Rižina voda – broj 1 tajna azijske ljepote

Riža je prepoznata kao bitna namirnica već u drevnoj Kini, a rižina voda danas je iznimno kulturološki važna u cijeloj Aziji te u ostatku svijeta. Osim što je osnovna prehrambena namirnica, voda dobivena iz riže tajna je zdrave kose i kože te je zadnjih par godina postala iznimno popularna i u zapadnom svijetu. Možemo pronaći brojne proizvode koji sadrže rižine ekstrakte, no posebnost ovih tretmana je upravo to što ih možemo napraviti kod kuće. 

Rižina voda je prirodni preparat kojeg se može koristiti bez straha i koji je iznimno povoljan u usporedbi s ostalim preparatima koji jednako djeluju.

Kako napraviti rižinu vodu?

Kada pripremate rižu za obrok, nakon kuhanja dobijete rižu svilenkaste teksture bez ikakve vode. Ako je riža pravilno napravljena, ona će upiti svu tekućinu i neće biti rižine vode u loncu. Dakle, kako bismo dobili rižinu vodu trebamo staviti puno više tekućine. 

rižina voda
FOTO: PEXELS

Na dvije ili tri žlice riže dodajte dvije šalice vode. U redu je koristiti običnu vodu iz slavine, no ako je jako tvrda preporučuje se korištenje kupovne vode kako biste izbjegli nakupljanje kamenca.

Također, tijekom kuhanja rižine vode izbjegava se dodavanje soli i maslaca koje biste inače dodali jer ne pripremamo obrok već nutritivni proizvod za kosu. Želimo samo čisti škrob iz riže u vodi. Ovakvu vrstu riže potrebno je kuhati tridesetak minuta dok voda ne poprimi mliječno bijelu boju. 

Ako ne želite kuhati rižu vodu možete dobiti namakanjem riže također oko tridesetak minuta. Sastav će biti malo drukčiji (neće biti puno škroba), ali također prilično djelotvoran. Nakon hlađenja voda se sprema u staklenku i pohranjuje u hladnjaku. Ne bi se trebala čuvati više od četiri dana. 

Postoji i fermentirana rižina voda i ona se priprema isto kao i rižina voda dobivena namakanjem. Jedina je razlika da se voda ne stavlja u frižider već se drži na sobnoj temperaturi. Ovu vodu je važno razrijediti prije korištenja te se često koristi za strije.

Ako vam smeta pomalo kiseli miris rižine vode, možete dodati par kapi eteričnog ulja, no potrebno je reći da se taj miris ne zadržava na kosi ni na koži pa ne predstavlja problem nakon završetka tretmana.

Nahranite svoju kožu rižinom vodom

Rižina voda je jeftin i učinkovit način za čišćenje i toniranje kože. Pomaže u borbi protiv hiperpigmentacije, staračkih pjega, ožiljaka od akni te se rezultati ponekad vide već nakon jednog korištenja. Rižina voda također poboljšava teksturu kože koja će izgledati glatko i osvježeno. Koža će biti mekanija i zategnutija, a ten uravnotežen.

S vremenom, uz redovito korištenje rižine vode možemo vidjeti smanjenje u hiperpigmentaciji i posvjetljivanje kože. Naravno, uz korištenje odgovarajuće SPF kreme (sunce znatno pogoršava mrlje na našem licu).

njega kože
FOTO: PEXELS

Rižina voda se koristi tako da vatu ili krpu namočite u vodi i nanesete na lice ujutro i navečer. Nakon što se lice osuši od vode nanesite ostatak vaše dnevne rutine. 

Rižina voda je također odlična alternativa za osobe koje su ekološki odgovorne: nema dodatnog otpada niti korištenja plastike. 

Riža u sebi sadrži brojne antioksidanse poput vitamina C i A te flavonoidne i fenolne spojeve koji umanjuju oštećenja nastala slobodnim radikalima. Odlična je za akne kao i za ljude koji imaju problema s ekcemom, te za ljude koji su osjetljivi na sintetske spojeve i mirise.

Rižina voda kao tretman za kosu

Rižina voda također pozitivno djeluje na kosu, prodirući duboko u kosu. Kosa postaje mekanija, punija i zdravijeg izgleda, a fermentirana rižina voda još je bolja u obnavljanju kose te je drži elastičnom i pomaže u raščešljavanju. 

rižina voda za kosu
PHOTO: PEXELS

Kako biste iskoristili puni potencijal rižine vode potrebno je nakon šamponiranja i regeneriranja temeljito isprati kosu ohlađenom rižinom vodom. Dakle, rižina voda je zadnji korak u pranju kose. Nakon što ste namočili kosu umasirajte vodu u vlasište kako bi se hranjive tvari što bolje apsorbirale ne samo u kosu nego i u kožu vlasišta. Ovaj tretman preporučuje se dva puta tjedno, a pretjerano korištenje nije preporučeno.

Za što još mogu koristiti rižinu vodu?

Unos rižine vode ima velike znanstvene prednosti. Tako je iznimno dobra za osobe sa želučanim problemima poput nadutosti, zatvora i proljeva. Ona također pomaže u reguliranju tjelesne topline sprječava dehidraciju jer ima sastav sličan elektrolitima. 

riža
FOTO: PEXELS

Osim za vas, rižina tekućina može biti dobra i za biljke. Ako vam ostane višak rižine vode, koristite je za zalijevanje vaših biljaka. Rižina voda sadržava brojne nutrijente poput dušika, fosfora i kalija koji mogu poslužiti za gnojidbu. 

Rižina voda se također koristi kao 100% prirodan deterdžent za pranje suđa. Također, ako se ne možete riješiti mirisa staklenke ili posude, napunite je rižinom vodom na par dana i miris bi trebao otići.