Što je vodikov peroksid i kako ga koristiti? (15 primjera)

Znate li da razni kemijski spojevi, unatoč tome što se s njima mora vrlo oprezno rukovati, svoje mjesto mogu naći i u vašem domu? Vodikov peroksid svestran je spoj koji svakako valja imati na oku ako u kućanstvu ima djece, a u nastavku možete saznati više o svim njegovim prednostima.

Što je vodikov peroksid?

Vodikov peroksid, također poznat kao hidrogen peroksid bezbojna je tekućina nastala kombiniranjem vodika s kisikom. Ima poprilično oštar miris i u čistom stanju može izazivati iritaciju nosa, očiju, kože i grla. Dakle, radi se o poprilično jakom spoju koji burno reagira s brojnim tvarima stoga prilikom korištenja vodikovog peroksida treba biti na oprezu. 

Ovaj spoj se danas svakodnevno koristi u industriji: kod proizvodnje tekstila ili primjerice papira koristi se kao izbjeljivač, koristan je kao spoj u sintezi raznih nama prijeko potrebnih organskih spojeva, koristi se u proizvodnji gume te je čak i komponenta raketnog goriva. Naravno u raketnoj tehnici se koristi iznimno koncentriran peroksid jer raspad takvog spoja rezultira eksplozijom.

vodikov peroksid
FOTO: SHUTTERSTOCK

Vodikov peroksid se također koristi i u medicinske svrhe jer je antiseptik te za izbjeljivanje odjeće i bojenje kose. Dakle, ovaj spoj nalazi se u brojnim korisnim kućanskim proizvodima, i on nije opasan ako se ne udiše na duge periode vremena i ako se ne koriste jake koncentracije koje mogu biti nagrizajuće. 

Već smo spomenuli da se radi o jako reaktivnoj vrsti (kada dođe u blizinu drugih spojeva šansa da se dogodi kemijska reakcija je iznimno velika). Zbog ovoga se ovaj spoj čuva u tamnoj boci odvojen od drugih spojeva. 

Naravno, postoji razlog zašto boca mora biti tamna. Naime, spoj se pod utjecajem svjetlosti razlaže na vodu i kisik što je nama nepovoljno jer želimo sačuvati spoj u svojem izvornom obliku kako bismo ga koristili. 

Od kuda potječe naziv hidrogen peroksid?

Naziv hidrogen peroksid, odnosno vodikov peroksid, objašnjava sam molekulski sastav spoja. Hidrogen to jest vodik upućuju na postojanje vodikovih atoma u spoju, a peroksid nam govori da se radi o spoju s dva međusobno povezana kisika. 

Dakle, formula hidrogen peroksida je H2O2. Iako postoje drugi peroksidi (primjerice barijev i natrijev), ovaj je daleko najčešći zbog toga što se pojavljuje u prirodi i u biološkim sustavima, te je također najkorisniji ljudima. 

Gdje nalazimo vodikov peroksid?

Vodikov peroksid nalazi se u brojnim proizvodima koje koristimo, a da mi te činjenice uopće nismo svjesni. Razlikujemo različite koncentracije od kojih ćemo one najvažnije navesti u nastavku teksta.

Hidrogen peroksid od 3% nalazi se u kućnim potrepštinama, primjerice u sredstvima za čišćenje (pogotovo kada ta sredstva izbjeljuju površine), te naravno u otopinama za dezinfekciju rana. Ovo je verzija vodikova peroksida koju možete sami kupiti u ljekarni ili u trgovini jer nije prejake koncentracije i po život opasna.

Malo jači vodikov peroksid, od 6-10% nalazi se u pripravcima za izbjeljivanje kose. Dakle, ako želite prijeći na značajno svjetliju boju, na vašu kosu će se definitivno nanijeti ovaj spoj upravo zato što je on jedini dovoljno jak za dostizanje svijetle kose. Ipak, on može prilično oštetiti kosu ako se često koristi pa se istovremeno s korištenjem proizvoda za izbjeljivanje kose treba koristiti neki proizvod za njegu kose.

Najjači vodikov peroksid je onaj koncentracije 90% poznat i kao industrijski vodikov peroksid. On se koristi za izbjeljivanje papira i tekstila, kao zamjena za klor i slično. Ovo je koncentracija koja može biti opasna radnicima te stoga valja pratiti razne sigurnosne mjere tijekom korištenja ove visoke koncentracije spoja.

Nalazimo li vodikov peroksid u tijelu?

On nastaje u tijelu ljudi i drugih životinja kao produkt našeg metabolizma. Ono što je posebno važno spomenuti jest da iako je nastanak ovog spoja prirodan vodikov peroksid je sam po sebi toksičan za naše stanice. To je zato što će potaknuti oksidaciju naših proteina, lipida (molekula koje grade naše stanične membrane) i DNA (nasljedne molekule prema kojoj nastaju sve nove stanice). 

Jednostavnije rečeno, pokrenut će promjene u raznim komponentama našeg staničja te će te promjene biti iznimno nepovoljne i onemogućiti normalno funkcioniranje naših stanica. Ovo je jedan od razloga zašto se vjeruje da vodikov peroksid potiče starenje stanica te čak uzrokuje rak.

Ipak, naše tijelo je našlo rješenje i uspješno uklanja vodikov peroksid uz pomoć enzima peroksidaza koje potiču raspad istog na vodu koja nije štetna našem organizmu. 

Da li je hidrogen peroksid dobar za tretiranje rana?

Vjerojatno smo svi barem jednom čuli kako se vodikov peroksid treba koristiti za dezinfekciju rana. On je antiseptik, dakle očistit će ranu, i to je razlog zašto se kroz povijest tako često koristio u ovu svrhu. 

čišćenje rane vodikovim peroksidom
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ipak, on nije najbolja opcija jer zapravo ima negativan utjecaj na sam proces zacjeljivanja rane. Naime, navedeni spoj tijekom dezinfekcije ne ubija samo bakterije i druge patogene već i naše staničje koje se formira nakon oštećenja kože. Isto vrijedi i za alkohol, ali u manjoj mjeri.

To ne znači da je korištenje ovih tvari iznimno štetno za nas, no ako želite da rana brzo zacijeli i da zacijeli što pravilnije preporučuju se druge alternative. Bolji način za tretiranje ovakvih ogrebotina jest očistiti ranu čistom vodom te zatim staviti antibiotsku kremu n nju koja će biti fizička barijera koja brani od patogena, ali i pomoći u stvaranju novih stanica kože. Jedna od zdravih i potpuno prirodnih alternativa jest ulje čajevca.

15 načina korištenja vodikovog peroksida

1. Čišćenje perilice posuđa

Hidrogen peroksid odlično je sredstvo za uklanjanje plijesni i steriliziranje vaše perilice posuđa u kojoj se vlaga često zadržava dug period vremena. Plijesan se najčešće sakuplja na gumenim dijelovima perilice i nekada može biti štetna za ljude. 

Najlakši način pranja perilice posuđa jest spojiti vodikov peroksid sa soda bikarbonom i po želji eteričnim uljem kako biste dobili tvrdu lopticu koju možete ubaciti u praznu perilicu i pokrenuti pranje. 

2. Pranje metalnih površina

Vodikov peroksid iznimno je dobar za čišćenje metalnih površina, primjerice sudopera. Potrebno je namočiti površinu sudopera, izribati je soda bikarbonom i preliti peroksidom. Ovakav sudoper potrebno je ostaviti da odstoji neko vrijeme te zatim isprati vodom za najbolji rezultat. 

3. Čišćenje kupaonice

Već smo spomenuli da je hidrogen peroksid dobar za ubijanje bakterija i gljivica te je stoga odličan izbor za dubinsko pranje kupaonice. On će također posvijetliti površinu ako mu damo da stoji dvadesetak minuta prije ispiranja. 

Osobito je dobar za dezinfekciju i čišćenje wc školjke. U školjku izlijte jednu šalicu otopine i ostavite nekoliko sati, a nakon toga dobro izribajte četkom za WC.

4. Dezinfekcija dasaka za rezanje i kuhinjskih podloga

Vodikov peroksid je učinkovit za dezinfekciju radnih podloga te ubija razne bakterije primjerice Salmonellu koje bi se mogle nalaziti na površinama u kontaktu sa svježom hranom. Nakon brisanja podloge ili daske peroksidom, ona se mora isprati vodom nakon što je isti desetak minuta odstajao na podlozi.

5. Obnavljanje bijele odjeće

Bijela odjeća nakon nekog vremena može potamniti i poprimiti sivkastu ili plavkastu boju. Ovo se jednostavno može riješiti tako da u perilicu stavimo smjesu jednake količine vodikovog peroksida i praška za pranje rublja. Osim što će odjeća biti bjelija bit će i u potpunosti dezinficirana. 

6. Ubijanje plijesni

Hidrogen peroksid iznimno je učinkovit pri ubijanju plijesni i drugih gljivica. Ipak, potrebno je ostaviti ovaj spoj na dulje vrijeme na mjestu širenja gljivica, minimalno pola sata, kako bi metoda bila učinkovita, a potrebno je koristiti hidrogen peroksid 3%.

korištenje vodikovog peroksida za uništavanje gljivica
FOTO: SHUTTERSTOCK

7. Izbjeljivanje porculana

Porculan s vremenom poprima žutu boju, no ona se može izblijediti korištenjem soda bikarbone te zatim nanošenja vodikova peroksida koji je snažan izbjeljivač. Ipak, ako se radi o predmetima koji imaju primjerice dodatnu boju u sebi ne preporučuje se korištenje ovog jakog spoja jer će on izblijediti sve prisutne boje.

8. Pranje mrlja na odjeći

Vodikov peroksid dobar je u uklanjanju mrlja s odjeće. Tako se preporučuje za skidanje krvi, mrlja od trave ili hrane. Potrebno je prvo namočiti vatu s peroksidom i isprobati na maloj površini kako peroksid reagira s tkaninom. Ovo se radi jer će ponekad peroksid izbijeliti i druge boje s odjeće. Za primjerice bijelu odjeću uklanjanje mrlja vodikovim peroksidom je uvijek učinkovito. Potrebno je namočiti mrlju spojem i nakon deset minuta oprati komad u mašini kao i inače.

9. Pomoć u klijanju sjemenki

Namakanje sjemenaka u vodikovom peroksidu omekšava ovojnicu sjemena i pokreće klijanje. Preporučuje e da se sjeme namače dvadesetak minuta prije sadnje kako bi klijanje bilo lakše i prinos veći. 

Možete i rastopiti jednu žlicu hidrogena u šalici vode i pošpricati zemlju kako bi biljke bolje rasle. 

10. Izbjeljivanje zubiju

Najčešći proizvod za izbjeljivanje zubiju je upravo vodikov peroksid. Neki kupovni pripravci mogu sadržavati čak 10% vodikova peroksida te se stoga n preporučuje pretjerano korištenje ovakvih tretmana kako ne bi nagrizli caklinu. 

11. Čisti mrlje od vina

Vodikov peroksid 3% odlično je sredstvo i za uklanjanje mrlje od vina. Kao što smo već rekli, on skida i mrlje s odjeće, ali mnogo je teže skinuti mrlje od crnog vina s tepiha. Upravo u tome pomoći će vam hidrogen peroksid.

12. Dezinfekcija četkice za zube

Jednostavno uzmite svoje četkice za zube i stavite ih u otopinu hidrogena na 5 minuta nakon čega ih isperite vrelom vodom. Četkice mogu biti jako prljave, osobito njihove drške. 

čišćenje vodikovim peroksidom
FOTO: SHUTTERSTOCK

13. Dezinfekcija četkica za šminku

Četkice za šminku mogu biti pravi rasadnik bakterija pa ih je potrebno redovito čistiti. Najjednostavnije, a vrlo efikasno čišćenje je ono u kojem koristite hidrogen peroksid. Pomiješajte vodu i hidrogen peroksid te u nju namočite četkice na samo 5 minuta. Nakon toga ih dobro isperite vrelom vodom i dobro osušite.

14. Čišćenje ogledala

Vodikov peroksid možete koristiti za čišćenje ogledala. Napravite otopinu i stavite u bočicu s raspršivačem i koristite uz suhu krpu za brisanje.

15. Dezinfekcija dječjih igračaka

Dječje igračke stvarno mogu biti prljave i krcate bakterijama, a očistiti ih možete vrlo lako koristeći hidrogen otopljen u vodi.