Kako pripremiti tijelo na trudnoću

Foto: Pixabay

Moderno roditeljstvo donijelo je ženama i muškarcima sasvim novi pojam o osnivanju obitelji, ostvarivanju trudnoće i roditeljstvu. Ovim se temama pristupa mnogo racionalnije i pažljivije nego u prošlosti, osobito zbog velikog porasta otežane oplodnje i problematičnih trudnoća.

U želji da osnuju obitelj, mnoge se mlade žene pokušavaju što bolje informirati o oplodnji, trudnoći, porodu i odgoju djece, a poseban naglasak se stavlja na pripremi tijela za trudnoću

Ako ste već počeli sanjati trudnoću i kako je to biti majka, da bi maksimalno uživale u trudničkom periodu i bile sigurne da su učinile sve potrebno da njihova tijela budu spremna za stvaranje novog života, morate poduzeti razne pripreme, a u nastavku ćemo opisati koje su to radnje i što sve trebate učiniti kako bi vaše tijelo bilo maksimalno spremno za toliko željenu trudnoću.

Najljepše razdoblje vašeg života tek započinje 

Nakon velike odluke o prestanku korištenja kontracepcije treba stvoriti i neke druge uvjete i pokrenuti promjene u svakodnevnom životu koje će utjecati na začeće i dobar razvoj trudnoće. Ako ste spremni na ovaj korak, pročitajte koje vam korake predlažem.

1. Prestanak korištenja kontracepcije

Kontracepciju možete jednostavno prekinuti i omogućiti trudnoću. U slučaju pijenja kontracepcijskih pilula potrebno je napraviti pauzu od minimalno 100 dana prije pokušaja začeća, kako bi se tijelo moglo vratiti u svoj normalan hormonalni ciklus.

2. Multivitamini i folna kiselina su nužna svakodnevica

Uredna trudnoća se oslanja na veće zalihe hranjivih tvari, a one se vrlo jednostavno mogu uzimati hranom i prenatalnim vitaminima. Osim toga, ginekolozi preporučuju uzimanje folne kiseline koja je dokazano važna za dobar razvoj neuralne cijevi fetusa i razvoj djeteta u trudnoći. Najbitniji period uzimanja folne kiseline je period prije začeća i period od prvih nekoliko tjedana trudnoće. 

3. Zdrava prehrana je ključ zdrave trudnoće

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost zdrave prehrane u trudnoći. Mnogi stručnjaci tvrde da je upravo mediteranska prehrana povećava šanse za uspješnu oplodnju i zdravu trudnoću. Osim što prehrana mora biti raznovrsna, bitno je i da bude bazirana na najzdravijim namirnicama, a to su voće, povrće, hrana bogata vlaknima i nezaobilazno maslinovo ulje koje sadrži čuvene omega kiseline bitne za vas i vaše dijete. Iz prehrane izbacite prerađenu hranu i okrenite se cjelovitoj hrani, osobito onoj organskog porijekla.

4. Provjerite svoju povijest cijepljenja

Neka je cjepiva nužno primiti prije trudnoće jer je trudnoća bez njih iznimno riskantna. Jedno od takvih cjepiva je i cjepivo protiv rubeole, bolesti koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija u trudnoći. 

5. Vježbajte redovito 

Redovna tjelovježba u trudnoći je nužna, ma koliko bila teška. Potrebno je održavati umjerenu razinu aktivnosti, a hodanje je jako dobar način za to. Šetnja će pomoći regulirati probavu, održavati cirkulaciju urednom i pomoći kod spavanja. U prvom periodu trudnoće slobodno biciklirajte, radite jogu i slično. Dokle god se vi dobro osjećate morate se kretati.

6. Posjetite ginekologa

Jednom kad odlučite zasnovati obitelj ne bi bilo loše da napravite kompletni pregled ginekologa koji će vam reći je li vaše tijelo spremno za nju, ili imate neku skrivenu vaginalnu infekciju koju bi trebalo prije toga liječiti, ili neku drugu prepreku koja se treba riješiti prije trudnoće.

7. Izbjegavajte toksine u kozmetici

Mnoge žene nisu svjesne koliki se broj toksina nalazi u običnim proizvodima poput šminke, boje za kosu, izbjeljivača za kosu, sredstava za čišćenje, i slično. Za vrijeme trudnoće ih je potrebno izbjegavati jer neki od tih toksina sadrže nepoželjne sastojke kao što su parabeni, natrijev sulfat, pa čak i živa. Ako ste osoba koja ipak ne može živjeti bez preparata za uljepšavanje, okrenite se prirodnim preparatima i uljima.

8. Izbjegavajte stres

Stres ima vrlo opasno djelovanje na trudnice, a samim time i na plod. On može utjecati na hormonalnu tjelesnu sliku i time načiniti veliku štetu i majci i fetusu. Pokušavajte izbjegavati stres što je više moguće, smanjite ga na najnižu razinu, a kao lijek od stresa isprobajte šetnje, jogu ili neki drugi način opuštanja.

9. Redovno odlazite zubaru

Trudnoća ima veliki utjecaj na zube i kosti trudnice. Također, oralna higijena nije samo pranje zubi i nikako ne smijete zaboraviti otići na dodatne preglede zubara jer zubi mogu nastradati tijekom trudnoće. Često dolazi i do upala usne šupljine, stoga je posebno važno voditi brigu o zubima i desnima u trudnoći.

10. Recite NE duhanu i alkoholu

Važnost izbacivanja duhana i alkohola iz vaše svakodnevice nikada nije bila veća nego u periodu trudnoće. Vaša nerođena beba preko vas će konzumirati opijate još dok se nalazi u vašoj utrobi. Želite li dovesti fetus u opasnost od prijevremenog poroda, potencijalnih oštećenja ili stvaranja urođene mane? Zasigurno ne. Zato izbacite ove toksine iz svog života.

11. Održavajte zdravu težinu

Ako ste se odlučili na trudnoću, a imate višak kilograma postoji mogućnost da ćete dobivanjem dodatnih kilograma u trudnoći ugroziti i sebe i bebu. Započnite s redovnim vježbanjem i zdravom prehranom i prije začeća djeteta te svom tijelu omogućite ugodnih 9 mjeseci, u kojima ćete uživati bez dijabetesa, visokog tlaka ili teške pokretljivosti.

12. Pazite koje lijekove uzimate

Svaki lijek koji uzimate prije začeća ili tijekom trudnoće ima utjecaj na vaše tijelo. Može vam otežati začeće, a u slučaju da uzimate redovnu terapiju kojom liječite bolesno stanje već duže vremena, posavjetujte se s liječnikom. Također, u slučaju da tijekom trudnoće obolite od određene bolesti , primjerice, vodenih kozica, gdje će terapija biti prijeko potrebna, prije uzimanja bilo kakvih preparata posavjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom i ginekologom.

13. Nemojte unositi previše kofeina

S trudnoćom mora doći i do smanjivanja razine dnevnog unosa kofeina u vaš organizam. Pokušajte ostati na samo jednoj šalici kave dnevno. 

13. Voda, voda i voda

S obzirom na to da voda čini polovicu našeg tijela jako je bitno nadoknađivati izgubljenu vodu tijekom trudnoće. Pijte najmanje devet čaša vode na dan, a u vrućim mjesecima još i više.

14. Smanjite fizičko naprezanje

Možda svijetu želite pokazati da vas trudnoća ne može spriječiti u dobrom obavljanju posla, ali svako jače naprezanje može stvoriti ozbiljnu ugrozu tijekom trudnoće, ali i tijekom priprema za trudnoću. Ovo osobito vrijedi ako imate obilne menstruacijske cikluse.

15. Naučite sve o porodu i sve informacije podijelite s partnerom

Trudnoća je blagoslovljeno stanje, ali u mnogim prvorotkinjama budi se strah od poroda. Informirajte se i otkrijte što je vama najbolje rješenje za porod. Proučite praksu u rodilištima, pitajte svog ginekologa i pročitajte ozbiljno štivo o tome. 

Nemojte isključiti svog partnera niti iz jedne odluke koju ste donijeli i objasnite mu zašto je to vaš izbor. Ovo vrijedi i u slučaju ako se teško dolazi do željene trudnoće i bitno je da je partner uključen u sve informacije vezane uz uspješnu oplodnju.