Koji trendovi rasvjete trenutno vladaju u uređenju interijera?

rasvjeta

Rasvjeta je jedan od ključnih elemenata lijepo uređenog doma, zbog čega joj je potrebno posvetiti posebnu pažnju ako želite osigurati vašem prostoru funkcionalnost i dobar ugođaj.

Znate li da čak ni perfektno izabran namještaj neće učiniti vaš dom ugodnim za život ako se ne pobrinete da prostor bude na pravi način osvijetljen?

Istina je, rasvjeta je zaista bitna kako biste pravilno uredili svoj interijer. S jedne strane, tu je prirodna rasvjeta iliti sunčeva energija koju treba maksimalno iskoristiti, odabirom nježnih boja zidova i probijanjem prozora na pravim mjestima vašeg životnog prostora.

A jednako važna su i rasvjetna tijela, za koja stručnjaci kažu da imaju ključan utjecaj na dojam koji ostavlja vaš dom, jednom kad se vani smrači. Istina je, pravilan razmještaj rasvjete pobrinut će se za funkcionalnost vašeg prostora i omogućiti vam da bez problema čitate knjigu i gledate u ekran elektroničnih uređaja. No, također je važna za postizanje prave atmosfere, kao i za davanje karaktera prostoru u kojem živite.

Zato je bitno izabrati odgovarajuću kombinaciju rasvjetnih tijela, kako biste vaš prostor učinili  šarmantnijim, a i ugodnijim za provođenje vremena u njemu…

Kako odabrati najbolju rasvjetu za svoj dom?

Odabir rasvjete definitivno treba odgovarati drugim elementima vašeg interijera. To znači da morate uzeti u obzir boju i dizajn namještaja, kao i njegov razmještaj. Nije nebitno ni u kojim bojama su vaši zidovi te postoje li dodatne dekoracije na njima.

Rasvjetna tijela su vam svakako potrebna u onim dijelovima prostorije koji nisu prirodno osvijetljeni, a najbolja odluka je kombinirati jedno koje će osvijetliti većinu prostorije, s drugima zaduženima za osiguranje dodatnog svjetla tamo gdje je najpotrebnije.

Svemu tome nije loše dodati malo ambijentalnog svjetla, odnosno rasvjetu koja se može precizno podešavati, ovisno o vašem raspoloženju.

Važno je naglasiti da moderni rasvjetni elementi mogu biti i odlična dekoracija vašem prostoru, zahvaljujući svojem atraktivnom dizajnu koji privlači pažnju gostiju te daje sobi poseban karakter.

To su sve faktori koje morate uzeti u obzir pri izboru rasvjete u vašoj prostoriji, kako biste dobili u isto vrijeme i funkcionalnost i dobar estetski izgled vašeg doma, što je idealna kombinacija kojoj teže današnji trendovi uređenja interijera…

svjetla, interijer

Koji trendovi trenutno vladaju u Hrvatskoj?

Bilo da se odlučite nabaviti svoju rasvjetu u web shopu art-rasvjeta.hr ili u nekoj drugoj specijaliziranoj prodavaonici, brzo ćete uočiti kako aktualni trendovi traže kombiniranje različitih rasvjetnih tijela, s ciljem dobivanja pravilne osvijetljenosti prostora, kao i postizanja upečatljivog karaktera sobe u kojoj provodite vrijeme.

Pri izboru glavnog rasvjetnog tijela mnogi se danas odlučuju za visilice, koje se postavljaju na dva metra visine kako bi bolje osvijetlile ključne dijelove vašeg doma. Pojavljuju se u različitim oblicima, s jednom ili više žarulja. Osim dizajna koji im može biti zaista atraktivan, bitno je i izabrati pravo mjesto za njihovo postavljanje na kojem će maksimalno efikasno osigurati svjetlost prostoriji, a da pritom ne postoji opasnost da ćete zapeti u rasvjetu svojim podignutim rukama.

Lusteri s više rasvjetnih elemenata i dalje su vrlo popularni u Hrvatskoj, a neki se odlučuju za kugle, lanterne pa i lampe sa sjenilom, ovisno o efektu kojeg pokušavaju postići u svojoj prostoriji.

Moderne plafonijere također mogu odlično izgledati, a biti i vrlo efikasne. Pojavljuju se s jednom ili više žarulja te predstavljaju klasični odabir za prostorije s niskim stropovima.

Ako je pak vaša prostorija zaista mračna, halogena rasvjeta može biti pravo rješenje, s dodatno pojačanom žarnom niti, dok je LED rasvjeta energetski učinkovita i ima produljeni vijek trajanja.

Uz glavno rasvjetno tijelo vaša prostorija definitivno bi trebala imati i dodatne lampe ili reflektore. Zidne svjetiljke osvijetlit će mračne kutke u vašoj prostoriji, dok će se dekorativne stolne svjetiljke pobrinuti za uspješno obavljanje različitih poslova i zadataka, a usput će i uljepšati vaš interijer. 

Stajaće svjetiljke još uvijek su u trendu kod onih koji vole čitati knjige, a popularnost stalno raste ambijentalnoj rasvjeti, koja vam omogućuje da manualno odredite količinu svjetlosti u prostoriji, ovisno o ugođaju kojeg želite postići.

U svakom slučaju, moderni trendovi uređenja interijera nalažu da posebnu pažnju posvetite postavljanju glavnog rasvjetnog tijela, a njemu svakako treba dodati dodatne rasvjetne elemente kako biste riješili problem mraka tamo gdje primarna svjetlost ne dopire. 

Ako još tome dodate oku ugodnu dekorativnu rasvjetu koja će uljepšati prostor te se pobrinete da možete manualno određivati svjetlosni ugođaj vašeg prostora, moći ćete reći da ste svoje osvjetljenje doveli do perfekcije…