đumbir
Hrana i piće,Popularno,Priroda,Zdravlje

Đumbir – ljekovita biljka u službi zdravlja i gastronomije

Đumbir  je začinska i ljekovita biljka iz središnje i jugoistočne Azije koja se koristi od davnina. Đumbir ima karakterističnu mirisnu i osvježavajuću aromu s notom limuna. Okus mu je pikantan i prodoran, s blago slatkim notama. Ova biljka nalik ljiljanima iz obitelji Zingiberaceae uzgaja se diljem tropske i suptropske Azije, u dijelovima Afrike, u Brazilu i Jamajci. Danas gotovo 50 posto svjetske žetve dolazi iz Indije Đumbir je otporna višegodišnja razgranata biljka koja ima gomolje. 

Ime đumbir dolazi od sanskrtske riječi stringavera, što znači “tijelo u obliku roga”. Rizomi, koji se koriste u terapeutske i prehrambene svrhe, beru se između 9 i 10 mjeseci nakon sadnje. Nakon što se dobro opere, đumbir se suši nekoliko dana na suncu. Od cijele biljke koriste se samo “ruke” rizoma, duge oko 10 centimetara. Mladi rizomi se koriste svježi, dok starije treba sušiti, jer imaju puno jači okus. Sve o zdravstvenim prednostima đumbira, njegovim kontraindikacijama, ljekovitim pripravcima i receptima za mirisne čajeve, pročitajte u današnjem članku.

Đumbir – zdravlje u komadu gomoljaste biljke

Foto: Unsplash/Lawrence Aritao

Prehrambena važnost đumbira leži u njegovom vrlo širokom spektru eteričnih ulja i nehlapljivih oštrih tvari. Glavne komponente su gingeroli s 25 posto, a njihov visok udio i intenzivan pikantan okus znak su svježine i kvalitete. Po svojoj kemijskoj strukturi i djelovanju gingeroli su slični onome što znamo ka salicilna kiselina, pa imaju analgetski učinak. Gingeroli djeluju u želucu i crijevima protiv nadutosti, grčeva i mučnine, potiču protok sline i lučenje želučanih sokova.

Đumbir ima oko 80 posto vode, te 11 posto ugljikohidrata. Što se tiče minerala, ima značajne količine kalija, željeza, fosfora i magnezija. Osim toga, đumbir sadrži brojne sekundarne biljne tvari s antioksidativnim djelovanjem. Đumbir ili Zingiber officinale, koji se smatra superhranom, postao je jedan od najzdravijih začina na planeti, zbog svoje količine hranjivih tvari i vrlo korisnih bioaktivnih komponenti za tijelo i um.

Njegova duga povijest tradicionalne i alternativne medicine stekla mu je veliki ugled. S velikim uspjehom se koristi za liječenje gripe i probavnih problema, međutim, ovo je samo dio njegovih zdravstvenih prednosti. Budući da je gingerol glavna kemijska komponenta đumbira, pripisuje mu se njegovo protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Zdravstvene prednosti đumbira

Bogat sadržaj hranjivih tvari, proteina, vlakana, kalija, vitamina C i ugljikohidrata učinili su đumbir biljkom punom zdravlja. Njegove višestruke prednosti saželi smo u osam najčešćih tegoba i bolesti u kojima đumbir može biti od velike pomoći. 

  • Protiv bolova: Đumbir je djelotvoran protiv bolova u mišićima uzrokovanih tjelesnim naporima i tjelovježbom
  • Smanjuje upalu: Njegov aktivni sastojak gingerol djeluje tako što inhibira stvaranje upalnih citokina, koji djeluju kao kemijski glasnici imunološkog sustava
  • Za liječenje mučnine i povraćanja: Jutarnja mučnina, vrtoglavica i povraćanje uzrokovani operacijom, kemoterapijom ili trudnoćom značajno se olakšavaju zahvaljujući njegovom djelovanju
  • Pomaže kod probavnih problema: Kronične probavne smetnje uzrokuju mnoge tegobe. U tim okolnostima đumbir priskače u pomoć ubrzavanjem pražnjenja želuca
  • Blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav: To čini smanjenjem visokih razina LDL lipoproteina, jednog od čimbenika koji povećavaju rizik od srčanih bolesti
  • Pomaže kod gastrointestinalnih bolesti: Poboljšava rad gastrointestinalnog trakta i pomaže u liječenju kolika i bolova u gornjem dijelu trbuha
  • Učinkovit kod upalnih bolesti: Sastojak gingerol ga čini učinkovitim protuupalnim sredstvom koje mnogi ljudi koriste za ublažavanje osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, kako bi se smanjili bol i poboljšali pokretljivost
  • Ublažava menstrualne tegobe: Đumbir u prahu može smanjiti bolove koji su karakteristični za menstrualni ciklus

Đumbir je opasan – istina ili mit?

đumbir
Foto: Pixabay

Konzumiranje đumbira u velikim dozama može biti vrlo štetno. Međutim, ne biste trebali paziti samo na dnevnu količinu ovog proizvoda nego i na to kako ga uzimate. Zbog prekomjerne konzumacije čaja od đumbira možete osjećati žgaravicu, mučninu i srčanu aritmiju. Osim toga, može negativno utjecati na kvalitetu sna ako ga konzumirate prije spavanja. Izbjegavajte uzimanje sirovog đumbira prije doručka, kako biste izbjegli nelagodu u želucu, proljev ili čak iritaciju u ustima.

Čaj od đumbira i kurkume može biti potencijalno opasan za bubrežne bolesnike jer uzrokuje oticanje trbuha i grčeve u želucu. Čaj od đumbira s limunom mogao bi biti vrlo štetan za osobe sa želučanim tegobama, pogotovo ako se konzumira na prazan želudac. Ako premašite preporučenu dnevnu dozu, koja za zdrave odrasle osobe ne smije biti veća od tri do četiri grama dnevno, vjerojatno ćete osjetiti neugodne nuspojave koje mogu predstavljati rizik za vaše dugoročno zdravlje.

Osim navedenih problema, đumbir je opasan i kontraproduktivan u nekoliko slučajeva:

  1. Kardiološke bolesti: Đumbir se ne preporučuje ako uzimate lijekove za blokiranje kalcijevih kanala te za liječenje visokog krvnog tlaka, angine pektoris i srčane aritmije. Đumbir može pojačati djelovanje takvih lijekova i uzrokovati brojne kontraindikacije kao što je povraćanje, slabost i vrtoglavica. Budući da doze veće od četiri grama đumbira dnevno mogu znatno utjecati na pravilno zgrušavanje krvi kod srčanih bolesnika, kontrola unosa je od životne važnosti.
  2. Poremećaji i bolesti vezani uz krvarenje: Đumbir može povećati rizik od krvarenja kod ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Ako uzimate varfarin, ibuprofen, xalerto, martefarin ili aspirin, posavjetujte se sa svojim liječnikom smijete li konzumirati đumbir. Ova biljka nije preporučljiva niti ljudima koji pate od poremećaja krvarenja kao što je hemofilija, a i žene koje imaju obilnija krvarenja tijekom menstruacije trebale bi izbjegavati đumbir. 
  3. Trudnice: Iako đumbir smanjuje povraćanje i jutarnje mučnine povezane s trudnoćom, njegova upotreba bez liječničkog nadzora mogla bi biti opasna. U slučaju korištenja kod jutarnjih mučnina, preporučuje se maksimalna konzumacija od jednog grama podijeljenog tijekom dana. Đumbir se također ne preporučuje djeci mlađoj od dvije godine, čak niti u obliku čaja. Nakon navršene dvije godine života, može se koristiti u malim dozama protiv mučnina, glavobolje i grčeva. Kako su djeca, trudnice i dojilje vrlo osjetljiva skupina ljudi, svakako je potrebno konzultirati se s liječnikom/pedijatrom prije bilo kakve konzumacije ove biljke. 

Đumbir i žučni kamenci – postoji li povezanost?

U velikim dozama, đumbir može povećati proizvodnju žuči i kontrakcije u žučnim kanalima. Ako imate kamence iz žučnog mjehura, pojačane kontrakcije povećavaju rizik da će se kamen zaglaviti u žučnom kanalu i blokirati protok. Đumbir može povećati proizvodnju žuči, a to bi moglo zahtijevati veći napor za žučni mjehur, stoga postoji opasnost od bolova ako ga počnete konzumirati jer bi pojačao pojavu žučnih kamenaca. 

Dok žučni kamenci često uzrokuju gotovo neprimjetne simptome i ostaju neotkriveni do ultrazvuka abdomena, kamen zarobljen u žučnom kanalu može uzrokovati ozbiljnu bolest koja zahtijeva hitnu operaciju. Upala uzrokuje bol u trbuhu, a mogu se pojaviti mučnina i žutica. Đumbir i žučni kamenci mogu itekako biti povezani, zato se preporučuje da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije nego prihvatite bilo koju metodu prirodnog liječenja ili konzumacije napitka koji sadrži đumbir.

Đumbir i med za pluća

Foto: Pixabay

Pluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu, jer nam omogućuju primanje zraka i kisika koji su nam potrebni za život. Briga o njima i njihovo održavanje u savršenom stanju ključno je za dobro zdravlje. Međutim, postoje mnoge štetne tvari koje iz dana u dan mogu progresivno štetiti njihovom zdravlju, zbog čega ne obavljaju ispravno svoje vitalne funkcije. 

Čišćenje pluća eliminira sve one toksine i štetne tvari koji se vremenom nakupljaju, a dugoročno mogu vrlo negativno utjecati na pravilan rad pluća. Prirodno čišćenje pluća pomaže u uklanjanju nakupljene sluzi koja može ostati u dišnim putevima zbog loše izliječenih infekcija, alergija, gripe, bronhitisa, upale pluća itd. Osim toga, posebno je koristan proces za pušače ili bivše pušače, jer se pluća također čiste od nikotina i štetnih sastojaka duhana. S druge strane, ljudi koji žive u gradovima s velikim zagađenjem također će moći pročistiti svoja pluća i poboljšati disanje.

Kombinacija đumbir i med za pluća i probleme s dišnim putevima može biti prava blagodat. Đumbir je egzotičan korijen oštrog okusa koji sadrži ugljikohidrate, vitamine B9 i C, kalij i magnezij. Osim toga, sadrži kalcij, željezo, mangan, cink, fosfor, natrij, vitamine B i vitamin E.  Često se koristio u pripremi raznih kućnih lijekova zbog svog protuupalnog učinka. Kako biste iskoristili sve njegove doprinose, preporučuje se konzumiranje svježeg i sirovog, a u kombinaciji s medom pravi je zdravstveni eliksir. 

Med je poznat po svojim antibakterijskim, protuupalnim i antifungalnim svojstvima, a sadrži i probiotik koji povoljno utječe na cijeli imunološki sistem. Kako bi napravili prirodni lijek koji će pročistiti pluća narežite limun i sirovi đumbir na kriške. Sve stavite u manju staklenku meda (do dcl) i držite oko dva mjeseca u hladnjaku. Napravit će se smjesa slična želeu, a svaki dan pojedite žličicu pripravka koji će vam pomoći u čišćenju pluća.

Za topli napitak od đumbira i meda, potrebno je narezati nekoliko tankih ploškica đumbira i ostaviti da kuha 10 do 15 minuta. Đumbir možete i naribati, pa ostaviti da odstoji s kipućom vodom u termosici oko 20 minuta. Zatim dodajte limunov sok i med.

Kako skuhati čaj od đumbira?

đumbir
Foto: Pixabay

Čaj od đumbira ima brojna pozitivna svojstva, ali morate ga znati i pripremiti kako biste maksimalno iskoristili njegove blagodati. U kombinaciji s drugim začinima, možete pojačati njegov okus i miris. Čaj od đumbira je laganog ljutog okusa, no sve ovisi o količini koju dodate. Ljutina se s količinom povećava, pa to treba imati na umu kod pripreme, jer se tijelo brzo zagrijava. Sastojci za đumbir čaj su: pola litre vode, jedan srednji ili dva manja komada svježeg đumbira, te po želji žlica meda i nekoliko kapi limuna.

Pitate se kako skuhati čaj od đumbira? Priprema je vrlo jednostavna, a počinje s pola litre vode koje stavite kuhati. Dok voda ne zakuha ogulite đumbir i narežite na tanke ploške. Nakon što voda zakuha, dodajte đumbir, poklopite posudu i ostavite na laganoj vatri oko 20 minuta. Kad je đumbir čaj gotov, procijedite tekućinu i po želji dodajte med i limun. 

Ako preferirate kombinaciju đumbira i limuna, sigurno će vam se svidjeti i ova opcija. Čaj od đumbira i limuna možete pripremiti na sličan način. Zagrijte 2 do 3 decilitra vode, a kad proključa, vodu maknite s vatre. Dodajte komadić korijena đumbira i ostavite da odstoji desetak minuta. Nakon toga dodajte sok iscijeđenog limuna. Čaj od đumbira i limuna odličan je i ohlađen, pa ga slobodno možete više skuhati i staviti u hladnjak. U ljetnim mjesecima će poslužiti kao odličan osvježavajući napitak.