Strije: prevencija, tretmani, 7 najboljih krema

strije
Foto: Pixabay

Strije su oštećenje vezivnog tkiva koje se može pojaviti u bilo kojem trenutku života. Zbog genetskog i hormonskog utjecaja, najčešće su tijekom puberteta i trudnoće. Znanstvenici vjeruju da su strije rezultat promjena u vezivnom tkivu zvanih elastična vlakna, koja pomažu da koža ostane zategnuta i glatka. Proces počinje kada se kolagen razgradi, što dovodi do stanjivanja i habanja elastičnih vlakana kože. To omogućuje nakupljanje tankih slojeva masti između kolagena i elastina kože, odnosno omogućuje njeno pucanje. Riješiti se strija je težak proces, no s našim prijedlozima krema i tretmana ih možete smanjiti i spriječiti njihov daljnji nastanak.

Što su strije?

strije
Foto: Unsplash/Monika Kozub

Strije su vrlo vidljive kožne atrofije uzrokovane stanjivanjem i brzim rastezanjem kože koja se može pojaviti tijekom trudnoće, puberteta ili uslijed naglog povećanja/smanjenja težine. Strije mogu biti različite boje, od ljubičaste i ružičaste do bijelo-biserne boje. Boja varira ovisno o razdoblju formiranja: crvenkaste su češće, a bijelo-biserne mogu potrajati godinama.  Duljina strija je od 1-2 cm do nekoliko mm širine, ali može doseći 5 cm duljine i 1 cm širine. 

Strije se najčešće javljaju na lumbalnom dijelu kralježnice, unutarnjoj i vanjskoj strani bedara, iza koljena, na rukama, bokovima, grudima i trbuhu. Nastaju zbog gubitka kolagena i elastinskih vlakana, a ovim estetskim problemom najviše su pogođene žene. Kako strije nastaju već u ranoj adolescenciji, između 10 i 15 godina, u prosjeku 30 posto adolescenata ima strije.

Djevojke tijekom puberteta prolaze kroz niz hormonalnih promjena i poremećaja koje kod 50 posto adolescentica mogu dovesti do stvaranja atrofičnih strija. U starijoj dobi i tijekom trudnoće potrebno je poduzeti preventivne mjere njege tijela i kontrolu povećanja težine. Strije se pojavljuju kod većine trudnica, a najveći postotak, između 70 i 90 posto je kod žena kojima je to prva trudnoća.

U rizičnoj skupini su i sve one žene koje su podvrgnute kurama za mršavljenje i prije svega one koje pate i od drugih poremećaja, poput celulita. Nagle promjene u težini, kako povećanje tako i smanjenje, kao posljedica metaboličkih promjena ili iz estetskih razloga, kao i izvođenje vježbi koje dovode do promjena na koži kao što je slučaj kod plesača i sportaša. mogu uzrokovati pojavu strija.

Što sve utječe na nastanak strija?

Foto: Unsplash/Huha Inc.

Okidač za nastanak strija su svi čimbenici koji uzrokuju relativno dugotrajno rastezanje kožnog tkiva. Rastezanje kože nastaje kao rezultat povećanja osnovnog tkiva (masno i vezivno tkivo u slučaju trudnoće, pretilosti i celulita) te mišićno tkivo kod sportaša i osoba koje dižu utege iznimno velike težine. Na nastanak strija utječu i neurofiziološki čimbenici poput stresa. Odnos između hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlijezde odgovoran je za pružanje metaboličke potpore našem ponašanju te je pod direktnim utjecajem stresa. Sva događanja i promjene koje nas okružuju direktno utječu na naše ponašanje, osobito tijekom adolescencije i trudnoće. Tijekom oba stanja, iznenadno i ubrzano se mijenja slika tijela što može uzrokovati osjećaj tjeskobe i nezadovoljstva. 

Sve te okolnosti uzrok su posljedičnog generaliziranog stanjivanja vezivnog tkiva i epiderme, karakterističnog za područje gdje postoje strije. Proces nastajanja strija kreće od upalne faze kada su meke konzistencije i ljubičaste boje, često osjetljive na dodir i izazivaju svrbež do faze ožiljka kad poprime svoj konačan oblik i boju. Epiderma se stanjuje, a boja se razvija prema biserno bijeloj, poput ožiljaka. 

Strije i hormoni

Na nastanak strija utjecaj imaju dvije vrste hormona: kortizon i estrogen. Strije se javljaju tijekom stanja u kojima dolazi do povećanja proizvodnje endogenih estrogena u relativno kratkom vremenskom razdoblju (trudnoća, pubertet, debljanje, celulit) ili u onim stanjima u kojima se estrogeni unose oralno u obliku lijekova (kontracepcija). 

Estrogeni direktno utječu na povećano zadržavanje vode i soli u samom tkivu, stvarajući veći volumen tkiva i povećavajući napetost. Također imaju znatan utjecaj na sklonost slabljenju potpornih struktura, odnosno elastinskih i kolagenih vlakana. Upravo to djelovanje estrogena odgovorno je za crvenkastu boju novonastalih strija. Također je važno napomenuti da estrogeni potiču proizvodnju kortizona, pojačavajući štetno djelovanje hormona nadbubrežne žlijezde.

Kako se riješiti strija?

strije
Foto: Unsplash/Jan Canty

Kako bi pristupili problemu rješavanja strija, odnosno ublažavanju njihove vidljivosti potrebno je proučiti uzrok nastanka strija i čimbenike koji utječu na njihovo nastajanje. Rezultati će ovisiti o starosti strije, njenim dimenzijama, karakteristikama te jesu li još uvijek ružičaste nijanse. Naime, boja strija govori o njihovoj starosti i vjerojatnosti uspjeha kod odabira tretmana. Kako se riješiti strija tijekom upale, a kako kad postanu ožiljak podijelili smo u dvije faze.

Faza upale – ljubičaste i crvenkaste strije

U prvoj upalnoj fazi strije se tretiraju primjenom proizvoda koji potiču stvaranje glikozaminoglikana u vlaknima kolagena i elastina, aktivirajući regeneraciju tkiva, osiguravajući obnavljajuće aktivne sastojke koji će poboljšati oksigenaciju i hidrataciju tkiva.

Proizvodi protiv strija koji se preporučuju u ovoj fazi su: hidrolizirani kolagen i elastin koji poboljšava konzistenciju i elastičnost tkiva, ekstrakt centella asiatica koji poboljšava izgled i razvoj strija, hijaluronska kiselina koja pomaže kod hidratacije i opskrbe kože kisikom te ekstrakt placente koji potiče metabolizam pogodujući regeneraciji oštećenih tkiva.

Važno je nadomjestiti vitamine A, B, C, D, E te koristiti ulje pšeničnih klica koja djeluju regenerirajuće, zaštitno i hidratantno na dermalno-epidermalnoj razini. Tijekom tretmana je važno uključiti i nanošenje krema protiv strija kroz masažu vezivnog tkiva. Kod uklanjanja strija u fazi nastajanja koji su još uvijek crvenkaste boje, učinkovit je IPL laser koji poboljšava teksturu kože i uspijeva eliminirati crvenkastu boju strija.

Faza ožiljaka – bijelo-biserne strije

Ne postoji učinkovit klinički tretman za uklanjanje strija nakon što su nastale, osobito ako su u fazi stvaranja ožiljaka. Mogućnost rekonstrukcije vlaknastog vezivnog tkiva samo dermokozmetičkim proizvodima je donekle otežana, pa je potrebno potražiti pomoć medicinskih uređaja i tretmana koji daju odgovor na tretmane u sinergiji.

Kod bijelo-bisernih strija može pomoći infracrveno lasersko zračenje koje djeluje dubinski, opskrbljujući stanice energijom i pogodujući ravnoteži, kao i rekonstrukciji tkiva. Neki od tretmana koji se mogu koristiti su frakcijski radiovalovi, frakcijski neablativni laser, pulsed dye laser te ablativni frakcijski laser. Odabir tretmana ovisi o starosti strija, kao i površini kože koju prekrivaju. 

Jedan od najčešće korištenih proizvoda u kombinaciji s laserima je tretinoin. U kombinaciji s laserskim tretmanom koriste se i tvari poput ekstrakta cimeta, algi i eteričnih ulja te cink i bakar (elementi u tragovima koji uklanjaju toksine iz kože i potiču regeneraciju).

Preventivno liječenje strija

Foto: Unsplash/Camille Brodard

Strije zahtijevaju preventivno liječenje, bez obzira na razlog za pojavu (trudnoća, tjelovježba, debljanje ili gubitak težine, celulit). Nakon što se formiraju, više nemaju lijeka, iako se u nekim slučajevima može postići da su manje vidljive.

Prevencija pojave strija mora biti usmjereno na održavanje i poboljšanje dermalne strukture, kako bi se postigla dovoljna elastičnosti. Kozmetički proizvodi popu ulja i krema za strije služe za sprječavanje strija i usporavanje njihovog razvoja. No, koliko god da je važna njihova uporaba, važan je i način na koji se primjenjuje, jer ovi proizvodi neće biti učinkoviti bez pravilne uporabe.

Potrebno je provesti laganu, ali dugotrajnu masažu, jer to doprinosi povećanju mikrocirkulacije, te smanjuju šanse za stvaranje strija. Još jedan savjet za prevenciju strija je aktiviranje cirkulacije krvi tjelesnim vježbama, izbjegavajući pretjerano izlaganje suncu i kupanje u bazenima, jer isušuju kožu ili je mijenjaju jakim elementima poput klora.

Tijekom trudnoće potrebno je koristiti proizvod za sprječavanje nastanka strija, koji u 90 posto slučajeva uspijeva spriječiti njihovo nastajanje. Trudnice su svjesne opasnosti koje nosi njihovo stanje, stoga ne samo da vode računa o svom zdravlju već i o svojoj estetici.

Nije dovoljno nanijeti bilo kakvu hidratantnu kremu kako biste spriječili pojavu strija; sve ovisi o otpornosti na hormonski faktor. Budući da nije moguće predvidjeti kako će se svaka koža ponašati tijekom trudnoće, pojavu strija treba spriječiti. To možete učiniti tako što ćete pripremiti tijelo na trudnoću i pokušati osigurati da koža bude u najboljim uvjetima kako bi se mogla oduprijeti svim čimbenicima koji ih izazivaju. Proizvodi za prevenciju strija mogu u svom sastavu imati stimulanse fibroblastične aktivnosti, nutritivne elemente te hidratantne i regenerirajuće sastojke. 

Sastojke koje je nužno potražiti u takvim proizvodima su aziatikozidi (aktivni sastojci koji se nalaze u ekstraktu centella asiatice), ekstrakt timusa (koji ima slične učinke kao i ekstrakt centella asiatica) te biljna ulja koja imaju stimulativnu sposobnost zbog sadržaja retinoične kiseline, poput one u šipku.

7 najboljih krema protiv strija

Mnogo je krema protiv strija koje su proizvedene u posljednjih nekoliko desetljeća. Kod kuće možete jednostavno koristiti kreme i ulja kako biste spriječili i smanjili strije, pogotovo kada su u početnoj fazi. Morate biti dosljedni s ovim tretmanima i primjenjivati ​​ih ujutro i navečer, masirajući zahvaćeno područje dok se potpuno ne upije. Kako biste pronašli najbolju kremu protiv strija, važno je znati koje kvalitete želite da vaša krema ili ulje ima, koje sastojke sadrži i što možete očekivati nakon upotrebe. 

1. Clarins Body Partner

Clarins Body Partner je ocijenjena kao jedna od najboljih krema za strije koje su tek u nastajanju, kao i njihovu prevenciju. Koži pruža čvrstoću i elastičnost za što je zaslužna njena posebna formulacija. Ključni sastojci su Phyto-Stretch Complex (Clarinsova inovacija s dvostrukim djelovanjem za ciljanje pojave strija), ekstrakt centella asiatica, organski ekstrakt banane, gliciretinska kiselina, ekstrakt ulja sladića i lješnjaka.

2. Bio-Oil

Bio-Oil je višenamjensko ulje protiv strija koje poboljšava izgled ožiljaka, strija i mrlja na koži. Ključni sastojci su ulje sjemenki suncokreta i sojino ulje koje omekšava kožu, ulje kamilice, ekstrakt nevena i bisabolol koji imaju umirujući efekt te tokoferol koji služi kao antioksidans.

3. The Ordinary

The Ordinary je hladno prešano djevičansko ulje marule koje ima brojne pozitivne recenzije. Pomaže u poboljšanju izgleda strija, ožiljaka od akni i crvenila na koži. Također vlaži i daje sjaj kosi. Sastoji se od 100% ulja marule koje se dobiva iz koštica plodova istoimenog stabla.

4. Burt’s Bees Mama Bee maslac za trbuh

Burt’s Bees Mama Bee je maslac za trbuh koji sprječava strije, održava kožu hidratiziranom i podatnom. Štiti kožu od slobodnih radikala, regenerira i liječi. Sprječava starenje, poboljšava kvalitetu kože i ima odlične recenzije za prevenciju strija tijekom trudnoće. Sastojci su ulje sjemenki suncokreta, kokosovo ulje, ulje slatkog badema, shea maslac, sojino ulje, kakao maslac, glicerin, mliječna kiselina i tokoferol.

5. Sesderma Estryses

Sesderma Estryses je najbolja krema za strije s ekstraktom centella asiatica. Ova krema može spriječiti pojavu strija ili popraviti njihov trenutni izgled. Povećava otpornost i elastičnost kože, smanjuje njeno opuštanje, stimulirati sintezu kolagena i poboljšajte elastičnost kože. Ključni sastojci su šipak, centella asiatica, peptidi i kompleks za smanjenje strija.

6. Lierac Phytolastil serum za korekciju striju

Lierac Phytolastil je nemasni i visoko koncentrirani serum koji pozitivno utječe na poboljšanje izgleda nastalih strija. Njihova formula se temelji na ekskluzivnoj biljnoj sinergiji  gospinog plašta, bršljana i preslice. Serum je bogat flavonoidima i taninima, te sadrži čak 98 posto sastojaka biljnog podrijetla. Preporučuje se upotreba kroz najmanje osam tjedana, uz laganu masažu ujutro i navečer na područja zahvaćena strijama.

7. Weleda njegujuće ulje

Weleda ulje za tijelo pogoduje prevenciji i smanjenju strija koje nastaju tijekom trudnoće na trbuhu, bedrima, stražnjici i prsima. Weleda njegujuće ulje za strije u svojoj formuli ima ulja slatkog badema i jojobe koja omekšavaju i hidratiziraju kožu te ulje pšeničnih klica, bogato vitaminom E, obogaćeno ekstraktima arnike. Također je bogato silicijevom kiselinom koja ima visoku snagu toniranja kože.