi nezaboravno putovanje, bilo da se radi o istraživanju drevnih ruševina Rima, uživanju u komadu pizze u Napulju ili šetnji slikovitim kanalima Venecije. Kad se radi plan putovanja za Italiju, teško je odlučiti odakle krenuti i što sve treba posjetiti. Izdvojili smo 16 najpopularnijih talijanskih gradova i lokacija koje trebate vidjeti barem jednom u životu.

Rim

Vječni grad, kako Rim često nazivaju, jedno je od najpoznatijih svjetskih odredišta i to s dobrim razlogom. S više od 2000 godina povijesti i bogatstvom arhitekture i umjetnosti, glavni grad Italije moraju posjetiti svi koji se zanimaju za povijest i kulturu. Od drevnih ruševina Koloseuma i Rimskog foruma do veličanstvenosti Bazilike svetog Petra i Vatikanskih muzeja, Rim je grad koji ne prestaje impresionirati. No, nisu samo povijest i umjetnost ono što Rim čini posebnim – ovo je grad koji pruža osjetilno iskustvo kao nijedan drugi i u kojem ćete isinski uživati. Italija nudi brojne lokacije na kojima ćete se odlično proveti, a Rim je svakako grad koji trebate posjetiti.

Venecija

Jedna od najpoznatijih talijanskih destinacija, Venecija je grad koji je drugačiji od bilo kojeg drugog. Izgrađen na nizu otoka i ispresijecan kanalima, gradski vodeni putovi i mostovi glavni su dio njegova šarma. Italija je poznata po predivnoj arhitekturi, a u Veneciji će vas dočekati veličanstveni Trg svetog Mark, kao i tihe zabačene uličice četvrti Cannaregio. Ne kaže se bez razloga da je Venecija grad koji nagrađuje istraživanje. Istina je da može biti krcata turistima, no uvijek postoji mnogo kutaka i skrivenih dragulja koje možete otkriti tijekom putovanja. Jedan od najboljih načina da doživite Veneciju je lutanje njezinim ulicama i kanalima, upijanje atmosfere grada i uživanje u lokalnoj kuhinji, koja uključuje jela od morskih plodova i klasične talijanske cicchette.

italija venecija
Foto: Shutterstock

Amalfijska obala

Cijela Italija, a osobito njena obala poznati su po svojoj ljepoti. Obala Amalfija je jedan od najljepših obalnih dijelova; od uskih ulice Positana do izleta brodom duž obale. Amalfi je mjesto koje nudi obilje iskustava sa svojim strmim liticama, šarenim selima i tirkiznim morem. I dok je regija poznata po luksuznim hotelima i vrhunskim restoranima, postoji i mnoštvo pristupačnih opcija za putnike koji žele iskusiti ljepotu Amalfijske obale bez trošenja novca na skup smještaj.

Toskana

Italija ima predivnu unutrašnjost u kojoj će uživati svi koji vole slow living i istinske prirodne ljepote. Poznata po valovitim brežuljcima, čempresima i vinogradima, Toskana je regija gdje posjetitelji mogu uživati u jednostavnim užicima života. Želite li istražiti srednjovjekovne ulice Siene, kušati vino Chianti ili jednostavno uživate u zadivljujućem pogledu iz vile na vrhu brda, Toskana je mjesto koje će vas nadahnuti i nagraditi svojom ljepotom i gostoprimstvom.

Sicilija

Italija i njen najveći otok, Sicilija odredište je koje posjetiteljima nudi mnoštvo doživljaja. Od prekrasnih plaža i kristalno čistih voda Liparskih otoka do drevnih ruševina Agrigenta i Sirakuze, Sicilija je mjesto prožeto poviješću i prirodnim ljepotama. Ali nisu samo znamenitosti ono što Siciliju čini posebnom – to je i bogato kulinarsko nasljeđe otoka, koje uključuje sve, od svježih plodova mora do izdašnih variva i slatkih peciva. Uz uspješnu vinsku industriju i sve veći broj butik hotela i odmarališta, Sicilija je odredište koje postaje sve popularnije među putnicima iz cijelog svijeta.

Umbrija

Italija ima regiju koju nazivaju “zelenim srcem Italije”. Često zasjenjena svojim poznatijim susjedom, Toskanom, Umbrija je regija poznata po svojim valovitim brežuljcima, maslinicima i srednjovjekovnim brdskim gradovima. Idealno je mjesto za putnike koji žele doživjeti ljepotu Italije bez gužve. Od zadivljujućih freski bazilike San Francesco u Asizu do tihe ljepote grada Orvieta, Umbrija je destinacija sa sve veći brojem agroturizama i drugih oblika održivog turizma u Italiji.

italija umbrija
Foto: Shutterstock

Milano

Italija ima svjetsku prijestolnicu mode i dizajna koja se pretvorila u pravi kozmopolitski grad. Uz Osim povezanosti s modom, Milano često nazivaju gospodarskim i financijskim središtem Italije. Povijesno središte grada poznato je po svjetskim znamenitosti, kao što su gotička katedrala (Duomo) i Galleria Vittorio Emanuele II, prekrasna trgovačka arkada iz 19. stoljeća. Milano nije samo shopping i razgledavanje; već i grad kulture i učenja. Posjetitelji mogu istražiti niz muzeja uključujući Pinacoteca di Brera, u kojoj se nalazi jedna od najdojmljivijih umjetničkih zbirki u Italiji, ili Triennale Design Museum, koji prikazuje najbolje od suvremenog dizajna. Za sve koje zanima moderna umjetnost, Museo del Novecento je nezaobilazan posjet, a nudi fascinantan uvid u evoluciju talijanske umjetnosti i kulture u 20. stoljeću.

Cinque Terre

Kad putnici kažu čarobna Italija, sigurno se misli na Cinque Terre. Radi se o skupini od pet slikovitih sela smještenih uz razvedenu obalu talijanske rivijere. Pet sela koja čine Cinque Terre su Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso al Mare. Svako selo ima svoj poseban karakter i ljepotu, a povezana su pješačkim stazama s kojih se pruža prekrasan pogled na Sredozemno more.

Cinque Terre je UNESCO-va svjetska baština i prepoznata je po kulturnom značaju i prirodnim ljepotama. Sela su poznata po svojim jarko obojenim kućama, uskim ulicama i malim ribarskim lučicama, koje posjetiteljima stvaraju slikovitu pozadinu za istraživanje. Lokalna kuhinja također je vrhunac regije, sa svježim morskim plodovima, pestom i lokalno proizvedenim vinom koji su glavni proizvodi ovog područja.

Posjetitelji Cinque Terrea mogu istraživati sela pješice, uživajući u zadivljujućem krajoliku dok lutaju obalnim stazama. Oni koji preferiraju opušteniji doživljaj mogu se provozati čamcem duž obale, uživajući u pogledu s mora. Područje je također poznato po svojim plažama, a Monterosso al Mare nudi dugi niz zlatnog pijeska koji je savršen za sunčanje i kupanje.

Napulj

Italija ima jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu. Napulj je grad prožet kulturom i tradicijom, a njegova najpoznatija znamenitost je Vezuv, zloglasni vulkan koji je eruptirao 79. godine i zakopao drevni grad Pompeje. Posjetitelji Napulja mogu otići na izlet do vrha vulkana i uživati u panoramskom pogledu na grad i Napuljski zaljev.

Grad je prepun impresivnih povijesnih i kulturnih znamenitosti, uključujući Kraljevsku palaču u Napulju, Castel dell’Ovo i Castel Nuovo. Povijesno središte grada, poznato kao Spaccanapoli, labirint je uskih ulica u kojima možete naći lokalne trgovine, kafiće i restorane.

Napulj je također poznat po svojoj ukusnoj kuhinji, koja uključuje klasična talijanska jela poput pizze, tjestenine i plodova mora. Pizza Napoletana je sigurno najpoznatije nacionalno jelo u Italiji. Za grad se kaže da je rodno mjesto pizze, a posjetitelji mogu uživati u autentičnoj napuljskoj pizzi u jednoj od brojnih pizzerija koje su razasute gradom.

italija destinacija
Foto: Shutterstock

Jezero Como

Italija je jedinstvena turistička zemlja koja nudi najbolje od prirode. Jedan od prirodnih bisera, smješten je između veličanstvenih Alpa i brežuljaka Lombardije. Jezero Como je mjesto neusporedive prirodne ljepote koje je stoljećima privlačilo umjetnike, pisce i slavne osobe. Jezero je treće po veličini u Italiji, s dužinom od 46 kilometara i najvećom dubinom od 410 metara. Kristalno čisto, okruženo je bujnim šumama i šarmantnim gradovima.

Jedan od najpoznatijih je Bellagio, koji se često naziva i “biserom jezera” zbog slikovitih ulica, prekrasnih vila i zadivljujućeg pogleda na jezero. Ostali popularni gradovi na jezeru uključuju Varennu, Menaggio i Tremezzo, od kojih svaki nudi svoje jedinstvene atrakcije.

Jezero Como poznato je i po svojim luksuznim vilama i hotelima. Mnoge od ovih povijesnih zgrada pretvorene su u elegantne hotele i odmarališta, nudeći posjetiteljima priliku da odsjednu sa stilom dok uživaju u prirodnoj ljepoti jezera.

Posjetitelji jezera Como mogu uživati u nizu aktivnosti, uključujući planinarenje, vožnju biciklom i vodene sportove. Jezero je također poznato po trajektima, koji nude jedan od načina za istraživanje područja i uživanje u zapanjujućem krajoliku.

Bolonja

Italija ima dugu povijest, pa tako i njeni gradovi. Bolonja je jedan od najstarijih gradova u Italiji, smješten u regiji Emilia-Romagna. Osnovana prije više od 2000 godina, Bolonja ima bogatstvo arhitektonskog i umjetničkog blaga koje datira iz davne prošlosti. Jedna od najslikovitijih znamenitosti u gradu su Dvije kule, par srednjovjekovnih tornjeva koji su među najprepoznatljivijim simbolima Bolonje. Posjetitelji se mogu popeti na vrh tornjeva i uživati u panoramskom pogledu na grad i okolicu.

Bolonja je također poznata po svojoj kuhinji koju karakteriziraju bogati okusi i jednostavni sastojci kao što su ručno rađena tjestenina, suhomesnati proizvodi i odležani sirevi. Osim povijesti, kulture i gastro ponuda, Bolonja je dinamičan studentski grad. Mladenačka energija može se osjetiti u gradskom noćnom životu, koji uključuje sve od modernih barova i klubova do tradicionalnih vinskih podruma i taverni.

Sardinija

Italija se može pohvaliti s jednim od najljepših otoka na svijetu. Jedan među njima je Sardinija, prekrasan otok u Sredozemnom moru gdje možete uživati u zadivljujućem pogledu na Costa Smeraldu i bogatoj kulinarskoj tradiciji otoka. Počevši od drevne nuragijske civilizacije, koja je izgradila mrežu kamenih građevina i megalitskih spomenika diljem otoka, pa sve do jedinstvene kulturne tradicije mnogih malih gradova i sela na otoku, Sardinija je prožeto poviješću i kulturom.

Jedna od najpopularnijih aktivnosti na otoku je obilazak plaže jer je Sardinija poznata po najljepšim, netaknutim plažama u Europi poput Costa Smeralda i stjenovitih uvala Golfo di Orosei. Kako bi okusili kulinarsku tradiciju otoka i pravu sardinijsku kuhinju, uživajte u otočkom siru pecorino, sočnoj pečenoj svinjetini i umacima od plodova mora. Italija ima jednu od najboljih kuhinja na svijetu, zato ne propustite uživati u okusima ove mediteranske zemlje.

italija
Foto: Shutterstock

Firenca

Povijesna Italija svoju prošlost krije u arhitekturi, kulturi i umjetnosti, a grad koji može najbolje “ispričati” sve njene tajne je Firenca – grad koji često nazivaju kolijevkom renesanse. Sa svojom zapanjujućom katedralom, svjetski poznatom galerijom Uffizi i povijesnim mostom Ponte Vecchio, Firenca je grad koji će vam zasigurno oduzeti dah. Tržnice bogate raznolikom hranom, prekrasnim vrtovima i povijesnim središtem, Firenca je idealan grad za posjetitelje svih uzrasta.

Italija je poznata po autohtonim receptima i dobrim vinima, a ponuda restorana u Firenci će vam oduševiti. Od klasičnih toskanskih jela kao što su ribollita i bistecca alla fiorentina do lokalno proizvedenih vina poput Chianti i Brunello di Montalcino, Firenca može zadovoljiti i najprobirljivije.

Kako biste uronili u kulturnu baštinu grada, posjetite galeriju Accademia i uživajte u djelima jednog od najpoznatijih umjetničkih djela na svijetu, Michelangelovog Davida, kao i niza drugih remek-djela umjetnika kao što su Botticelli i Ghirlandaio. Za sve koji žele iskusiti živopisnu suvremenu umjetničku scenu grada, posjet Guccijevom vrtu, muzeju i izložbenom prostoru koji je stvorio kultni talijanski modni brend, obavezno stavite u raspored.

Dolomiti

Italija ima prekrasan planinski lanac na sjeveru zemlje. Dolomiti su idealno odredište za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, a jedna od najpopularnijih aktivnosti je planinarenje. Nije važno jeste li iskusni planinar koji traži izazovno putovanje ili turist koji je više za laganu šetnjicu planinama, Dolomiti nude niz opcija za planinarenje koje će zasigurno odgovarati vašim potrebama.

Zanimaju li vas zimski sportovi? Italija je odredište svjetske klase za skijanje, snowboarding i druge zimske aktivnosti. Dolomiti imaju visoke padine i izvrsne snježne uvjete, a regija ima neke od najboljih skijališta u Europi, uključujući poznatu skijašku stazu Sella Ronda. Staza nudi više od 1200 kilometara skijaških staza i omiljena je destinacija za skijaše i snowboardera iz cijelog svijeta.

Verona

Italija je u svom sjevernom dijelu smjestila grad Veronu, najpoznatiji po mjestu radnje poznate tragedije Romeo i Julija. Osim poznate ljubavne priče, u Veroni je obavezan obilazak Arene di Verona, zadivljujućeg rimskog amfiteatra izgrađen u prvom stoljeću nove ere. Danas se arena koristi za koncerte i operne predstave, a to je odredište koje vole i mještani i turisti. Još jedna nezaobilazna destinacija u Veroni je Piazza delle Erbe, prekrasan trg na kojem se nalazi živopisna tržnica, kao i brojne povijesne građevine, uključujući Torre dei Lamberti i Palazzo Maffei.

Ako je Italija destinacija u kojoj najviše volite istraživati njenu povijest, trebate se uputiti u Museo di Castelvecchio, koji čuva zbirku srednjovjekovne i renesansne umjetnosti, kao i Museo Archeologico al Teatro Romano, gdje ćete saznati sve o gradu rimske prošlosti. Za one koje zanima književna povijest Verone, posjetite Julijinu kuću (Casa di Giulietta). Kuća je navodno pripadala obitelji Capuleti, a sada je popularno odredište za turiste koji žele vidjeti slavni balkon na kojem je Romeo pjevao serenadu Juliji.

Burano  

Italija ima oko 450 otoka, a jedan od najšarmantnijih smješetn je u venecijanskoj laguni, od kojeg vas dijeli samo kratka vožnja brodom od Venecije. Burano je pravi umjetnički otoka, a njegova najizrazitija značajka nedvojbeno su šarene kuće, koje su obojene duginim nijansama u rasponu od svijetle ružičaste do tamnoplave. 

Italija ima brojne legenda, a prema jednoj lokalnoj, kuće u Buranu su bile obojene u svijetle boje kako bi ribari mogli lako uočiti svoje domove dok su se vraćali na otok nakon dugog dana na moru. Danas su šarene kuće omiljeno obilježje Burana i pružaju zapanjujuću pozadinu posjetiteljima koji žele istražiti šarmantne kanale i slikovite ulice otoka.

Burano je poznat i po tradiciji izrade čipke koja seže u 16. stoljeće. Možete posjetiti brojne dućane za izradu čipke i gledati kako vješti majstori stvaraju delikatne dizajne čipke koristeći se tradicionalnim tehnikama. Za turiste koji žele saznati više o povijesti izrade čipke u Buranu, posjet Museo del Merletto je obavezan. Muzej je smješten u povijesnoj čipkarskoj školi, a nudi fascinantan pogled na bogatu kulturnu baštinu otoka.